search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 19:09
MENU CLOSE

Piyaz: Η τούρκικη σαλάτα με λευκά ξερά φασόλια, κρεμμύδια και αρωματικό σουμάκι

04.01.2024 06:02
fasolia1

Τα φασόλια πιάζ είναι μια γρήγορη και εύκολη σαλάτα με λευκά φασόλια, κρεμμύδια, σκόρδο, σουμάκι και ελαφριά βινεγκρέτ λεμονιού. Είναι εξαιρετικά χορταστική και μπορεί να εμπλουτιστεί και με άλλα υλικά ανάλογα με την εποχικότητα, ενώ είναι ιδανική για περιόδους νηστείας. Όπως όλες οι σαλάτες οσπρίων έτσι και η πιάζ, όσο περισσότερο μένει στο ψυγείο, τόσο καλύτερα δένουν οι γεύσεις και τα αρώματα.

Υλικά για τη Συνταγή

420 γραμμάρια φασόλια λευκά ξερά, βρασμένα και καλά στραγγισμένα (σπιτικά ή κονσέρβα)

1 ξερό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτά φετάκια

2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες

5 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί

Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι

Αλατοπίπερο κατά βούληση

2 κουταλάκια του γλυκού σουμάκι

¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο

3 ντομάτες ρομά ή μερικά ντοματίνια, όχι ώριμα αλλά με σφικτή σάρκα, κομμένα σε φέτες

½ φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

1.Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμα βρασμένα φασόλια ή κονσέρβας, απλά στραγγίστε τα καλά και βάλτε τα σε ένα μπολ στην άκρη. Διαφορετικά θα πρέπει να έχετε μουλιάσει σε άφθονο νερό τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα στραγγίστε τα από το νερό του μουλιάσματος, ξεπλύντε τα κάτω από τη βρύση και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει κατά δύο δάχτυλα. Βράστε τα για 35-40 λεπτά σε σταθερή χαμηλή θερμοκρασία αλλά ελεγχόμενα, ώστε να μαλακώσουν αλλά να μην διαλύονται. Συνεχίστε όπως παραπάνω με τα έτοιμα φασόλια.

2.Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το ξύδι και το χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε καλά και αφήστε τα στην άκρη για λίγα λεπτά, όσο δουλεύετε τη συνταγή, περίπου 10 λεπτά. (Το μαρινάρισμα με τα όξινα και εσπεριδοειδή θα βοηθήσει να τιθασεύσετε την έντονη γεύση των κρεμμυδιών και του σκόρδου).

3.Προσθέστε στο μπολ τα στραγγισμένα φασόλια, τις φέτες ντομάτας και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

4.Στη συνέχεια, πασπαλίστε με το σουμάκ, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Περιχύστε με το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά για να συνδυαστούν όλα τα υλικά..

5.Δοκιμάστε τις γεύσεις και προσαρμόστε το αλάτι και το πιπέρι, αν θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο. Παγώστε τη σαλάτα στο ψυγείο και διατηρήστε την σε αεροστεγές τάπερ έως και 4 ημέρες.

Συμβουλή

Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη συνταγή με ελιές Καλαμών, ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου, αγγουράκι κομμένο σε φέτες, πιπεριές κομμένες σε καρεδάκια, σφικτά βραστά αυγά ή αν επιθυμείτε, να αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο (σε περιόδους νηστείας) με ταχίνι και αν προτιμάτε να φτιάξετε το ντρέσινγκ με άλλο τύπο ξιδιού ή με λεμόνι.

Διαβάστε επίσης:

Υγιεινά τσιπς μήλου στο airfryer

Ρολό κιμά, γεμιστό με πένες, για το γιορτινό τραπέζι

Ζουμερή και χορταστική μακαρονόπιτα, με χειροποίητο φύλλο, για το εορταστικό τραπέζι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 19:08