search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 03:13
MENU CLOSE

Τρόμος από την έξαρση κορωνοϊού και γρίπης: Εκτόξευση εισαγωγών και διασωληνωμένων – «Σαρώνει» η JN1, 60 νέοι θάνατοι

04.01.2024 17:17
koronoios_covid_2712_1920-1080_new

Ανησυχία και προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές προκαλεί η δυναμική επανεμφάνιση του κορωνοϊού. Στο κόκκινο και τα κρούσματα γρίπης. Μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, έκρηξη κρουσμάτων της JN1 καταγράφει η έκθεση του ΕΟΔΥ. 57 νεκροί και 70 διασωληνωμένοι απο κορωνοϊό την τελευταία εβδομάδα, 3 νέοι θάνατοι από γρίπη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, οι θάνατοι απο κορωνοϊό είναι 57 και 70 οι διασωληνωμένοι ασθενείς την τελευταία εβδομάδα.

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα η οποία αγγίζει το 44% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Αύξηση παρουσιάσε και ο αριθμός των διασωληνωμένων σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. 

Αυξημένα είναι και τα κρούσματα από γρίπη με την θετικότητα να παραμένει άνω του 10% εμφανίζοντας αυξητική τάση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 8 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν και 3 νέοι θάνατοι.

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

✓ Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

✓ Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

✓ Ο αριθμός των εισαγωγών (n=1.818) παρουσίασε αύξηση 44% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=1.259) και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=1.519).

✓ Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=31) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=24) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=60).

✓ Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 70.

✓ Καταγράφηκαν 57 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 67-102 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=59) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=154)

✓ Την εβδομάδα 49, η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (40%) ακολουθούμενη από την BA.2.86 (38%) και την XBB.1.5 (14%).

✓ Στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευτεί 179 στελέχη JN.1 (υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που από 19/12 αναγνωρίστηκε ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος), με ημερομηνία λήψης δείγματος από 3/10 έως 8/12. Ο πρόσθετος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την JN.1 αξιολογείται διεθνώς επί του παρόντος ως χαμηλός.

✓ Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 6 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

✓ Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC) και εμφανίζει αυξητική τάση.

✓ Καταγράφηκαν 8 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 3 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

✓ Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 52/2023 νοσηλεύτηκαν 29 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 8 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

✓ Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 52/2023 έχουν ανιχνευτεί συνολικά 113 θετικά δείγματα για γρίπη (9%). Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν τυποποιηθεί 112 δείγματα: 110 τύπου Α και 2 τύπου Β.

✓ Από τα 93 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 15 (16%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 78 (84%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

✓ H θετικότητα RSV στα δείγματα sentinel ΠΦΥ παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ανησυχία για τα σχολεία

Η ανησυχία για τη νέα αύξηση των κρουσμάτων εντείνεται εν όψει και της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη σε σημερινή συνέντευξη ανέφερε ότι λόγω της έξαρσης του κορονοϊού θα εκδοθούν οδηγίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για το άνοιγμα των σχολείων.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σε συνέντευξή της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, λοιμωξιολόγοι σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας θα αποφασίσουν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Μάλιστα η κα Αγαπηδάκη ανέφερε ότι τα παιδιά που έχουν συμπτώματα οι γονείς θα πρέπει να τα κρατούν στο σπίτι, καθώς ακόμη και αν έχουν αρνητικό τεστ, γιατί μπορεί να έχουν οποιαδήποτε άλλη αναπνευστική λοίμωξη και έτσι να διασπείρουν τον ιό.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση των ειδικών για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, τα μέτρα ατομικής υγιεινής και βέβαια τον εμβολιασμό σε άτομα άνω των 60 ετών και ευπαθείς ομάδες.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης προειδοποιούσε ότι τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τις επόμενες ημέρες γύρω στα 8.800 και οι θάνατοι τους 80 την εβδομάδα. Τόνιζε δε ότι «είναι καλό να κάνουν οι γονείς self test στα παιδιά, για να είναι σίγουροι ότι έχουν χαμηλό ιικό φορτίο», ενώ χαρακτήρισε «χρήσιμη» τη μάσκα, χωρίς όμως να θεωρεί αναγκαία την επιβολή της.

 Τα πιο συχνά συμπτώματα για τη νέα παραλλαγή

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο γιατρός Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από τη JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, με το CDC να σημειώνει ότι «οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».

Σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα αυτής της υποπαραλλαγής περιλαμβάνονται: Βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική θόλωση «brain fog», δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).

Τα τελευταία δεδομένα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics), από τον Δεκέμβριο του 2023, υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με covid-19 περιλαμβάνουν: Καταρροή (31,1%), βήχας (22,9%), πονοκέφαλος (20,1%), αδυναμία ή κόπωση (19,6%), μυϊκός πόνος (15,8%), πονόλαιμος (13,2%), προβλήματα ύπνου (10,8%), ανησυχία ή άγχος (10,5%).

Αυτά είναι τα συμπτώματα

Πολλά από τα συνηθέστερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων της καταρροής και του βήχα, έχουν αναφερθεί σε άτομα με covid από το 2020, αν και η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος.

Επιπρόσθετα, η απώλεια γεύσης και όσφρησης -κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι της covid- αναφέρεται τώρα μόνο από το 2 έως 3 τοις εκατό των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματός μας (ανοσοδιαφυγή).

Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, σύμφωνα με το CDC.

Τι πρέπει να κάνετε

Τέλος, οι συστάσεις, παγκοσμίως, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της covid-19 παραμένουν οι ίδιες:

Μείνετε προσεκτικοί σε εσωτερικούς χώρους και εάν είστε θετικοί είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι, απομονωμένοι από τους άλλους για κάποιες ημέρες.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και κατά της υποπαραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η υποπαραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του CDC».

Διαβάστε επίσης:

Κιβωτός του Κόσμου: Δίωξη σε πατέρα Αντώνιο και πρεσβυτέρα για ξέπλυμα, απιστία και υπεξαίρεση

Πτολεμαΐδα: ΕΔΕ για τον θάνατο του βρέφους – Καταγγελίες από τους γονείς

Αιγές: Αυτό είναι το αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β’ – Αύριο τα εγκαίνια (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15