search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 18:37
MENU CLOSE

Η ζωή μας ακριβαίνει, η ευθύνη για να αντιδράσουμε μεγαλώνει

06.01.2024 06:05
Στεφανάκης_ΠΑΜΕ

Καθημερινά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βλέπουν τη ζωή τους να ακριβαίνει. Δηλαδή, για να καλύψουν βασικές και δεδομένες για την εποχή μας ανάγκες, χρειάζονται όλο και περισσότερα λεφτά. Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων κυμαίνονται από 30% έως και 50% σε σχέση με το 2020, με τάση προς τα πάνω. Τα ενοίκια και οι δόσεις των δανείων έχουν ξεπεράσει το 30% μέσα σε δυο χρόνια. Στα τιμολόγια του ρεύματος -όποιο χρώμα και αν έχουν, πράσινο, κίτρινο, μπλε- η αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας προσέγγισε το 100% σε σχέση με τις τιμές του 2021.

Η ΝΔ ως κυβέρνηση προσπαθεί να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους και το λαό, όλους εμάς που ζούμε το πρόβλημα, με το επιχείρημα ότι η ακρίβεια είναι «ξενόφερτο» πρόβλημα και δεν αφορά τη πολιτική της. Ότι κάνει ό,τι μπορεί για να το ξεπεράσει. Μάλιστα επικαλείται το «ξεπάγωμα» των τριετιών για να πείσει ότι μέρισμα από την καπιταλιστική ανάπτυξη παίρνουν όλοι. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Η αύξηση του πληθωρισμού και οι χαμηλοί μισθοί έχουν οδηγήσει σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων κατά 18,2% σε σχέση με το 2000. Σε αυτό έχει συμβάλει η σχεδόν πλήρης κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που έχουν οδηγήσει το μέσο μισθό να είναι μικρότερος κατά 25% σε σχέση με το 2011 και το «πάγωμα των τριετιών» για 11 χρόνια, από το 2012 έως το 2023. Έντεκα χρόνια προϋπηρεσίας τα οποία η κυβέρνηση διέγραψε με το νόμο Γεωργιάδη. Οι ίδιοι ομολογούν ότι το «ξεπάγωμα» των τριετιών δεν θα ωφελήσει ούτε 100.000 εργαζόμενους που συμπληρώνουν κάποια τριετία μέσα στο 2024. Όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν ήδη 11 χρόνια προϋπηρεσίας, θα δουν αύξηση το 2027(!) και αν τα καταφέρουν με τις ελαστικές σχέσεις που κυριαρχούν.

Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα και αποδεικνύουν τα μεγάλα ψέματα της κυβέρνησης της ΝΔ, που μαζί με την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος της υγείας και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, διαμορφώνουν ένα ζοφερό μέλλον για τους εργαζόμενους. Αποτελούν ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στα κόμματα που όλα αυτά τα χρόνια υπηρετούν την πολιτική που γεννά το πρόβλημα, μια πολιτική υπέρ των συμφερόντων μια ισχνής μειοψηφίας.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η ζωή των εργαζομένων και του λαού καθορίζεται από τους νόμους της αγοράς, δηλαδή του κέρδους. Νόμοι που έχουν ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν όλο και περισσότερο, παράγοντας όλο και περισσότερα προϊόντα και το αποτέλεσμα της συνεχώς αυξανόμενης παραγωγής να το ιδιοποιούνται όλο και λιγότεροι. Αντίστοιχα, τα υπόλοιπα κόμματα που υπηρετούν την ίδια στρατηγική με τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, μιλάνε για ανικανότητα της κυβέρνησης, παραπέμπουν το θέμα σε διαχειριστικά λάθη. Βγάζουν «λάδι» μια διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική που υπηρέτησαν όλοι μαζί, που πρόσθεσαν μνημόνια και εκατοντάδες άδικους νόμους πάνω σε άδικους νόμους για να διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση.

Γι’ αυτό όλοι τους επιδιώκουν να κρύψουν την αλήθεια. Ότι με τη πολιτική τους όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα έχουν τσακίσει το λαϊκό εισόδημα. Όλοι τους μέχρι σήμερα ψήφισαν και εφάρμοσαν τους νόμους που τσάκισαν μισθούς και συντάξεις, που φορολόγησαν από το πρώτο ευρώ το εισόδημα του λαού, που διόγκωσαν τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ κ.λπ), που απάλλαξαν από τη φορολογία τους μεγάλους ομίλους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους βιομηχάνους, τους σουπερμαρκετάδες.

Η αλήθεια είναι μια: Η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της συνεχόμενης αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης της δουλειάς των εργαζομένων. Είναι αποτέλεσμα της συνεχόμενης προσπάθειας που κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, ώστε να γίνει ακόμα πιο φτηνή η εργατική δύναμη, το λεγόμενο «εργατικό κόστος». Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες. Γιατί υλοποιεί με συνέπεια αυτή την πολιτική μέσα από την προώθηση μέτρων για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, όπως αυτά για τη λεγόμενη «πράσινη» μετάβαση, τα αντιδραστικά προαπαιτούμενα του «Ταμείου Ανάκαμψης», αλλά και η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους ανταγωνισμούς.

Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής τους στα χέρια τους. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στον αγώνα για να δυναμώσουν τα εργατικά σωματεία, να ανασυνταχθεί συνολικά το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Για να προετοιμαστούν το επόμενο διάστημα νέοι μαζικοί και νικηφόροι αγώνες με βάση το πλαίσιο διεκδίκησης για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για την κατάργηση των άδικων φόρων, για διεύρυνση του αφορολόγητου και την επαναφορά του και για τους αυτοαπασχολούμενους, για την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην Ενέργεια και του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τη δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους κ.ά. Η νέα χρονιά να είναι χρονιά που η εργατική τάξη και ο λαός θα δείξουν τη δύναμη τους με ακόμα πιο ισχυρό το ΚΚΕ.

* O Γιώργος Στεφανάκης, είναι στέλεχος του ΚΚΕ, Πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Διαβάστε επίσης:

Όλιβερ: H ευαισθησία μας δεν είναι επικαιρική!

Το κυβερνητικό ροτέισον απέτυχε – ζήτω το ροτέισον

Το… παγωμένο πολιτικό τοπίο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 18:37