search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 02:03
MENU CLOSE

Μητσοτάκης: Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά ή ανύπαρκτα σύνορα – Οι μεταναστευτικές ροές απαιτούν μια ευρωπαϊκή λύση

08.01.2024 12:45
mitsotakis_omilia_metanastes

Χαιρετισμό στην εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης» που οργανώνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απήυθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, ήδη από τις αρχές του 2024, είμαστε στο υπουργείο Μετανάστευτης και Ασύλου και μάλιστα με την παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και της Επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον, ώστε να συζητήσουμε σε με ανοιχτή, δημόσια διαβούλευση τις ευρωπαϊκές απαντήσεις στην μεγάλη πρόκληση του μεταναστευτικού προβλήματος» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για ένα φλέγον ζήτημα, του οποίου η διαχείριση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την ίδια την αξιοπιστία της Ευρωπαικής Ένωσης και τελικά την ίδια πορεία της ευρωπαϊκής ιδέας. Έτσι, ως μία κατεξοχήν ευρωπαϊκή πρόκληση, οι μεταναστευτικές ροές προς την ευρωπαϊκή μας ήπειρο, απαιτούν και μια ευρωπαϊκή λύση, που πριν από όλα σημαίνει συμπόρευση, κοινή δράση των κρατών – μελών απέναντι σε ένα κοινό πρόβλημα».

«Πρώτη προτεραιότητα η εξάρθρωση του κυκλώματος παράνομων διακινητών», ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

«Αποδίδουμε πλέον γρήγορα και δίκαια άσυλο με τυποποιημένες διαδικασίες. Αυτό έρχεται να κουμπώσει με τη σημαντική εξέλιξη για το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που βαδίζει προς την οριστική επικύρωση την άνοιξη. Δεν ήταν προφανές ότι θα μπορούσαμε να την πετύχουμε πριν από μερικούς μήνες. Δεν λύνει μεμιας μόνη της το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αλλά είναι μια αρχή. Για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αποκτούμε έναν θεσμοθετημένο μηχανισμό αλληλεγγύης αλλά και μια νομική βάση κατά της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από άλλες χώρες που μπορεί να σκέφονται ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατατρεγμένους ανθρώπους για τους δικούς τους γεωπολιτικούς σκοπούς κάτι που έχει γίνει ιστορικά και στα ελληνικά σύνορα και στα σύνορα της Λευκορωσίας» πρόσθεσε.

«Το 2023 μας αφήνει με μια επιτυχημένη μεταναστευτική πολιτική, Οι ροές ήταν μειωμένες και το ίδιο έχουμε δει και τους τελευταίους μήνες χάρη στην καλύτερη συνεργασιά με την Τουρκία. Το ίδιο κάνουμε και στην επικίνδυνη εκδοχή του λαϊκισμού που αποδίδει κάθε κακό στην κοινωνία στον ανώνυμο ξένο».

«Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά ή ανύπαρκτα σύνορα αλλά κανόνες, ανθρωπιά δίπλα στην ευταξία. Και αυτό κάναμε και το 2020 απέναντι στην εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής κρίσης.

Η Ελλάδα εφαρμόζει δίκαιη και αυστηρή πολιτική για το μεταναστευτικό με πολιτική εντός του νόμου αλλά και αδιαπραγμάτευτη για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Κάποιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν ανθρώπινα δράματα για να επιτεθούν συλλήβδην στην ΕΕ, τη Φροντεξ και την κυβέρνηση ενώ δεν δίστασαν ακόμα να κατασκευάσουν τραγωδίες για να αποδειχθεί μετά ότι εξυπηρετούσαν τα σχέδια των λαθροδιακινητών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Το θέμα είναι αν διαθέτουμε το σθένος και την τόλμη να συνδέσουμε τις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου με την ίδια την προάσπισή του. Αν μπορεί η ένωση να υλοποιεί τις διακηρύξεις της να γίνονται εφαρμοσμένη πολιτική […]

Η χώρα μας είναι συχνά ένας ενδιάμεσος αφού ο προορισμός των περισσότερων μεταναστών είναι ο ευρωπαϊκός βορράς […]

H εφαρμογή της νεάς συμφωνίας για το μεταναστευτικό θα δοκιμάσει την αξιοπιστία της ΕΕ» συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:

Ομόφυλα ζευγάρια: Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο – «Όχι» σε παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας

Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος, Ραγκούσης ζητούν ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωσοσιαλιστές

ΠΑΣΟΚ: Στόχος η… αποδόμηση Μητσοτάκη – Βάζει ξανά το πρόγραμμα μπροστά ο Ανδρουλάκης 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42