search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 21:48
MENU CLOSE

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ο κυβερνητικός ελιγμός για να περάσει η ρύθμιση – Τι και ποιους φοβάται το Μαξίμου

09.01.2024 06:15
ko nd voyli mitsotakis 987- new

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τελικά να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία  των βουλευτών της ΝΔ εμφανίζεται αρνητική στο σχετικό νομοθέτημα, παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει λάβει σοβαρά υπόψη του τις ενστάσεις που υπήρχαν γι’ αυτό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται αύριο, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, να ξεδιπλώσει την λογική που θα διέπει το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ οι ίδιες πηγές λένε ότι δεν αποκλείεται στο σημερινό υπουργικό να αναφερθεί στον ακριβή χρόνο, που θα έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο. Το οποίο αναμένεται να είναι σύντομο και μέσα σε λίγα άρθρα θα θέτει το πλαίσιο για την ισότητα στον γάμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να πει ότι κεντρική ιδέα του νομοθετήματος είναι η επέκταση του δικαιώματος του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και τη συνακόλουθη επέκταση του δικαιώματος τεκνοθεσίας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει ότι το σχετικό νομοθέτημα δεν θα περιλαμβάνει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να κάνουν χρήση του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μια τέτοια μορφή, σημειωτέον, είναι η παρένθετη μητρότητα.

Όμως, η λύση, που θα δίνεται σε ένα ομόφυλο ζευγάρι είναι να μπορεί να υιοθετήσει ένα παιδί από ίδρυμα, ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ αν κάποιος εκ των δύο συζύγων έχει αποκτήσει παιδί βιολογικά πριν από τον πολιτικό γάμο, τότε ο/η σύζυγος θα μπορεί να το αναγνωρίζει.

Ο Σαμαράς, ο Βορίδης και οι άλλοι διαφωνούντες  

Όμως, όπως δείχνουν όλα, ούτε αυτό το πλαίσιο βρίσκει σύμφωνους αρκετούς από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης επέμεινε και χθες ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ ο βουλευτής Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος τόνισε ότι «είμαι ξεκάθαρα επιφυλακτικός ως προς μια τέτοια νομοθεσία, από την άλλη όμως δεν είμαι βιαστικός, θέλω να την δω ολοκληρωμένη, να δω τις δικλείδες ασφαλείας. Αν δω μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα η οποία να με καλύπτει, προς ώρας δεν την έχω δει, γιατί βλέπω μόνο να τίθεται το ζήτημα κυρίως από εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης και όχι στο ανώτατο επίπεδο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός βάζει την ατζέντα, την εξειδικεύει, την παρακολουθώ και εγώ και όλοι οι κοινοβουλευτικοί που είμαστε δια της ψήφου του ελληνικού λαού εκλεγμένοι, και από εκεί και πέρα ξεκινάει η ζύμωση σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Στελέχη που έχουν αντιταχθεί στο νομοσχέδιο είναι, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι: Κώστας Καραγκούνης, Θάνος Πλεύρης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ανδρέας Κατσανιώτης και ‘Άννα Καραμανλή, ενώ δημόσιες επιφυλάξεις εξέφρασαν και οι Δημήτρης Μαρκόπουλος και Χαράλαμπος Αθανασίου.

Πειθαρχία στους υπουργούς

Μοιραία το θέμα που προκύπτει είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βάλει κομματική πειθαρχία για τους βουλευτές του κόμματός του. Οι πληροφορίες και εδώ λένε ότι υπουργοί και υφυπουργοί θα κληθούν να υπερψηφίσουν, καθώς δεν γίνεται να διαφωνούν και να διαφοροποιούνται από αυτά που λέει η κυβέρνηση τους -αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες – ενώ για τους βουλευτές δεν αποκλείεται να υπάρξει και η λύση της ψήφου κατά συνείδηση, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης.

Πρόθεση, πάντως, του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το νομοσχέδιο αυτό να ψηφιστεί το πρώτο τρίμηνο του 2024, κάποιους μήνες, δηλαδή, μακριά από τις ευρωεκλογές.

Ομάδα επικοινωνιακής κρούσης

Επικοινωνιακά εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μπροστά θα βγουν όλοι οι «άνθρωποι του Πρωθυπουργού». Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, ο επίσης υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του, Δημήτρης Τσιόδρας, η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη, αλλά και άλλοι πρωτοκλασάτοι υπουργοί.

Μέτωπο με την εκκλησία

Φυσικά μεγάλο μέτωπο για την κυβέρνηση είναι η εκκλησία, η οποία αναμένεται να αντιδράσει σθεναρά στο σχετικό νομοσχέδιο. Οι πληροφορίες λένε ότι τα γαλάζια στελέχη θα επιχειρήσουν να αναδείξουν το γεγονός ότι μέσα στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει το θέμα της παρένθετης μητέρας, με το οποίο διαφωνεί έντονα η εκκλησία.

Ωστόσο, τα κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τις αντιδράσεις της εκκλησίας σε επίπεδο ενοριών η εκκλησιαστικών οργανώσεων.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Μανωλάκος: Η κυβέρνηση να προστατεύσει το κύρος του ελληνικού ποδοσφαίρου

Νέα Αριστερά: Επίκαιρη ερώτηση Χαρίτση στον πρωθυπουργό για τη Θεσσαλία

Μαρινάκης σε Κασσελάκη: Τα καλτσούνια και η ρακή που προσφέρθηκαν δεν αγοράστηκαν με έξοδα του ελληνικού κράτους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 21:47