search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 13:11
MENU CLOSE

Υπερβολή στο Ντουμπάι: Βάζουν πάγο από τα «σπλάχνα» της γης στα κοκτέιλ τους – Απειλές κατά του ιδρυτή της εταιρείας (photos)

09.01.2024 11:59
coctail_dubai_new
φωτογραφία αρχείου/AP

Ποιος δεν θα ήθελε να απολαύσει ένα κοκτέιλ σε ουρανοξύστη του Ντουμπάι… Η ποιότητα του σέρβις είναι δεδομένη, η χλιδή αποτελεί συνώνυμο του σκηνικού.

Οι θαμώνες θεωρούν πως δεν υπάρχει ταβάνι στην απόλαυση. Εξάλλου έχουν τον τρόπο τους, δηλαδή γεμάτα πορτοφόλια

Σε αυτούς απευθύνεται μία startup εταιρία από την Γροιλανδία, που υπόσχεται ότι το επόμενο κοκτέιλ θα τούς δίνει την αίσθηση της απόλυτης απόλαυσης. Γιατί ο πάγος στο ποτήρι θα προέρχεται από τα σπλάχνα της γης.

Η εταιρεία Arctic Ice πουλάει πάγο. Αλλά όχι κάτι συνηθισμένο. Πάγο που προέρχεται από τους αρχέγονους παγετώνες και μεταφέρεται από την Γροιλανδία, μέσω Δανίας, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να φτάσει στο ποτήρι των θαμώνων στα πιο εξεζητημένα κοκτέιλ μπαρ.

Photograph: Arctic Ice

Η Arctic Ice χαρακτηρίζει το προϊόν της σπάνιο, απόλυτα γνήσιο και διαβεβαιώνει ότι ο πάγος από τους παγετώνες της Γροιλανδίας μετατρέπει σε μοναδική εμπειρία την απόλαυση ενός κοκτέιλ στην χρυσοποίκιλτη έρημο των εμιράτων.

Από τα γροιλανδικά φιορδ στο ποτήρι σας, λοιπόν, γιατί, δεν υπάρχει ταβάνι στην απόλαυση.

Η συγκομιδή του πάγου και το μακρύ ταξίδι στα εμιράτα

Η…. συγκομιδή του πάγου γίνεται από την Arctic Ice στα φιορδ της Γροιλανδίας. Μόλις βρεθεί το κατάλληλο κομμάτι πάγου ανασύρεται από την θάλασσα με γερανό και τοποθετείται σε ένα μπλε πλαστικό κιβώτιο. Η εταιρεία ψάχνει για συγκεκριμένα κομμάτια πάγου που δεν έχουν έλθει σε επαφή ούτε με την κορυφή, ούτε με το κατώτερο μέρος του παγετώνα. Αυτά είναι πιο καθαρά και απολύτως διαφανή -οι ντόπιοι τα αποκαλούν «μαύρο πάγο».

Όταν γεμίσει το πλοίο συλλογής πάγου, το φορτίο μεταφέρεται στο Νούουκ Κανγκερλούα, στο φιορδ όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, Νούουκ, όπου μεταφορτώνεται σε κοντέινερ-ψυγείο. Το κοντέινερ μεταφέρεται στη συνέχεια στη Δανία, από πλοίο της ισλανδικής ναυτιλιακής εταιρίας Eimskip.

Στη Δανία, σύμφωνα με την Arctic Ice, ο πάγος μεταφορτώνεται σε άλλο πλοίο, το οποίο βάζει ρότα προς το Ντουμπάι. Εκεί ο πάγος πωλείται από την τοπική εταιρία Natural Ice, που προμηθεύει με πάγο τα πολυτελή μπαρ των εμιράτων.

Το πρώτο μέρος του ταξιδιού, από τη Γροιλανδία στη Δανία, όπως υποστηρίζει η Arctic Ice, έχει μικρό αποτύπωμα διοξειδίου, διότι τα περισσότερα πλοία-ψυγεία που αποπλέουν από τη Γροιλανδία είναι κενά φορτίου, αφού η χώρα εισάγει περισσότερα παγωμένα προϊόντα απ’ ό, τι εξάγει.

Photograph: Arctic Ice

Πουλώντας την ιστορία του πλανήτη

Η χρησιμοποίηση πάγου από τους παγετώνες που λιώνουν είναι συνηθισμένη πρακτική στη Γροιλανδία και διάφοροι επιχειρηματίες προσπάθησαν στο παρελθόν να κάνουν τέτοιο εμπόριο.

Ο πάγος από τους παγετώνες, όπως αναφέρει ο Guardian, είναι πραγματικά διαφορετικός από τον πάγο που καταναλώνουν οι κοινοί θνητοί, διότι όπως λέει ο συνιδρυτής της start up εταιρείας, Μάλικ Ράσμουσεν, δεν περιέχει εγκλωβισμένο αέρα σε φυσαλίδες και γι αυτό λιώνει πιο αργά.

«Ο αρκτικός πάγος προέρχεται από φυσικούς παγετώνες στην Αρκτική, που παρέμειναν παγωμένοι για πάνω από 100.000 χρόνια. Αυτά τα κομμάτια πάγου δεν ήρθαν σε καμία επαφή με έδαφος, ή απόβλητα που παράγονται από την δραστηριότητα του ανθρώπου. Κι αυτό καθιστά τον αρκτικό πάγο το πιο καθαρό προϊόν στην Γη», διαβεβαιώνει η εταιρία στην ιστοσελίδα της.

Δυστοπία ή ένα βήμα προς την οικονομική ευημερία;

Η εταιρεία άρχισε τη δραστηριότητά της το 2022, αλλά δέχτηκε αρκετές επικρίσεις, τις οποίες μάλλον δεν περίμεναν οι ιδρυτές της.

Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν αναρτηθεί σχόλια, όπως «δεν θα έπρεπε να μας ανησυχούν οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη περισσότερο από την πώληση πάγου από τους παγετώνες;». Κάποιος χρήστης των social media χαρακτήρισε το εμπόριο πάγου από τους παγετώνες ως «δυστοπία».

Ο Μάλικ Ράσμουσεν υποστηρίζει ότι έλαβε και ιδιωτικά μηνύματα με απειλές κατά της ζωής του.

Αλλά η εταιρεία υποστηρίζει ότι το εμπόριο πάγου από τους παγετώνες είναι φιλικό προς το περιβάλλον και έχει υπεραξία που στηρίζει την ευημερία της κοινωνίας της Γροιλανδίας. Και σημειώνει ότι τα φιορδ της Γροιλανδίας συχνά είναι γεμάτα από μικρά παγόβουνα που έχουν αποσπαστεί από τους παγετώνες της Αρκτικής.

«Στη Γροιλανδία έχουμε εισόδημα από τα ψάρια και από τον τουρισμό. Εδώ και χρόνια ήθελα να βρω κάτι άλλο από το οποίο θα είχαμε κέρδη», λέει ο Ράσμουσεν, ο οποίος υποστηρίζει ότι ανοίγει ένα νέο δρόμο για να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας, που εξαρτάται οικονομικά κυρίως από τη Δανία. «Για να εξασφαλίσουμε περισσότερη ανεξαρτησία – πολιτική και οικονομική – είναι ζωτικής σημασίας η οικονομική ανάπτυξη», λέει ο Ράσμουσεν και θεωρεί πως βρήκε τον τρόπο, πουλώντας κομμάτια (πάγου) από την… ιστορία του πλανήτη.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Ιαπωνία: Στους 202 οι νεκροί, 102 οι αγνοούμενοι

Σλοβακία: Ξερίζωσε την καρδιά της συντρόφου του και τη διαμέλισε (Photo)

Μέση Ανατολή: Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν υπό τον φόβο ευρύτερης ανάφλεξης – Συνεχίζεται η γενοκτονία στη Γάζα (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 13:09