search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 13:13
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Πώς «διαβάζουν» την πρόταση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για ένταξη στους ΕυρωΣοσιαλιστές 

09.01.2024 07:55
kassealski androulakis new

Την κίνηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσουν μέσω πρότασης τους τη συνεργασία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές σχολίαζαν χθες το απόγευμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στα γραφεία του κόμματος στην Χαριλάου Τρικούπη. 

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θέλουν;

 Για το περιεχόμενο της πρότασης των Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλου, Ραγκούση σχόλιο ή διαρροή δεν υπήρξε. Ωστόσο, πληροφορίες του topontiki.gr θέλουν την πρόταση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (δύο εκ των οποίων υπήρξαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ) να μην απασχολεί το Κίνημα. Και αυτό γιατί όπως λένε «οι πάντες στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς κόλπους γνωρίζουν ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που ανήκει στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές είναι το ΠΑΣΟΚ». 

Μάλιστα, στελέχη του Κινήματος υπενθυμίζουν και τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος είχε αναφέρει στην ΕΡΤ ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ  θα παραμείνει στην Αριστερά».

Εκτός αυτού, θεωρούν – ακόμα και στην περίπτωση που υπάρξει κάποια τέτοια εξέλιξη παρόλο που δεν το βλέπουν πιθανό – ότι «μπλόκο» στην ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή σοσιαλιστική οικογένεια μπορεί να μπει και από άλλα ευρωπαϊκά κόμματα, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές όπου Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταχθεί κατά κεντρικών αποφάσεων του PES στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Δημήτρη Μάντζιου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Οι ευρωομάδες συναπαρτίζονται από κόμματα με ίδιες αρχές και αξίες που ενώνονται γύρω από έναν κοινό σκοπό. Δεν είναι ξενοδοχεία για να βρεις δωμάτιο ή να στεγαστείς προσωρινά»«Διαβάσαμε π.χ. με έκπληξη ότι ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε τώρα να είναι υπουργός του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο ως πρωθυπουργό οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και δημοκράτες τον έχουν κατηγορήσει σκληρά και δικαιολογημένα για τα ζητήματα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Θα μπορούσε ο κ. Κασσελάκης να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τελικά, έτσι όπως αποδεικνύεται», πρόσθεσε μιλώντας στον Real FM. 

Η δυσαρέσκεια του ΠΑΣΟΚ για… Τσίπρα 

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν πολλές φορές το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα (ως παρατηρητή) στο PES κυρίως για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε άλλη Ευρωομάδα.

Η ενόχληση του ΠΑΣΟΚ είχε γίνει έντονη ακόμα και όταν αρχηγός του κόμματος ήταν η Φώφη Γεννηματά. Την περίοδο εκείνη μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας πήγαινε στις συνεδριάσεις ως παρατηρητής καθώς ήταν Πρωθυπουργός. Κάτι το οποίο είχε γίνει και στο παρελθόν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. 

Βέβαια, ο Νίκος Ανδρουλάκης – και με τις δημοσκοπήσεις στο χέρι του – χτίζει μέρα με τη μέρα όλο και πιο στενές σχέσεις με της Σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της Ευρώπης. Στα θετικά του Νίκου Ανδρουλάκη είναι η παρουσία του στην Ευρωβουλή την τελευταία οκταετία και οι σχέσεις που έχει χτίσει με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει δουλειά για το κόμμα ενώ του πιστώνεται η ανάδειξη και η θέσπιση του rescEU για τις φωτιές. Οι επαφές του Νίκου Ανδρουλάκη με ηγέτες της Σοσιαλδημοκρατίας στέλνει μηνύματα σε… κάθε κατεύθυνση.  

Την ίδια ώρα, ο Γραμματέας του Κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος βρέθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας. Στη Λισαβόνα ο κ. Σπυρόπουλος είχε την ευκαιρία να πάρει κάποιες ιδέες από τους Υπουργούς της Πορτογαλικής Κυβέρνησης, αφού στην χώρα της Ιβηρικής κυβερνά το «αδελφό κόμμα» του ΠΑΣΟΚ. 

Στο πλαίσιο αυτό ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Υπουργό Στεγαστικής Πολιτικής της Πορτογαλίας, Μαρίνα Γκονσάλβες,  με την οποία συζήτησαν για τις θέσεις του Κινήματος σχετικά με τη μείωση του κόστους στέγασης και την κατάργηση της Golden Visa.

Ο κ. Σπυρόπουλος στο περιθώριο του συνεδρίου συνομίλησε με τον  νέο ηγέτη του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Νούνο Σάντος, στον οποίον ευχήθηκε καλή επιτυχία στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και συμφώνησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο αδελφών κομμάτων.

Διαβάστε επίσης

Εξοπλισμοί: Ξανά στο προσκήνιο το αίτημα της Ελλάδας για αγορά μαχητικών F-35

Νέα Αριστερά: Επίκαιρη ερώτηση Χαρίτση στον πρωθυπουργό για τη Θεσσαλία

Μαρινάκης σε Κασσελάκη: Τα καλτσούνια και η ρακή που προσφέρθηκαν δεν αγοράστηκαν με έξοδα του ελληνικού κράτους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 13:13