search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 15:01
MENU CLOSE

Σάλος και πολιτικοί κραδασμοί στην Ιταλία με τους φασιστικούς χαιρετισμούς στη Ρώμη (Video)

09.01.2024 20:20
meloni fasistes

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι καλείται να απαγορεύσει τις νεοφασιστικές ομάδες, αφού εκατοντάδες άνδρες εθεάθησαν να εκτελούν φασιστικούς χαιρετισμούς κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Ρώμη το βράδυ της Κυριακής.

Συμμετείχαν σε ένα ετήσιο μνημόσυνο για τρεις ακροδεξιούς που φέρεται να σκοτώθηκαν τη δεκαετία του 1970, από ακροαριστερούς.

Ωστόσο, ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει φέρει την εκδήλωση στο προσκήνιο.

Σε αυτό διακρίνονται σειρές μαυροφορεμένων ανδρών που απλώνουν τα δεξιά τους χέρια σε φασιστικούς χαιρετισμούς.

Ακούγονται επίσης να φωνάζουν “Παρών!”, ως απάντηση στην κραυγή “Για όλους τους πεσόντες συντρόφους!” – ένα σύνθημα χαρακτηριστικό της ιταλικής ακροδεξιάς.

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο για να τιμήσει τη δολοφονία τριών εφήβων της νεολαίας του ακροδεξιού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI).

Δύο φέρονται να σκοτώθηκαν από ακροαριστερούς έξω από τα γραφεία της MSI στη Via Acca Larentia στη Ρώμη, ενώ ο τρίτος σκοτώθηκε από την αστυνομία σε ταραχές που ακολούθησαν.

Κανείς δεν διώχθηκε ποτέ για τις δολοφονίες, οι οποίες έγιναν ευρέως γνωστές ως «σφαγή στην Άκα Λαρέντια».

Οι σκηνές της Κυριακής καταδικάστηκαν από κόμματα σε όλο το πολιτικό φάσμα.

H Έλι Σλάιν, επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), είπε ότι οι εικόνες από τη συγκέντρωση «μοιάζουν με το 1924», αναφερόμενη στην εποχή του φασίστα ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι και των πολιτοφυλακών του με τα μαύρα πουκάμισα.

«Αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο. Οι νεοφασιστικές ομάδες πρέπει να διαλυθούν, όπως ορίζει το σύνταγμα», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος Azione, Κάρλο Καλέντα, είπε ότι ο εορτασμός της Acca Larentia ήταν μια «απαράδεκτη ντροπή σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντόνιο Ταγιάνι, επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Forza Italia, είπε ότι κάθε εορτασμός δικτατορίας πρέπει να καταδικαστεί και πρόσθεσε ότι «υπάρχει νόμος που λέει ότι δεν μπορείτε να γίνετε απολογητές του φασισμού στη χώρα μας».

Ακόμη και ορισμένα μέλη του κόμματος Brothers of Italy (Αδελφοί της Ιταλίας) – που έχει τις πολιτικές του ρίζες στο MSI – επέκριναν τις σκηνές. Ο Τζιοβάνι Ντοντζέλι είπε ότι το κόμμα του δεν είχε «καμία σχέση με αυτό που συνέβη» και ότι όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν «200 ηλίθιοι που θα χρησιμοποιήσει η αριστερά για να μας κρίνει».

Ωστόσο, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία είναι και ηγέτις των Αδελφών της Ιταλίας, έμεινε μέχρι στιγμής σιωπηλή για το θέμα.

Η Μελόνι έχει τιμήσει τη μνήμη των δολοφονιών του 1978 στο παρελθόν. Το 2021, δημοσίευσε ένα αφιέρωμα στο Facebook στους τρεις σκοτωμένους ακτιβιστές, λέγοντας ότι οι δολοφονίες ήταν «μια τραγωδία όπου δεν βρέθηκε ποτέ ένοχος» μιλώντας για «μια πληγή που δεν επουλώθηκε ποτέ».

Η απροθυμία της πηγάζει από το δικό της πολιτικό υπόβαθρο. Σε ηλικία 19 ετών, η Μελόνι είπε στους δημοσιογράφους ότι θεωρούσε τον φασίστα ηγέτη της Ιταλίας εν καιρώ πολέμου Μπενίτο Μουσολίνι «καλό πολιτικό». Επίσης η ίδια μπήκε στην ιταλική πολιτική ως μέλος του MSI.

Τα τελευταία χρόνια, προσπάθησε να επανατοποθετηθεί ως πιο μετριοπαθής, απορρίπτοντας τον χαρακτηρισμό «ακροδεξιά» και δηλώνοντας ότι το κόμμα της «έχει παραδώσει τον φασισμό στην ιστορία».

Η Μελόνι κέρδισε περίπου το 26% των ψήφων στις ιταλικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2022 αλλά οι επικριτές δείχνουν το γεγονός ότι το λογότυπο του κόμματος εξακολουθεί να έχει τη φλόγα Tricolor – σύμβολο του νεοφασισμού- αλλά και τη σιωπή της στις σκηνές από την Acca Larentia ως ένα νεύμα στην πιο εξτρεμιστική πλευρά της βάσης υποστήριξής της.

Οι εικόνες από τον εορτασμό της Acca Larentia έγιναν viral αφού κοινοποιήθηκαν από τον ανταποκριτή της La Repubblica, Paolo Berizzi, αλλά τέτοια γεγονότα δεν είναι ασυνήθιστα στην Ιταλία.

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες υποστηρικτές του Μουσολίνι συγκεντρώνονται στη γενέτειρά του, το Predappio και διοργανώνουν συγκεντρώσεις μνήμης με συνθήματα και χειρονομίες της φασιστικής εποχής.

Τέτοια γεγονότα πυροδοτούν διαμάχες σε τακτική βάση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν από την αστυνομία να ερευνήσει.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Γερμανία, όπου απαγορεύεται η χρήση δεξιών εξτρεμιστικών συμβόλων, η Ιταλία δεν έχει νόμο που να απαγορεύει τη χρήση φασιστικών εικόνων ή χειρονομιών. Υπάρχουν κτίρια και μνημεία σε όλη την Ιταλία που φέρουν το όνομα του Μουσολίνι.

Υπάρχουν κάποιοι σχετικοί νόμοι αλλά είναι ασαφείς και σπάνια εφαρμόζονται. Το 2017, μια προσπάθεια ψήφισης αυστηρότερης νομοθεσίας απέτυχε αφού τα δεξιά κόμματα υποστήριξαν ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα απειλούσε την ελευθερία του λόγου.

Την Τρίτη, ο Ινιάτσιο Λα Ρούσα – βασικός σύμμαχος τηςΜελόνι, η οποία, ως πρόεδρος της Γερουσίας, κατέχει το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα του κράτους της Ιταλίας – στάθηκε στη συζήτηση, δηλώνοντας ότι το να κάνεις φασιστικούς χαιρετισμούς «δεν ήταν πάντα έγκλημα».

Ο Λα Ρούσα, ο οποίος είναι ένας γνωστός συλλέκτης φασιστικών αναμνηστικών και έχει προτομές του Μουσολίνι στο σπίτι του, δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για το πώς εξετάζονται οι «ορισμένες χειρονομίες» κι εάν έγιναν στο πλαίσιο της μνήμης των νεκρών.

Πρόσθεσε ότι ανυπομονεί για μια επικείμενη ετυμηγορία από το ΣτΕ, το οποίο θα καθορίσει εάν η εκτέλεση του φασιστικού χαιρετισμού συνιστά έγκλημα.

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο και καθόλου… ελληνικό: Πήραν το δίπλωμα του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας γιατί… έτρεχε

Αυστραλία: Ψάχνουν στην Ελλάδα τον James Dalamangas – Κατηγορείται για φόνο ομογενή πριν από 25 χρόνια

O Μπλίνκεν πιέζει το Ισραήλ για τη μεταπολεμική Γάζα και μεταφέρει το «μήνυμα» των αραβικών χωρών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 15:00