search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 16:20
MENU CLOSE

Σχέδιο για εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού και στα φαρμακεία – Σε εξέλιξη η συνάντηση του Γεωργιάδη με τον ΠΦΣ

10.01.2024 16:22
farmakeio new

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο οι εμβολιασμοί για την λοίμωξη covid-19 να γίνονται και από τα φαρμακεία της γειτονιάς, όπως συμβαίνει – χρόνια τώρα – και με τη γρίπη. Μάλιστα, σε εξέλιξη είναι η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

«Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πέρυσι, αλλά θέλουμε να πάμε πολύ καλύτερα. Γι’ αυτό θα ξεκινήσουμε καμπάνια ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού και μελετάμε να αξιοποιήσουμε όλα τα κανάλια εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών φαρμακείων», δήλωσε ο υπουργός, Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τη με θέμα τον κορωνοϊό, τη γρίπη και τις άλλες λοιμώξεις που «θερίζουν» τη χώρα.

Να σημειωθεί ότι οι φαρμακοποιοί είναι έτοιμοι να μπουν στη «μάχη» των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στο topontiki.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς.

Επίσης ο κ. Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι καταργούνται τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί στη διάρκεια της πανδημίας.

Αναφορικά με την επιβάρυνση των νοσοκομείων, ο κ. Γεωργιάδης τη χαρακτήρισε αναμενόμενη και σημείωσε ότι το κύμα της έξαρσης θα κορυφωθεί σε 2-3 εβδομάδες. «Ωστόσο θα ανακοινωθούν ειδικά μέτρα τις επόμενες ημέρες για να βελτιωθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία, σε συνέντευξη Τύπου», είπε ο ίδιος.

2,9 εκατ. οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στην τοποθέτηση της είπε μεταξύ άλλων, ότι λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 210.000 εμβολιασμοί για τον Covid-19 και έχουν προγραμματιστεί 60.000 επιπλέον εμβόλια εκ των οποίων το 60% των εμβολίων έχουν γίνει σε άτομα άνω των 60 ετών.

«Φέτος, έχουν γίνει επίσης 2,9 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά της γρίπης, ενώ απευθείας από τα φαρμακεία χωρίς συνταγογράφηση έχουν γίνει 1,276 εκατομμύριο εμβολιασμοί» τόνισε.

Η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου ανέφερε πως υπάρχει πλέον έξαρση γρίπης με νοσηλείες σε ΜΕΘ.

Αναφορικά με τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων για την COVID-19 οι επιστήμονες τόνισαν πως τις τελευταίες 2 – 3 μέρες έχει μειωθεί η ζήτηση.

Χατζηχριστοδούλου: 1028 πέθαναν από κορωνοϊό –μόνο 2 ήταν εμβολιασμένοι- στο 40% η θετικότητα της γρίπης

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου επεσήμανε την άξια του εμβολιάσμου τονίζοντας ότι 1.028 άτομα κατέληξαν COVID-19 εκ των οποίων μόνο οι δύο ήταν εμβολιασμένοι.

Αναφορικά με τη γρίπη σημείωσε πως η θετικότητα της σήμερα είναι στο 40% στα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα και πως είμαστε κοντά στην κορύφωση.

Επισήμανε πως ο Οργανισμός διαθέτει στοιχεία για τις συν- λοιμώξεις γρίπης με RSV και κορωνοϊό, και τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες, «υπάρχει σταθεροποίηση των σκληρών δεικτών της COVID-19 (διασωληνώσεις – θάνατοι) και παρουσιάζουν πτωτική τάση οι εισαγωγές».

Συγκεκριμένα χθες υπήρξαν 209 εισαγωγές, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο 2022 – 2023, είχαμε 237.

Πέρυσι, επίσης, είχαμε περίπου τις μισές διασωληνώσεις και συγκεκριμένα:

  • 96 έναντι 174 φέτος και
  • 267 θανάτους φέτος, έναντι 508 πέρυσι.

Από τους ασθενείς που κατέληξαν εμβολιασμένοι ήταν μόνο οι δύο.

Ακόμη ανέφερε πως τα πιο σοβαρά περιστατικά γρίπης οφείλονται στο στέλεχος Α (Η1Ν1).

Σχετικά με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως ανεβαίνει η διασπορά: «Αλλά ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία καθώς τον τελευταίο χρόνο έχει αρχίσει η καταγραφή του συγκεκριμένου ιού». Αξίζει να τονιστεί ότι από τους 49 ασθενείς με RSV που εισήχθησαν στη ΜΕΘ, μόλις 2 ήταν εμβολιασμένοι.

Διαβάστε επίσης:

Έκκληση για μέτρα από Γώγο – Ποια η σύσταση για μάσκες και εμβόλια

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός πρωτοστατεί στις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού

Πανεπιστήμιο John Hopkins: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το JN.1, την πιο πρόσφατη παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 16:15