search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 04:38
MENU CLOSE

«Τον κακό σου τον καιρό και τον μαύρο σου τον φλάρο» – Το χιουμοριστικό αφιέρωμα της Φίνος Φιλμ (Video)

11.01.2024 11:46
finos-film-new

Ένα χιουμοριστικό αφιέρωμα με αφορμή φράσεις που έχουν επικρατήσει από παλιά και δηλώνουν αγανάκτηση έκανε η Φίνος Φιλμ, συγκεντρώνοντας σκηνές τσακωμών και εντάσεων που περιείχαν τέτοιες ατάκες σε ελληνικές ταινίες.

«“ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ”. Η λαϊκή μας σοφία μέσα από τον φακό της Finos Film. Τον κακό σου τον καιρό” λέει ο λαός μας, και συνήθως συνοδεύεται με τη φράση “και τον μαύρο σου τον φλάρο” ή “και τον ανάποδο σου”. Σημαίνει έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτηση για λανθασμένα συμπεράσματα & πράξεις.

Όπως λέει ο κ. Μπαμπινιώτης, φλάρος ήταν ο καλόγερος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Αρχικά σήμαινε “αδελφός” και προέρχεται από τη λατινική λέξη frater. Στη Σίφνο, όπου και υπήρχε πολύ έντονο το καθολικό στοιχείο, φλάρο λένε τη κεραμική καμινάδα με τρία στόμια για να βγαίνει ο καπνός. Με τον καιρό ο φλάρος μαύριζε από τον καπνό και θύμιζε τους καλόγερους με τα ράσα, οπότε οι χιουμορίστες Σίφνιοι ονόμασαν φλάρους τις καμινάδες, για να διακωμωδήσουν τους ιεραποστόλους που προσπαθούσαν να τους προσηλυτίσουν στον Παπισμό. Ο “κακός” ο φλάρος λοιπόν, προστάτευε από τα νερά της βροχής αλλά θα έπνιγε το σπίτι στους καπνούς, όταν άναβε ταυτόχρονα η φωτιά στο εσωτερικό για το καθημερινό μαγείρεμα» αναφέρεται στη λεζάντα.

Διαβάστε επίσης:

Χριστίνα Λαμπίρη: Πώς απαντά στον Νίκο Μουρατίδη μετά την απαράδεκτη δήλωση για εκείνη και την κόρη της

O Μιχάλης Χατζηγιάννης έγινε… «παγοκολώνα» για να δώσει συνέντευξη (Video)

Σταματίνα Τσιμτσιλή: «Θέλω να ζητήσω ξανά συγγνώμη από τον Γιάννη Στάνκογλου» (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:44