search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:04
MENU CLOSE

Κουμουνδούρου: Ποιος ήταν ο Μίμης Δαρειώτης, το όνομα του οποίου θα πάρουν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από πρόταση του Κασσελάκη 

12.01.2024 12:20
dareioitis new

Ομόφωνα έκανε δεκτή η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του Στέφανου Kασσελάκη να ονομασθεί το κτίριο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ σε «Μίμης Δαρειώτης».

Ο Μίμης Δαρειώτης ήταν η πιο εμβληματική φυσιογνωμία διαχρονικά στα ιστορικά γραφεία της Κουμουνδούρου.

Διευθυντής των οικονομικών του κόμματος, στενός και έμπιστος συνεργάτης των προέδρων και ένας άνθρωπος τον οποίο σέβονταν και αναγνώριζαν όλοι ως τον αφανή εργάτη όλου του οργανισμού.

Γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου στο Χαρακοπιό Μεσσηνίας. Ο πατέρας του Αναστάσιος Δαρειώτης ήταν αγρότης και μέλος του ΕΑΜ την περίοδο της Κατοχής. Ο Μίμης πέρασε στο Φυσικομαθηματικό τμήμα του ΕΚΠΑ το 1962. Οργανώθηκε στην ΕΔΑ και στη συνέχεια στη Νεολαία Λαμπράκη από τα χρόνια 1962-1964.

Με την επιβολή της δικτατορίας επικηρύχθηκε και πέρασε στην παρανομία. Συνελήφθη τον Απρίλιο του 1968 και βασανίστηκε άγρια επί μήνες. Μόλις στις 21 Μαΐου ανακοινώθηκε η σύλληψη του, ενώ πια είχε μείνει ανάπηρος.

Δικάστηκε από έκτακτο στρατοδικείο τον Φεβρουάριο του 1969 και καταδικάστηκε εις θάνατο, απόφαση που μετατράπηκε σε 16 χρόνια. Αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 1973. Συνελήφθη εκ νέου, την ημέρα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Μπογιατίου μαζί με τον Μήτσο Παρτσαλίδη.

Επί οκτώ ημέρες τους έκαναν εικονικές εκτελέσεις. Ξαναπέρασε στην παρανομία για τρεις μήνες. Τον Φεβρουάριο του 1974 συνελήφθη εκ νέου για μερικές μέρες και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ Εσωτερικού. Στη συνέχεια υπήρξε μέλος, διαδοχικά της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΑΡ, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης

Σταύρος Μιχαηλίδης: Ο πρώτος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που λέει «όχι» στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Γάμος ομοφύλων: Συνεχίζονται οι φυγόκεντρες τάσεις στη ΝΔ – Υπουργοί και πρώην υπουργοί στο «χορό» των διαφωνιών

Υποκλοπές: Ο Άρειος Πάγος δεν δίνει στοιχεία στη Βουλή για τον πειθαρχικό έλεγχο και την απαλλαγή της εισαγγελέως Βλάχου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:03