search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 12:38
MENU CLOSE

Κασσελάκης στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Για εμάς δεν είναι ζήτημα αρχηγισμού ή πειθαρχίας – Όποιος διαφωνεί να σηκωθεί

13.01.2024 13:24
kasselakis_kentriki_epitropi

Περήφανος για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που άρχισε με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφού ζήτησε από όποιον διαφωνεί με τον γάμο των ομόφυλων και την τεκνοθεσία να σηκωθεί, τόνισε πως για το κόμμα του δεν είναι ζήτημα αρχηγισμού ή πειθαρχίας. «Είναι ζητήματα ταυτοτικά, αν όχι η Αριστερά, ποιος;» υπογράμμισε.

«Η Αριστερά ξέρει στα βουνά να αγωνίζεται όχι να κρύβεται και αυτό θα κάνουμε. Εμείς με υπερηφάνεια θα υπερψηφίσουμε κάθε βήμα στην κοινωνική πρόοδο και να δούμε και τον κ. Ανδρουλάκη να κάνει το ίδιο στο κόμμα του, το δήθεν προοδευτικό ΠΑΣΟΚ», επισήμανε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ειπε, μάλιστα, πως έχει φτάσει στο σημείο να συμφωνεί με τον Αντώνη Σαμαρά, αφήνοντας αιχμές κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

«Χάρη στη δική μας πίεση ο κ. Μητσοτάκης θα ξεπαγώσει τη νομοθετική πρωτοβουλία. Και θα είναι με τη δική μας ψήφο που θα περάσει εάν έρθει στη Βουλή. Η ΝΔ αδυνατεί να ξεπεράσει πολιτικές αγκυλώσεις κι εξαρτήσεις και η πολιτική δειλία του πρωθυπουργού τον οδηγεί σε κουτοπονηριές για την ενθάρρυνση της αποχής των βουλευτών του έχω φτάσει να συμφωνώ με τον Αντώνη Σαμάρα. Πώς είναι δυνατόν να λέει στους ψηφοφόρους “ελάτε να ψηφίσετε” και στους βουλευτές του να απέχουν; Να τους χαίρεστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε και κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ λέγοντας, χαρακτηριστικά, να δούμε αν θα το ψηφίσουν.

«Η πολιτική συγκυρία των τελευταίων ημερών δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης σύρεται σε μέτρα μετά από δικές μας στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις», είπε και τόνισε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης «είναι too little, too late αν δεν είναι και κοροϊδία».

«Με πρωτοβουλίες και δράσεις που ενδεχομένως ξενίζουν, είναι καινοφανείς στην ελληνική πολιτική σκηνή, πολύ περισσότερο στη δική μας αριστερά. Συμβάλλουν όμως στην πολιτική αποτελεσματικότητα και στην ενδυνάμωση των συντροφικών δεσμών μας. Η κοινωνία βασίζεται σε εμάς δεν υπάρχει χώρος για μικροπαιχνίδια», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του αφήνοντας υπαινιγμούς για τις Σπέτσες.

Θετικός για επιστολική ψήφο

Για την επιστολική ψήφο, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθεί άμεσα. «Έχουμε πει πως αν καλυφθούν πλήρως τα ζητήματα της διαφάνειας και του αδιάβλητου της ψήφου, θα ταχθούμε υπέρ. Θέλουμε και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό οι Έλληνες πολίτες να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και με επιστολική ψήφο. Το θέλουμε ιδιαίτερα για τους εποχικούς εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους ανθρώπους με δυσκολία μετακίνησης».

Για τα ΑΕΙ

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στα οποία αναφέρθηκε εκτενέστερα, σημείωσε: «Μας λένε για το brain drain, αυτοί που κουρεύουν τα εργασιακά δικαιώματα των νέων και τους καταδικάζουν σε αγώνα για επιβίωση σε συνθήκες εκτόξευσης τιμών και ενοικίων, σε δουλειές με χαμηλούς μισθούς και εργοδοτική αυθαιρεσία. Αυτά προκαλούν τη φυγή των νέων, αυτά πρέπει να αρθούν για να επιστρέψουν.

Έκανε λόγο για «νομικές ακροβασίες» της κυβέρνησης με στόχο να ξεπεράσουν «την καραμπινάτη αντισυνταγματικότητα». «Μας παραμυθιάζουν» είπε, «με το Χάρβαρντ, παρότι ξέρουν ότι στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τα μεγάλα ποιοτικά ιδιωτικά πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών».

Αυτό που τους ενδιαφέρει, είπε, όπως έδειξε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, «είναι η πελατεία για τα κολέγια των φίλων της κυβέρνησης».

Θύμισε ότι η  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει την ίδρυση Νομικής στην Πάτρα, αλλά την ακύρωσαν και τώρα «θα επιτρέψουν την ίδρυση πολλών ιδιωτικών Νομικών και στην Πάτρα και όπου θέλουν». Η πραγματική τους επιδίωξη, είπε, είναι «να περικόψουν τα κονδύλια για τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ήδη κάνουν συστηματικά».

Εκτίμησε επίσης ότι η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την στεγαστική κρίση και την εκτόξευση της στεγαστικής δαπάνης και του κόστους ζωής κάθε φοιτητή «θα παρουσιάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια-πρώην κολέγια, σαν ελκυστικότερη επιλογή», για τις οικογένειες που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές των παιδιών τους σε άλλη πόλη. Τελικός στόχος είπε να μπουν δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια.

Για Θεοχαρόπουλο -Ζαχαριάδη – Ραγκούση: Δεν είναι κακό οι διαφορετικές απόψεις

Παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα του επόμενου διαστήματος σημείωσε πως το κόμμα προχωράει σύμφωνα τον προγραμματισμό που έχει ορίσει:

«Α) Έχουμε έτοιμο κείμενο θέσεων για το συνέδριο στην ώρα του.

Β) Ετοιμάζουμε τη διακήρυξή μας για τις Ευρωεκλογές, που θα παρουσιάσουμε και θα εγκρίνουμε στο συνέδριο. Η Διακήρυξη θα επανεπιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η ηγέτιδα δύναμη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ως τέτοια θα ηγηθεί του αγώνα για την ενίσχυση των αριστερών δυνάμεων στις Ευρωεκλογές, αλλά και του αγώνα για τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα όλων των προοδευτικών δυνάμεων, Αριστεράς, Σοσιαλιστών και Πρασίνων. 

Στο σημείο αυτό τοποθετήθηκε για την πρωτοβουλία των Θεοχαρόπουλου – Ζαχαριάδη – Ραγκούση: «να ξεκαθαρίσω όμως, το ότι υπάρχουν γνώμες πάνω στη θέση μας για την Ευρώπη, είναι ένα θετικό πολιτικό ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητηθεί στα συλλογικά όργανα με το σεβασμό που διέπει την κουλτούρα του κόμματός μας. Δεν είναι κακό να έχουμε διαφορετικές απόψεις. Ο σκοπός μας είναι το ίδιο, θέλουμε το καλύτερο για την κοινωνία».

Γ) Προχωράνε τα think tank μας. Βρισκόμαστε στο στάδιο της τελικής επιλογής και θα ανακοινωθεί άμεσα η σύνθεση και η έναρξη λειτουργίας τους.»

Υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διαμορφώσει και τεκμηριώσει «σύγχρονες, αριστερές θέσεις για όλα τα φλέγοντα ζητήματα, στην παιδεία, στις ανισότητες, την τεχνολογία, τη μετανάστευση, την κλιματική κρίση, τη δίκαιη ανάπτυξη και ενίσχυση της εργασίας, τη μεταρρύθμιση του κράτους. Θέσεις που θα μπολιάσουν και την ευρωπαϊκή αριστερά για να της δώσουν ισχυρό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και να αμφισβητήσουν τη διαρκή άνοδο των ιδεών της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς. Θέσεις που θα απαντούν στις πολλαπλές κρίσεις της Ευρώπης και στις αποτυχίες της ευρωπαϊκής ηγεσίας και των συντηρητικών δυνάμεων που την αποτελούν».

Διαβάστε επίσης:

Η μαύρη λίστα του Μαξίμου: Ποιοι βουλευτές είναι κομμένοι από υπουργεία με βάση και τη στάση τους στο γάμο των ομόφυλων

Δημοσκόπηση GPO: Τέσσερις στους 10 «βλέπουν» χώρο για κόμμα δεξιά της ΝΔ – Στα δύο η κοινωνία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Ιερώνυμος σε Κασσελάκη για ομόφυλα ζευγάρια: Είμαι επιφυλακτικός για το νομοσχέδιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 12:37