search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:45
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζεται η εσωστρέφεια λόγω «πειθαρχίας» – Οι διαφωνίες στο προσκήνιο και το παρασκήνιο

16.01.2024 06:35
kasselaksi new

Η πρόθεση του Στέφανου Κασσελάκη να «σφίξει τα λουριά» στον ΣΥΡΙΖΑ  ανακοινώνοντας αιφνιδιαστικά κομματική πειθαρχία, και δη για ένα νομοσχέδιο που δεν έχει έρθει ακόμα, έχει προκαλέσει μεγάλη εσωστρέφεια, η οποία κινδυνεύει να έχει συνέπειες και στο επικείμενο τριήμερο των Σπετσών, αν κάποιοι βουλευτές επιλέξουν να μην πάνε.

Είτε γιατί μπορεί να διαφωνούν με τους γενικότερους χειρισμούς του προέδρου και την κομματική πειθαρχία, είτε γιατί προβληματίζονται σε σχέση με πτυχές του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Αν αυτό συμβεί και θα αποτυπώσει ακόμη πιο ζωηρά πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας μιας κυβερνητικής πρωτοβουλίας, αλλά και ενδεχομένως να αποτυπώσει ψυχρό κλίμα μεταξύ Κασσελάκη και βουλευτών, αλλά και διαθέσεις «αντάρτικου».

Οι  πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο υπάρχουν βουλευτές που ισχυρίζονται πως στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα, είδαν την υπογραφή τους χωρίς να έχουν δώσει τη συναίνεσή τους.

Το θέμα ήρθε να αναδείξει η στάση της Νίνας Κασιμάτη η οποία με επιστολή της προς το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ζήτησε να μην χρησιμοποιηθεί η υπογραφή της δίχως την συναίνεσή της, δίνοντας υπόσταση στο θέμα των υπογράφων και επιβεβαιώνοντας τρόπον τινά ότι είναι υπαρκτό, χωρίς βέβαια να ξεκαθαρίζεται αν συνέβη και με την δική της υπογραφή.

«Δεν επιτρέπω την προσθήκη της υπογραφής μου» φέρεται να αναφέρει στην επιστολή της η βουλευτής Β’ Πειραιά  ξεκαθαρίζοντας την στάση της στο εξής και εν όψει της προαναγγελθείσας πρωτοβουλίας για την κατάθεση της πρότασης νόμου του 2018 (επί διακυβέρνησης Τσίπρα) για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. Στην επιστολή της φέρεται να επισημαίνει άλλωστε πως διαφωνεί με τον «χρονισμό» της κατάθεσης αυτή της πρότασης (το τάιμινγκ της πρωτοβουλίας) δεδομένου ότι έρχονται και άλλες κρίσιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά αφήνοντας εν τέλει να εννοηθεί γενικότερη διαφωνία της με τον Διαχωρισμό. Στη συνταγματική αναθεώρηση επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019, άλλωστε, είχε ψηφίσει «παρών», μεταξύ άλλων, στο άρθρο για την θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους.

Το θέμα λοιπόν είναι τι γίνεται με τις διαφωνίες και πώς θα τις χειριστεί η ηγεσία στο εξής, καθώς η επιμονή στη σκληρή στάση που θα σημαίνει διαγραφές, θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και πρώτα και κύρια θα συρρικνώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του που υπερέχει μόλις κατά 4 βουλευτές από αυτή του ΠΑΣΟΚ.

Κρυφές και φανερές διαφωνίες, ενστάσεις, επιφυλάξεις

Εκτός από την Αθηνά Λινού που εξέφρασε επιφυλάξεις για το ζήτημα της τεκνοθεσίας μέσω παρένθετης μητρότητας, υπήρχε η προγενέστερη καθαρή δήλωση του βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου που διαφωνεί με την τεκνοθεσία συνολικά.  Ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, ο οποίος στηρίζει την υιοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια, έδειξε να συμμερίζεται τον προβληματισμό της κ. Λινού, για την τεκνοθεσία με παρένθετη κύηση. Η τελευταία εξέφρασε δημόσια τον προβληματισμό της όχι από θρησκευτική σκοπιά, αν και όπως είπε η ίδια είναι ενεργό μέλος της Εκκλησίας η οποία διαφωνεί, αλλά με το σκεπτικό ενδεχόμενης βλάβης των ατομικών δικαιωμάτων των γυναικών που αναλαμβάνουν το ρόλο της παρένθετης μητέρας.

Κι επίσης, διαφωνία με την ψήφιση συνολικά εξέφρασε όπως είναι πλέον γνωστό τοις πάση, ο υπερσυντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας Παύλος Πολάκης, δείχνοντας ως αιτία της διαφωνίας, την ιεράρχηση του ζητήματος από την ηγεσία και το ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη στάση αυτή στα ορεινά χωριά της Κρήτης.

Το ερώτημα λοιπόν είναι τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης με όσους βουλευτές που είτε διαφώνησαν με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε διαφωνούν και με την ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης διότι ζορίζονται στις περιφέρειές τους – οι πληροφορίες λένε πως στο παρασκήνιο υπάρχουν κι άλλοι.

Πιθανόν το θέμα να ξεκαθαρίσει στις Σπέτσες (όπου το τριήμερο μίτινγκ εργασίας να εξελιχθεί σε γκρουπ θέραπι όπως πάει…).

Το τετ α τετ Κασσελάκη – Αυγέρη

Πάντως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του προέδρου με επιτελικά πρόσωπα της ηγετικής ομάδας, φαίνεται να έληξε προς ώρας το θέμα με την εκπρόσωπο Τύπου Δώρα Αυγέρη, την οποία ο πρόεδρος ουσιαστικά «άδειασε» την Παρασκευή όταν εκείνη επιχείρησε να μαζέψει τις εντυπώσεις για την κομματική πειθαρχία λέγοντας ότι δεν θα υπάρξουν διαγραφές. Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε πως εφόσον το νομοσχέδιο έρθει και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να το ψηφίσει, και υπάρξουν βουλευτές που θα παρεκκλίνουν «από τον δρόμο της προόδου και της ισότητας, τότε θα λάβει τις αποφάσεις του».

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα μεταξύ τους αποκαταστάθηκε σε τετ α τετ που είχαν οι δυο τους το μεσημέρι της Κυριακής, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής.

Βέβαια, αυτό πιθανότατα δεν διορθώνει γενικότερα ένα κλίμα δυσαρέσκειας, και στον κύκλο της ηγετικής ομάδας, για τον τρόπο που λειτουργεί ο πρόεδρος, αιφνιδιάζοντας συχνά, ακόμη και για μείζονα ζητήματα, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Διαβάστε επίσης

Γάμος ομοφύλων: «Μασάζ» Σκέρτσου στους «γαλάζιους» βουλευτές εν μέσω αναβρασμού – Έλαμψε διά της απουσίας του ο Βορίδης

Διαψεύδει τις φήμες για τη δημιουργία νέου κεντροαριστερού κόμματος ο Παπανδρέου

ΣΥΡΙΖΑ: Αν νομίζουν στην ΝΔ ότι θα επιβάλλουν ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ με καταστολή είναι βαθιά γελασμένοι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34