search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 15:01
MENU CLOSE

Human Rights Watch: Νέο χαστούκι για τον έλεγχο στην Ενημέρωση – Τελευταία της ΕΕ η Ελλάδα στην ελευθεροτυπία

17.01.2024 11:57
PRESS

«Οι περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου εξακολουθούν να εγείρουν ανησυχίες για το κράτος δικαίου, όπως επίσης και το σκάνδαλο παρακολουθήσεων».  Οι δυόμιση αυτές αράδες δίνουν το περίγραμμα της εικόνας που επικρατεί στην Ελλάδα στον χώρο των ΜΜΕ και αποτελούν μέρος του εισαγωγικού κειμένου στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, της ετήσιας έκθεσης (World Report 2024) του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων  η οποία πραγματοποιήθηκε σε περίπου 110 χώρες του πλανήτη.

Τα πεδία έρευνας του παγκόσμιου- μη κυβερνητικού- οργανισμού Human Rights Watch, με έδρα τη Νέα Υόρκη ποικίλουν ανα κράτος  αναλόγων με τις προκλήσεις που επικρατούν, όμως κάποια είναι ταυτόσημα, μεταξύ των οποίων η ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ, οι επιθέσεις στο κράτους δικαίου και στους δημόσιους θεσμούς, οι επιθέσεις στην κοινωνία των πολιτών, οι διακρίσεις, τα δικαιώματα των γυναικών, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία, οι μετανάστες και το άσυλο.

Ο παγκόσμιος οργανισμός με τα ευρήματα και τις διαπιστώσεις σε ότι αφορά στην Ελλάδα δημιουργεί ερείσματα για προβληματισμό, αν μη τι άλλο.

«Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ελλάδα ήταν η χώρα με τη χαμηλότερη κατάταξη, μεταξύ των χωρών της ΕΕ,  στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου 2023 των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (ΡΧΣ). Στα προβλήματα συμπεριλαμβάνονται ένα εν εξελίξει μείζον σκάνδαλο παρακολουθήσεων, κυβερνητική παρέμβαση και καταχρηστικές αγωγές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τους ΡΧΣ ως «αναξιόπιστους»».

«Στην Έκθεσή της για το Κράτος Δικαίου που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι εξακολουθούν να υφίστανται απειλές και επιθέσεις κατά δημοσιογράφων», αρχίζει το κεφάλαιο για την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Ο Οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα σημειώνει επίσης πως εξακολουθούν να υφίστανται απειλές και επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και επικαλείται πρόσφατη έκθεση (Ιούλιος 2023) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στο μείζον– όπως το χαρακτηρίζει-σκάνδαλο των υποκλοπών « με χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού και αναφορικά με τις αποκαλύψεις ότι η κυβέρνηση παρακολουθούσε ανεξάρτητους δημοσιογράφους, αρχηγό κόμματος της αντιπολίτευσης, και άλλα πρόσωπα» και περιλαμβάνει ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο έκρινε πως «οι ελληνικές αρχές είχαν παραβιάσει το δίκαιο της ΕΕ και τις κάλεσε να προβούν σε επείγουσες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator». Κινητοποιήθηκε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και άρχισε έρευνα για «παράνομη χρήση από πλευράς της Ελλάδας του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στο σκάνδαλο των υποκλοπών», σημειώνει δε πως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα της Ελλάδας  είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιούλιο προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας της «επιβεβαιώνοντας προσπάθειες εγκατάστασης του κατασκοπευτικού λογισμού» και υπογραμμίζει ότι η ΑΠΔΠΧ, μέχρι στιγμής, «δεν έχει εντοπίσει τους υπεύθυνους».

Στο «κάδρο» και η ανεξιχνίαστη ακόμα υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Το Παρατηρητήριο στην έκθεση του έχει συμπεριλάβει το γεγονός ότι οι ελληνικές αστυνομικές αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη δύο υπόπτων,  η υπόθεση παραμένει «ανοιχτή» και δείχνει πως συμμερίζεται την  επισήμανση των «ΡΧΣ» ότι η πλήρης εξιχνίαση της δολοφονίας του Καραϊβάζ απαιτεί «να συλληφθούν όλοι όσοι ευθύνονται για το έγκλημα, συμπεριλαμβανομένου του ιθύνοντα νου».

Από την έκθεση του Οργανισμού δεν εξαιρείται η υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια (2010) . Μάλιστα έχει συμπεριλάβει αναφορά την οποία συνυπογράφουν δημοσιογραφικές οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου (ΡΧΣ, Free Press Unlimited, Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων).

Σε εκείνη την έκθεση οι ομάδες Τύπου επικρίνουν τις ελληνικές αρχές για αδράνεια και ανεπαρκή έρευνα της ανεξιχνίαστης δολοφονίας του Γκιόλια και σημειώνεται ότι είχαν απευθύνει έκκληση στις Αρχές να εξετάσουν χωριστά τις δύο υποθέσεις (Γκιόλια, Καραϊβάζ) και παράλληλα «να βελτιώσουν τις πρακτικές έρευνας σε όλες τις περιπτώσεις εγκλημάτων κατά δημοσιογράφων».

Διαβάστε επίσης:

Επάνοδος στην «κανονικότητα», με τη «Γη της ελιάς» στην κορυφή της τηλεθέασης – Άφαντο το «Survivor»

Σοκ στην τηλεόραση: Λιγότερες ελληνικές σειρές από την επόμενη σεζόν μετά το ψαλίδι στις επιχορηγήσεις

Masterchef: Η ανατρεπτική πρεμιέρα και η ιστορία της Τάνιας από την Ινδία που συγκίνησε (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 14:53