search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 10:51
MENU CLOSE

Σοκ στην τηλεόραση: Λιγότερες ελληνικές σειρές από την επόμενη σεζόν μετά το ψαλίδι στις επιχορηγήσεις

16.01.2024 11:43
tileorasi_new
Πηγή: Pixabay

Η τηλεοπτική «άνοιξη» η οποία άρχισε πριν από περίπου πέντε χρόνια χάρη στην θέσπιση και ενεργοποίηση του περίφημου ΕΚΟΜΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση «ανασταίνοντας» την εγχώρια οπτικοακουστική παραγωγή και ανατοποθετώντας της σειρές ελληνικής μυθοπλασίας σε κυρίαρχη θέση στο τηλεοπτικό κάδρο οδεύει, μάλλον τάχιστα, στην ολοκλήρωση της και με αντίστοιχο ρυθμό θα συζητούμε τουλάχιστον για τηλεοπτικό «φθινόπωρο» διαρκείας- και πάλι καλά.

Καταλύτης εξελίξεων η μετάλλαξη, δια της συγχώνευσης με το ΕΚΚ, του ΕΚΟΜΕ. Ο σημαντικός φορέας  είχε συσταθεί με το νόμο Κρέτσου  (4339/2015) ώστε, με το νέο- πρώτο- θεσμικό πλαίσιο που προέβλεπε κίνητρα και χρηματοεπενδυτικά «εργαλεία»,  να έμπαινε η χώρα στον παγκόσμιο χάρτη και στις ατζέντες βαριών ονομάτων της βιομηχανίας του θεάματος ώστε να επενδύσουν σε  οπτικοακουστικές παραγωγές τους στην Ελλάδα.

Θεωρείται βέβαιο ότι το ΕΚΟΜΕ θα περάσει στην δικαιοδοσία του υπουργείου Πολιτισμού, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρά τον έντονο σκεπτικισμό που έχει εκφράσει η οπτικοακουστική πιάτσα για την αποτελεσματικότητα της  κυβερνητικής επιλογής.

Μια ανησυχία αναπτύχθηκε και με το νέο προϋπολογισμό για το ΕΚΟΜΕ το οποίο θα έχει να διαχειριστεί, για το 2024, 28.7 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν φθάνει ούτε για «ζήτω». Ενδεικτικά ο περσινός προϋπολογισμός ήταν στα 70.6 εκατ. ευρώ.

Βέβαια λέγεται ότι στην πορεία το μπάτζετ του ΕΚΟΜΕ θα αναβαθμιστεί, όπως είχε συμβεί και με εκείνον του 2023. Όπερ έδει δείξαι.

Η διαφαινόμενη νέα πρόκληση- κρίση κατά άλλους- στην παραγωγή τηλεοπτικών σειρών σε συνδυασμό με τα κόστη ανα επεισόδιο και τις αμοιβές συντελεστών να έχουν, όπως υποστηρίζεται, «ξεφύγει»- ενδεικτικά ηθοποιός άρχισε με 400 ευρώ το επεισόδιο στον πρώτο κύκλο και σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 3.5000 ευρώ- έχει ήδη προκαλέσει συζήτηση για λήψη δραστικών αποφάσεων.

Τα ιδιωτικά κανάλια σχεδιάζουν να κινηθούν συντεταγμένα την επόμενη σεζόν (2024- 2025). Στην πλειονότητα τους έχουν συμφωνήσει- αναφέρουν στελέχη του ευρύτερου τηλεοπτικού περιβάλλοντος- σε περιστολή των σειρών κατά μια εκδοχή σε ποσοστό 30%.

Κατά άλλη εκδοχή, του χρόνου,  από το σύνολο των καναλιών εθνικής εμβέλειας, δεν αναμένεται να βγουν στον «αέρα» περισσότερες από 15 παραγωγές ελληνικής μυθοπλασίας. Στην τρέχουσα σεζόν είναι περίπου 35 συνολικά.

Μελετάται, επίσης, για του χρόνου (ή μήπως από του χρόνου), από τα κανάλια να διαμορφώσουν ένα άλλο μίγμα προγράμματος από αυτό που πρότειναν τουλάχιστον φέτος. Ενδέχεται να κατευθυνθούν σε πιο οικονομικά μοντέλα τα οποία θα επιτρέπουν και ευελιξία για αναπροσαρμογή σχεδιασμών. Σειρές μικρών κύκλων επεισοδίων, σειρές σε στούντιο, εκπομπές πλατό, σόου ανάδειξης ταλέντων, ριάλιτι, τηλεπαιχνίδια είναι «υλικά» που μπορεί να χρησιμοποιηθούν.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης εξετάζεται η παράμετρος να μπει πλαφόν στο κόστος παραγωγής. Λέγεται ότι μια πιθανότητα είναι, η δαπάνη να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ ανα επεισόδιο.

Στο μεταξύ, εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων έχουν αρχίσει διερευνητικές για απόκτηση δικαιωμάτων είτε ξένων σειρών, για μεταφορές και προσαρμογές, είτε λογοτεχνικών έργων Ελλήνων συγγραφέων.

Διαβάστε επίσης:

Masterchef: Η ανατρεπτική πρεμιέρα και η ιστορία της Τάνιας από την Ινδία που συγκίνησε (Video)

«Εκατομμυριούχος» και «Η γη της ελιάς» κατάφεραν τις υψηλότερες τηλεθεάσεις του Σαββατοκύριακου

Alpha και Mega βρέθηκαν εναλλάξ στην πρώτη θέση τηλεθέασης το Σαββατοκύριακο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 10:47