search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:52
MENU CLOSE

Νταβός: Σε δεύτερη μοίρα ο πόλεμος στην Ουκρανία παρά την επιχείρηση Ζελένσκι να «γίνει ορατός»

17.01.2024 20:35
zelensky davos

Παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία φιλοδοξούσε να αξιοποιήσει την ετήσια συγκέντρωση πολιτικών και επιχειρηματιών ηγετών στο Νταβός αυτή την εβδομάδα για να αναζωπυρώσει την υποστήριξη και την προσοχή στον αγώνα της κατά της εισβολής της Ρωσίας, φαίνεται πως δεν κατάφερε πολλά αφού η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και ο κίνδυνος για μια περιφερειακή ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή φαίνεται να μονοπωλούν τα στρογγυλά τραπέζια.

Ο Ζελένσκι βρέθηκε τη Δευτέρα στην ελβετική πρωτεύουσα Βέρνη και στο Νταβός την Τρίτη, όπου πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις και έκανε διάγγελμα υψηλού προφίλ. Η Ουκρανία φιλοξένησε στρογγυλά τραπέζια με επενδυτές και διευθύνοντες συμβούλους, με επίκεντρο τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση και τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.   

Η προσέγγιση αυτή κρίθηκε απαραίτητη για το Κίεβο καθώς μετά την έγκριση περισσότερων από 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ζωτικής σημασίας βοήθεια, Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες δείχνουν να έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια αφού η πολύμηνη αντεπίθεση της Ουκρανίας απέτυχε να επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης. 

Περαιτέρω, η παγκόσμια ελίτ δείχνει να ασχολείται με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα που έχουν ανατρέψει το παγκόσμιο εμπόριο, ενώ μια πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ αργότερα αυτό το έτος, απασχολεί έντονα τους παγκόσμιους ηγέτες.

Εν μέσω πολλαπλών παγκόσμιων κρίσεων, ο Ζελένσκι συνεχίζει να υιοθετεί τη φόρμουλα ειρήνης όπως παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2022, ως βάση για οποιεσδήποτε συνομιλίες με τη Ρωσία.

Η βασική προϋπόθεση της ειρηνευτικής φόρμουλας του Ζελένσκι είναι η πλήρης αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, αίτημα που το Κρεμλίνο απορρίπτει. 

Διαβάστε επίσης:

Στους δρόμους οι Γερμανοί κατά της ακροδεξιάς: «Καμπανάκι» Χάμπεκ για το AfD – «Θέλει να μετατρέψει τη Γερμανία σε αυταρχικό κράτος»

Μακρόν: «Η Γαλλία να μείνει Γαλλία» – Αλλαγές στην εκπαίδευση και επαναφορά της… ποδιάς για να συγκρατήσει διαρροές προς την ακροδεξιά

Δυσοίωνες προβλέψεις για την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα – «Θα διαρκέσει μήνες»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:45