search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 13:11
MENU CLOSE

Επαναπατρίζεται ο Έλληνας δόκιμος του πλοίου St. Nikolas μετά την κατάληψη από Ιρανούς ενόπλους

18.01.2024 18:54
tanker-new

Επαναπατρίζεται ο Έλληνας δόκιμος πλοίαρχος του πλοίου «St Nikolas» το οποίο κατελήφθη από στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με ενέργειες του Πρέσβη της Ελλάδας στην Τεχεράνη Στυλιανού Γαβριήλ, που έγιναν αποδεκτές από το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών, κατέστη δυνατός ο επαναπατρισμός του.

Ο Έλληνας δόκιμος αξιωματικός κατευθύνεται αυτή την ώρα προς την Ελλάδα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου Empire Navigation Inc. ενημέρωσε ότι είναι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την απελευθέρωση του νεότερου μέλους του αιχμαλωτισθέντος πληρώματος.

Πρόκειται για τον Έλληνα δόκιμο, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Ελλάδος στο Ιράν, επιβιβάστηκε σε πτήση επιστροφής προς Αθήνα.

«Η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στην ασφαλή απελευθέρωση όλων των μελών του πληρώματος. Οι υπόλοιποι 18 ναυτικοί, που εξακολουθούν να βρίσκονται επάνω στο δεξαμενόπλοιο που είναι αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν, είναι όλοι καλά στην υγεία τους και έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους” τονίζεται στην ανακοίνωσή της Empire Navigation Inc.

Προστίθεται επίσης ότι η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε επαφή με τον Πρέσβη των Φιλιππίνων στο Ιράν, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί το πλοίο μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών που επιβάλλονται από τις τοπικές αρχές.

Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση των Φιλιππίνων καταβάλλει από την πρώτη κιόλας μέρα του περιστατικού συνεχείς διαπραγματευτικές προσπάθειες για την ασφαλή επιστροφή και των υπολοίπων ναυτικών που είναι καλά στην υγεία τους.

Όπως έχουν μεταδώσει ιρανικά μέσα ενημέρωσης, το φορτίο του πλοίου κατασχέθηκε μετά από δικαστική εντολή από το ιρανικό πολεμικό ναυτικό.

Υπενθυμίζεται ότι ιρανικό ναυτικό κατέλαβε το St Nikolas, το οποίο ήταν φορτωμένο με ιρακινό αργό με προορισμό την Τουρκία, σε αντίποινα για την κατάσχεση πέρσι από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το ίδιο σκάφος του ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε τότε, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ είχαν καταλάβει το πλοίο σε μια επιχείρηση για την επιβολή κυρώσεων όταν έφερε το όνομα Suez Rajan. Το Ιράν είχε προειδοποιήσει πως η ενέργεια αυτή δεν θα έμενε αναπάντητη.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars είχε μεταδώσει την Πέμπτη ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού στην οποία αναφερόταν ότι το δεξαμενόπλοιο St Nikolas βρισκόταν καθ’ οδόν προς ιρανικά λιμάνια.

Το Reuters σημειώνει πως η κατάληψη του St Nikolas συμπίπτει με εβδομάδες επιθέσεων από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης με στόχο τις οδούς της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Video από την κατάληψη σε ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου

Βίντεο από την επιχείρηση κατά την οποία δυνάμεις του Ιράν κατέλαβαν το πρωί της Πέμπτης το δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα η ιρανική τηλεόραση. Στο βίντεο φαίνονται ένοπλοι να προσγειώνονται με ελικόπτερα πάνω στο πλοίο και να το καταλαμβάνουν.

Διαβάστε επίσης:

Ρούλα Πισπιρίγκου: Νέο ξέσπασμα στην Πρόεδρο του δικαστηρίου – «Μπορεί να έκανα λάθος στη δόση του φαρμάκου»

Ομόφυλα ζευγάρια: Τρεις κινήσεις από την Εκκλησία, χωρίς λαοσυνάξεις – Επισπεύδει την Ιεραρχία ο Ιερώνυμος

Καιρός: Πού θα χιονίσει το Σαββατοκύριακο – Η πρόβλεψη των μετεωρολόγων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 13:10