search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 10:12
MENU CLOSE

Μπολσονάρου: Παραποιημένα τα αρχεία εμβολιασμού του για COVID – Δημόσια έλεγε ότι είναι κατά ενώ το είχε κάνει

19.01.2024 19:55
bolsonaro

Μια έρευνα στην Βραζιλία αποκάλυψε ότι τα αρχεία εμβολιασμού του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ήταν παραποιημένα. 

Αν και ο Μπολσονάρου αντιτάχθηκε δημόσια στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, τα αρχεία έδειξαν ότι έλαβε το εμβόλιο για τον COVID-19.

Το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή της Βραζιλίας (CGU) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα αρχεία εμβολιασμού του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου κατά του COVID-19 ήταν πλαστά.

Τα αρχεία αναφέρουν ότι ο Μπολσονάρου, ένας σκεπτικιστής του COVID-19 που αντιτάχθηκε στο εμβόλιο δημόσια, έλαβε το εμβόλιο σε δημόσιο κέντρο υγείας στο Σάο Πάολο τον Ιούλιο του 2021.

Ωστόσο, η έρευνα της CGU αποκάλυψε αρκετές ασυνέπειες στην καταχώριση, οι οποίες επέτρεψαν στον πρόεδρο να αποφύγει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Η καταχωρημένη παρτίδα του εμβολίου Janssen χρησιμοποιήθηκε μόνο για κλινική έρευνα και δεν ήταν σε απόθεμα στο κέντρο υγείας, ανέφερε η CGU.

Τι συμπέραναν οι ερευνητές

«Σχετικά με τον εμβολιασμό που φέρεται να έλαβε χώρα στο Σάο Πάολο – είναι το μόνο αρχείο που παραμένει ακόμα στην κάρτα εμβολιασμού [του Μπολσονάρο]», δήλωσε ο ρυθμιστικός φορέας. «Το συμπέρασμα ήταν ότι επρόκειτο για απάτη στο κρατικό σύστημα για την καταγραφή των εμβολιασμών κατά του COVID-19».

Παρόλα αυτά, η CGU είπε ότι η υπόθεση θα πρέπει να κλείσει «ελλείψει επαρκών αποδεικτικών στοιχείων» για να βρεθούν οι υπεύθυνοι.

Ενώ ήταν πρόεδρος από το 2019 έως το 2022, ο ακροδεξιός ηγέτης ήταν σταθερός επικριτής των εμβολίων για τον COVID-19 και επέμεινε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να εμβολιαστεί.

Το πόρισμα της CGU έρχεται αφότου η ομοσπονδιακή αστυνομία είπε πέρυσι ότι είχε αποκαλύψει ένα σχέδιο στο οποίο ένας κορυφαίος συνεργάτης του Μπολσονάρου φέρεται να χρησιμοποίησε ένα δίκτυο επαφών του συστήματος υγείας και της κυβέρνησης για να πάρει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον πρόεδρο και άλλους.

Η αστυνομία είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Μπολσονάρου γνώριζε «πλήρως» τις δόλιες καταχωρίσεις στο σύστημα ηλεκτρονικών αρχείων εμβολιασμού.

Οι πλαστές καταχωρίσεις φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για να επιτρέψουν στον αντιεμβολιαστικό εσωτερικό κύκλο του Μπολσονάρου να παρακάμψει τις διεθνείς ταξιδιωτικές απαιτήσεις και άλλους περιορισμούς.

Μέχρι τώρα, η πανδημία έχει στοιχίσει περισσότερες από 700.000 ζωές στη Βραζιλία.

Διαβάστε επίσης:

Χούθι: Δεν θέλουμε να διευρυνθεί η σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα – Οι ΗΠΑ κλιμάκωσαν την κατάσταση

Αντικείμενο καταγγελιών ο πρόεδρος του Ισραήλ στο Νταβός

Γάζα: Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «σύγχρονο Φύρερ» τον Νετανιάχου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 10:12