search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 11:02
MENU CLOSE

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: «Τροχιοδεικτικά» εκκλησίας-κυβέρνησης με το βλέμμα στη σύνοδο της Τρίτης

20.01.2024 09:00
MITSOTAKHS_IERWNUMOS
Eurokinissi

Πώς μπορεί να «μεταφραστεί» η ιδέα του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για δημοψήφισμα σχετικά με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό – αν και επισήμως ποτέ δεν τέθηκε στην κυβέρνηση, η οποία από την πλευρά της με χαρακτηριστική ταχύτητα ξέκοψε κάθε κουβέντα, λέγοντας ότι στην Ελλάδα τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα, και προσθέτοντας ότι σέβεται τις απόψεις της Εκκλησίας αλλά εφαρμόζει το πρόγραμμα της – θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή αρχή για να φανεί τι μπορούμε να περιμένουμε από τη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας την Ελλάδας, με μοναδικό αντικείμενο το ζήτημα της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την ισότητα στο γάμο.

Κι αυτό, διότι, όσο κι αν από διάφορους εκκλησιαστικούς και παραεκκλησιαστικούς κύκλους εκπορεύεται μια πολύ σκληρή ρητορική κατά του επερχόμενου νομοσχεδίου, μέχρι στιγμής ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει τηρήσει μετριοπαθή στάση για το θέμα, προφανώς εκφράζοντας την αντίθεση της Εκκλησίας της Ελλάδας, αλλά αποφεύγοντας κάθε δήλωση και κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως «επιθετική» για ένα θέμα που όπως είναι αναμενόμενο «ανάβει τα αίματα», ενώ πραγματοποίησε και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν την επίμαχη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Οπότε, για να γυρίσουμε στο αρχικό ερώτημα, γιατί ο αρχιεπίσκοπος άνοιξε θέμα δημοψηφίσματος και, δη, για ένα ζήτημα το οποίο και ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να κριθεί από τη λαϊκή ψήφο, αλλά μόνο με βάση το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο και τις επιταγές του Συντάγματος; Μια άποψη λέει ότι η δήλωση αυτή του κ. Ιερώνυμου αποτέλεσε και μια «τροχιοδεικτική βολή» προς την κυβέρνηση. Για να το πούμε στην πιο σύγχρονη γλώσσα, ένα «φλεξάρισμα» ισχύος από την πλευρά της Εκκλησίας, έστω κι αν εξαρχής δεν επρόκειτο να γίνει δεκτό από την Πολιτεία.

Από την άλλη, όμως, μπορεί να ερμηνευτεί και ως ένα μήνυμα προς τους ιεράρχες που την ερχόμενη Τρίτη θα κληθούν να αποφασίσουν για την τελική στάση της Εκκλησίας της Ελλάδας έναντι του θέματος. Δηλαδή, ότι υπάρχουν σαφή και διακριτά όρια εντός των οποίων μπορεί να παρέμβει η εκκλησία, όρια τα οποία προφανώς και δεν μπορεί να ξεπεραστούν. Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι μητροπολίτες σχεδιάζουν να ζητήσουν λαοσυνάξεις κατά του νομοσχεδίου, αίτημα με το οποίο, πάλι σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχιεπίσκοπος είναι αντίθετος.

Όσον αφορά στην κυβέρνηση, η λογική που επικρατεί είναι απλή: όχι στην «μετωπική» με την εκκλησία, αλλά και σαφής οριοθέτηση του χώρου μέσα στον οποίο κινείται η κάθε πλευρά. Άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αυτό επισήμανε στον ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι «υπάρχει απόλυτος σεβασμός της κυβέρνηση στην εκκλησία.[…] Από εκεί και πέρα, στη χώρα μας τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα. Οπότε δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Η άποψη του ελληνικού λαού εκφράζεται στις εθνικές εκλογές που τα κόμματα κατεβαίνουν με τα προγράμματά τους και είτε εγκρίνονται είτε απορρίπτονται. Στο δικό μας πρόγραμμα υπήρχε η ατζέντα για τα δικαιώματα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ. Και προεκλογική δέσμευση είναι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

Από την άλλη, πάντα υπάρχει o προβληματισμός κατά πόσο η εκκλησία μπορεί να επηρεάσει την ψήφο βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ιδίως προερχόμενων από την περιφέρεια, οι οποίοι εξαρχής έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης – επιφυλάξεις που δεν φάνηκαν να κάμπτονται ούτε από τα «σεμινάρια» στα γραφεία της ΝΔ. Εκτιμάται, πάντως, πως αν η Ιεραρχία κινηθεί σε σχετικά ήπιους τόνους, τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για όλους. Αν, από την άλλη, η Εκκλησία της Ελλάδας υιοθετήσει μια πιο «σκληρή» στάση, τότε ίσως οι διαρροές για το κυβερνών κόμμα να είναι σημαντικές.

Διαβάστε επίσης:

Mε τηλεκπαίδευση απαντά το υπουργείο Παιδείας στις καταλήψεις: Οι απουσίες μετράνε κανονικά

Και ο Πολάκης στις Σπέτσες: «Πρέπει να σας πω καλώς σας βρήκα;»

Γάμος ομοφύλων: Προβληματισμός στο Μαξίμου για «ιερές» πιέσεις στους βουλευτές, μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα του Ιερώνυμου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 11:00