search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 05:00
MENU CLOSE

ΠΟΥ: «Θέμα χρόνου η επόμενη πανδημία» – Η προειδοποίηση προς τους παγκόσμιους ηγέτες

20.01.2024 16:56
COVID_TEST
Eurokinissi

Η επόμενη πανδημία, η νόσος Χθα είναι 20 φορές πιο θανατηφόρα από τον κορωνοϊόπροειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επισημαίνοντας πως θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και των οικονομιών.

Όπως επισημαίνεται σε άρθρο της ιστοσελίδας Science Alert, η νόσος Χ -η υποθετική ασθένεια που αντιπροσωπεύει μία άγνωστη απειλή– θα μπορούσε να προκληθεί από ένα παθογόνο το οποίο επί του παρόντος δεν είναι γνωστό ότι προκαλεί ασθένεια.

Ο ΠΟΥ άδραξε την ευκαιρία στη σύνοδο του Νταβός να ζητήσει από τους παγκόσμιους ηγέτες να εξετάσουν την πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου.

Ήδη από το 2015, οι οργανώσεις-μέλη του ΠΟΥ έχουν τονίσει την έλλειψη επιδημικής ετοιμότητας και κατήρτισαν ένα σχέδιο με την ονομασία «Σχέδιο δράσης για την πρόληψη των επιδημιών», το οποίο περειλάμβανε μια λίστα με παθογόνους μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημία. Σε μια συνεδρίασης του Φεβρουαρίου του 2018 η επιτροπή πρόσθεσε τη «νόσο Χ».

Πρόθεση της επιτροπής ήταν να αναγκάσει τις αρχές να παραμείνουν ευέλικτες στις προετοιμασίες τους και να μηνεφησυχάζουν στη γνώση γνωστών ασθενειών.

Η Covid-19 τα έθεσε όλα υπό δοκιμασία

Δύο χρόνια αργότερα, η ταχεία εξάπλωση μιας νέας μορφής κορωνοϊού θα έθετε σε δοκιμασία όλα τα σχέδια. Το αποτέλεσμα; Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια θάνατοι, μια συνύπαρξη υποτονικής πρόληψης και ταχείας ανάπτυξης εμβολίων.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η λίστα με τις ασθένειες προτεραιότητας μπήκε στο μικροσκόπιο για επανεξέταση. Το 2022 εκατοντάδες επιστήμονες συναντήθηκαν για να εξετάσουν 25 γνωστές ομάδες μικροβίων και να συζητήσουν για τις απειλές που θα μπορούσε να θέσει ένα μελλοντικό ξέσπασμα πανδημίας.

Σε ετοιμότητα ο ΠΟΥ

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγεσούς, δήλωσε στο Νταβός πως ο οργανισμός εφαρμόζει ήδη μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης ενός ταμείου πανδημίας και της κατασκευής κόμβου μεταφοράς τεχνολογίας στη Νότια Αφρική για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στη διανομή εμβολίων.

«Φυσικά, υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει πανικό. Είναι καλύτερα να προβλέψουμε κάτι που μπορεί να συμβεί επειδή έχει συμβεί στην ιστορία μας πολλές φορές και να προετοιμαστούμε για αυτό», επισήμανε ο Τέντρος στο πάνελ στο οποίο συμμετείχε.

»Η εξέταση της δικής μας συμπεριφοράς είναι εξίσου διορατική για την πρόβλεψη των απειλών ενός παθογόνου με την κατανόηση του ίδιου του παθογόνου. Ίσως ένα από τα πιο βαθιά διδάγματα που αντλήθηκαν από τον COVID-19 ήταν οι προκλήσεις που δημιουργούσε η παραπληροφόρηση και η συνωμοσιολογία»

Η ανάρτηση της Μόνικα Κρόουλι

Σαν παράδειγμα της πολιτικής διαφωνίας, η πρώην Βοηθός Ασφαλείας για Δημόσιες Υποθέσεις για το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, Μόνικα Κρόουλι, δήλωσε στο X (πρώην Twitter): «Λίγο πριν τις εκλογές, μια νέα ασθένεια θα τους επιτρέψει να εφαρμόσουν μια νέα συνθήκη ΠΟΥ, να επιβάλουν lockdown ξανά, να περιορίσουν την ελευθερία του λόγου και καταστρέψουν περισσότερες ελευθερίες».

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Παυλάκης: Αστείο να συζητάμε για παρενέργειες των εμβολίων, όταν ο κορωνοϊός σκοτώνει 50 ανθρώπους κάθε μέρα

Κακοκαιρία: Πώς να προστατεύσεις τα μάτια σου από το κρύο

ΕΚΑΒ: Παράδοση 10 νέων ασθενοφόρων – Στο «μικροσκόπιο» οι πόροι της υγείας από μικτή επιτροπή των υπ. Οικονομικών και Υγείας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34