search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:07
MENU CLOSE

Το πείραμα της «κόκκινης Σάρας»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2317
18/01/2024
20.01.2024 17:34
SYRIZA_GRAFEIA

Η Αριστερά δεν διασπάται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία. Μόνο που – επιτρέψτε μας – η γερμανική διάσπαση φαίνεται να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Εκεί λοιπόν η Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία προσφάτως αποχώρησε από την (αδελφή του ΣΥΡΙΖΑ) Αριστερά (Die Linke), αποφάσισε να ιδρύσει το δικό της κόμμα με το όνομα «Για τη Λογική και τη Δικαιοσύνη – BSW».

Ποια είναι η διαφορά του από την παραπαίουσα Linke; Ότι απευθύνεται σε «πολιτισμικά συντηρητικούς» και «οικονομικά αριστερούς». Έτσι μιλάει για ασφάλεια των θέσεων εργασίας, υψηλότερους μισθούς, ισχυρό κοινωνικό κράτος και, ταυτόχρονα, για περιοριστική πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.

Ποιος ο λόγος αυτού του μείγματος; Η μαζική προσέλκυση τέως ψηφοφόρων της Αριστεράς από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία δραστηριοποιείται – όπως και η Αριστερά – στην υποβαθμισμένη ανατολική Γερμανία.

Ένας κλασικός αριστερός αφορισμός λέει ότι όποιος αγγίζει την ατζέντα της Άκρας Δεξιάς – ιδιαίτερα το μεταναστευτικό – τελικά την ενισχύει. Μέχρι στιγμής βεβαίως η Άκρα Δεξιά αποδεικνύεται πανευρωπαϊκά πολύ πιο ελκυστική στα μάτια των ανθρώπων που ζουν με τα προβλήματα, ενώ η «δικαιωματική» Αριστερά καταποντίζεται.

Για να δούμε τι θα αποδώσει το πείραμα της επονομαζόμενης και «κόκκινης Σάρας» (Βάγκενκνεχτ). Ίσως να έχει ενδιαφέρον και για τα καθ’ ημάς…

Διαβάστε επίσης:

Με απόλυτη μυστικότητα κατέφθασαν στις Σπέτσες Δούρου και Κασιμάτη

Σπέτσες: Ποιοι βουλευτές το’ ριξαν στο τραγούδι μετά το δείπνο στο σπίτι του Κασσελάκη 

Σε… «σκληρή γλώσσα» η αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με την Νέα Δημοκρατία 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:05