search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 21:42
MENU CLOSE

Aλέξης Μητρόπουλος: Τα 12 μέτρα που μπορούν να φέρουν αύξηση γεννήσεων

23.01.2024 07:00
mitropoylos 654- new

Άτολμα χαρακτηρίζει τα μέτρα για το επίδομα γέννησης τέκνου, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ο εργατολόγος και πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) Αλέξης Μητρόπουλος.

Τονίζει ότι «η κατάσταση σχετικά με τις γεννήσεις και την πληθυσμιακή εξέλιξη της χώρας είναι ζοφερή και ταυτόχρονα δύσκολα αναστρέψιμη», επισημαίνοντας ότι «δανειστές και τα κόμματα εξουσίας, με τις μνημονιακές πολιτικές τους κατά των γυναικών και της οικογένειας, προτάσσοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας και τη μείωση του χρέους, δημιούργησαν αρνητικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή και την πληθυσμιακή ισορροπία της πατρίδας».

Σημειώνει δε ότι «δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, ενώ έχουμε εξέλθει από τα Μνημόνια (όπως αναληθώς υποστηρίζεται, αφού οι πάνω από 800 μνημονιακοί νόμοι παραμένουν αναλλοίωτοι σε ισχύ), συνεχίζουν τις ίδιες πολιτικές, με οριακές μόνο παρεμβάσεις, όπως η εξαγγελία για μικρή αύξηση του εφάπαξ επιδόματος γέννησης τέκνου».

Κατά τον κ. Μητρόπουλο «τα μέτρα που συνεξήγγειλαν ο υπουργός Οικονομικών και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι μίζερα και άτολμα. Στην ουσία, συνιστούν εφάπαξ επιδότηση στις οικογένειες με τέκνα μικρής ηλικίας λόγω της εκτίναξης, σε αισχροκερδή ύψη, τής τιμής τού βρεφικού γάλακτος. Ιδιαίτερα η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και η μή επιδότηση των τέκνων μετά το τέταρτο συνιστούν άτολμη και ΜΗ ορθή αντιμετώπιση του κρίσιμου πληθυσμιακού ζητήματος που απασχολεί τη χώρα».

Και παρουσιάζει «τα μόνα μέτρα», όπως υπογραμμίζει, «που μπορούν να συγκρατήσουν την πληθυσμιακή καταβύθιση και να προκαλέσουν νέες γεννήσεις».

Τα εξής 12:

1.Επαναφορά όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων γυναικών (αλλά και ανδρών) τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, όπως ίσχυαν πριν τα Μνημόνια.

2.Επαναφορά της ισόβιας σύνταξης πολύτεκνης μητέρας στο ύψος τής εθνικής σύνταξης, ΑΜΕΣΑ και ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ, σε όσες γυναίκες ήδη έχουν ή θα αποκτήσουν στο μέλλον πάνω από τρία (3) παιδιά.

3.«Ξεπάγωμα» των οικογενειακών επιδομάτων του ιδιωτικού τομέα για νέους και νέες εργαζόμενους από το 2012 μέχρι σήμερα.

4.Πλήρη θεσμική εξομοίωση των τριτεκνικών με τις πολυτεκνικές οικογένειες.

5.Γενίκευση της δωδεκάμηνης (αντί της εννεάμηνης) επιδότησης μητρότητας για κάθε γέννηση τέκνου χωρίς εισοδηματικά, περιουσιακά ή άλλα κριτήρια και ανεξάρτητα από την απασχόληση της μητέρας ή του πατέρα.

6.Αυτοτελή άδεια πατρότητας με αποδοχές.

7.Θεσμοθέτηση εφάπαξ παροχής ύψους 5.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση, χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

8.Αύξηση μετ’αποδοχών των γονικών αδειών για μητέρες και πατέρες.

9.Επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης των αδειών κύησης και λοχείας.

10.Επιμέρους μέτρα για τη διευκόλυνση εργαζομένων γονέων (ωράρια παιδικών σταθμών, σχολείων κ.λπ.).

11.Ισόβια οικογενειακά επιδόματα για άνδρες και γυναίκες, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ανεξαρτήτως τής ηλικίας των τέκνων.

12.Επαναφορά των οικογενειακών επιδομάτων των συνταξιούχων που καταργήθηκαν το 2019.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο «σε αντίθεση με τα ημίμετρα που έχει λάβει μέχρι τώρα και εξήγγειλε η κυβέρνηση, αυτή η δέσμη μέτρων είναι η μόνη ικανή να αναχαιτίσει την πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα πληθυσμιακή κατάρρευση της χώρας μας και να ενθαρρύνει νέες γεννήσεις που θα κρατήσουν σε σωστές πληθυσμιακές ισορροπίες το έθνος μας.

Αν δεν ληφθούν, τουλάχιστον στην πρώτη φάση, τα πιο πάνω μέτρα, το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων εξουσίας θα έχει διαπράξει ένα μεγάλο πολιτικό έγκλημα σε βάρος τού λαού και της χώρας».

Διαβάστε επίσης:

Θεόφιλος Ξανθόπουλος για επιστολική ψήφο: Η ΝΔ δεν θα υφαρπάξει την συναίνεσή μας, είναι τραγικά μόνη

Επιστολική ψήφος: Φυσική συνέχεια η αυτονόητη επέκτασή της στις εθνικές εκλογές, υποστηρίζουν πηγές του ΥΠΕΣ

Στέφανος Κασσελάκης: Παρών σε Κοζάνη και Λάρισα για τα πρώτα περιφερειακά συνέδρια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 21:39