search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:18
MENU CLOSE

Ντουλάπες… κρεβάτια: Τι ήταν, γιατί έφυγαν από τη μόδα και πώς επανεμφανίζονται (photos)

23.01.2024 17:09
box_bed_2301_1920-1080_new
credit: Wikipedia

Σε ένα μουσείο στο Γουίκ, στη βόρεια Σκοτία, υπάρχει ένα έκθεμα που θυμίζει ξύλινη, δίφυλλη ντουλάπα. Πίσω από τις πόρτες αυτού του επίπλου δεν υπάρχουν όμως κρεμάστρες ή συρτάρια, αλλά ένα κρεβάτι, που είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να εξασφαλίζει έναν άνετο ύπνο για όποιον ξάπλωνε εκεί.

Αυτό το έπιπλο αποκαλείτο «κλειστό κρεβάτι» και ήταν ένα πολύ δημοφιλές κομμάτι που δεν έλειπε από πολλά ευρωπαϊκά νοικοκυριά από τον Μεσαίωνα μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Ήταν μια ξύλινη ντουλάπα που περιείχε ένα κουτί-κρεβάτι. Κάποιες ήταν προσεκτικά διακοσμημένες και συμπληρώνονταν από ένα μπαούλο που ήταν μπροστά από την ντουλάπα και ήταν χρήσιμο και ως μικρός καναπές.

credit: Wikipedia

Επί αιώνες, αυτές τις ντουλάπες τις χρησιμοποιούσαν για να κοιμούνται εργάτες, αλλά και αστοί, που προτιμούσαν το απόλυτο σκοτάδι για να απολαύσουν τον ύπνο τους.

Σε ορισμένα σπίτια μέσα στην ξύλινη ντουλάπα προσαρμόζονταν περισσότερα από ένα κρεβάτια, ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες του νοικοκυριού.

Οι ντουλάπες-κρεβάτια ήταν στην πραγματικότητα υπνοδωμάτια μινιατούρες και κάλυπταν τις ανάγκες των σπιτιών που δεν είχαν αρκετούς χώρους.

credit: Wikipedia

Σε μια τέτοια περίπτωση, σε κατοικία στη Σκοτία που ήταν πολυμελής, οι ντουλάπες-κρεβάτια είχαν τοποθετηθεί στην αποθήκη, όπου κάποια μέλη της οικογένειας κοιμούνταν μαζί με τα σκυλιά και τα άλογα.

Οι ντουλάπες-κρεβάτια χρησιμοποιήθηκαν ευρέως σε περιοχές που υποδέχονταν μετανάστες για να εργαστούν και σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν το κάθε κρεβάτι -με βάρδιες- πέντε ή έξι άτομα.

Στο μελόδραμα The Factory Lad, που η υπόθεση εκτυλίσσεται στις αρχές του 19ου αιώνα, έχουμε σκηνές με δύο ή τρία άτομα που μοιράζονται συγχρόνως το ίδιο κρεβάτι σε μία ντουλάπα. Κάποιες είχαν τρύπες για εξαερισμό.

credit: Wikipedia

Σώζεται όμως μια ιστορία από την γαλλική επαρχία του 13ου αιώνα, όταν μια γυναίκα έκρυβε τρεις φιλοξενούμενούς της σε μια ντουλάπα-κρεβάτι χωρίς εξαερισμό και είχαν φρικτό τέλος, καθώς δεν εξαεριζόταν επαρκώς.

Οι ντουλάπες-κρεβάτια χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στη Βρετανία και στην ηπειρωτική Ευρώπη. Γύρω στο 1840 τα περισσότερα αγροτικά σπίτια στη Βρετάνη της Γαλλίας, είχαν τρεις τέτοιες ντουλάπες-κρεβάτια, που κατασκευάζονταν από ξύλο βελανιδιάς, είχαν ύψος περίπου 1,2 μέτρα και τοποθετούνταν στον ίδιο χώρο.

Μπροστά στις ντουλάπες τοποθετούσαν ένα ξύλινο μπαούλο-καναπέ, που είχε και τον ρόλο του σκαλοπατιού για να ανεβαίνουν στα κρεβάτια τους οι φιλοξενούμενοι.

credit: Wikipedia

Αυτές οι ντουλάπες-κρεβάτια εξασφάλιζαν επίσης μια καλή θερμοκρασία, καθώς τα υπνοδωμάτια της εποχής ήταν μάλλον παγωμένα.

Ο Ρότζερ Έκιρτς, καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Virginia Tech, εξηγεί στο BBC ότι από τον 14ο μέχρι τον 19ο αιώνα η Ευρώπη και τμήματα της βόρειας Αμερικής πέρασαν την λεγόμενη Μικρή Εποχή των Πάγων. Ο ποταμός Τάμεσης πάγωσε τουλάχιστον 18 φορές, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί μετά το 1963. «Σε ημερολόγια υπάρχουν καταγραφές για κούτσουρα στα τζάκια, που μόλις διέρρεαν οι χυμοί του ξύλου πάγωναν. Τα μελανοδοχεία επίσης πάγωναν τις νύχτες», λέει ο Ρότζερ Έκιρτς.

credit: Wikipedia

Στις ντουλάπες-κρεβάτια η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη από το υπόλοιπο δωμάτιο, καθώς παγιδευόταν ο αέρας.

Όμως με την πάροδο του χρόνου οι ντουλάπες-κρεβάτια έγιναν συνώνυμα της φτώχειας και της αγροτικής ζωής και έφυγαν από τη μόδα. Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα εξαφανίστηκαν. Ωστόσο κάποια λίγα τέτοια κομμάτια επίπλωσης εκτίθενται σε μουσεία, ενώ οι σύγχρονες εκδοχές τους επανεμφανίζονται σε μοντέρνες κατοικίες με αρχιτεκτονική «αγροτόσπιτου», όπου τοποθετούνται ντουλάπες-κρεβάτια στο όνομα της διαφύλαξης της ιδιωτικότητας.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για την κατάπαυση του πυρός – Στο τραπέζι πρόταση για δίμηνη εκεχειρία

Διακοπές: Ταξίδι στα άγνωστα νησιά της Πορτογαλίας (Video)

Ινδία: Στρατιωτικό αεροσκάφος της Μιανμάρ βγήκε από τον διάδρομο προσγείωσης, τουλάχιστον οκτώ τραυματίες (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:16