search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 19:34
MENU CLOSE

Γάζα: Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για την κατάπαυση του πυρός – Στο τραπέζι πρόταση για δίμηνη εκεχειρία

23.01.2024 16:23
TANK_GAZA2
AP

Σε εξέλιξη φέρεται να είναι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κατάρ, όπως δημοσιεύουν οι Times of Israel. Παράλληλα, σήμερα φαίνεται να είναι η πιο δύσκολη μέρα για τον IDF καθώς έχει ήδη χάσει πολλούς στρατιώτες. Την ίδια ώρα οι αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα, μετά τις επιθέσεις τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ειδικότερα, όσον αφορά την πρόταση εκεχειρίας ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι «οι προσπάθειες διαμεσολάβησης για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται», χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι από τότε που σημειώθηκε η εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και έκτοτε ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ τους, οι Χούθι δήλωσαν την υποστήριξή τους στη Χαμάς και δήλωσαν ότι θα στοχοποιούσαν κάθε πλοίο που ταξίδευε προς το Ισραήλ ή έφευγε από αυτό. Πρόσφατα έστειλαν και ένα μήνυμα στις ΗΠΑ τονίζοντας ότι δεν επιθυμούν να διευρυνθεί η κλιμάκωση στην περιοχή αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την στάση τους. Έκτοτε οι επιθέσεις συνεχίστηκαν τελικά ΗΠΑ και Βρετανία προχώρησαν σε πυραυλικές επιθέσεις ως «απάντηση».

Πρόταση δίμηνης εκεχειρίας: Τι σημαίνει στην πράξη αυτό

Το Ισραήλ φέρεται να έχει υποβάλει πρόταση μέσω του Κατάρ και της Αιγύπτου, σύμφωνα με την οποία θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός έως και δύο μήνες, με αντάλλαγμα τη σταδιακή απελευθέρωση των υπόλοιπων 136 ομήρων στη Γάζα.

Αν και η πρόταση δεν αποδέχεται τις αιτιάσεις της Χαμάς για τερματισμό του πολέμου, φαίνεται ωστόσο ότι είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ αναφέρεται σε δίμηνη εκεχειρία από τις άλλες που μετρούσαν ημέρες, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό αμερικάνικο ιστότοπο Axios, ο οποίος επικαλείται δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η πρόταση δηλαδή δεν συνεπάγεται τον τερματισμό του πολέμου, θα πρόκειται για δεύτερη ανακωχή, όπως εκείνη με διάρκεια μιας εβδομάδας που επέτρεψε την απελευθέρωση εκατό και πλέον ομήρων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 παλαιστινίων κρατούμενων.

Ειδικότερα, η πρόταση του Ισραήλ προβλέπει την επιστροφή των ομήρων στη ζωή και των πτωμάτων κατά φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα αφορά γυναίκες και τους άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Axios.

Θα ακολουθήσουν οι γυναίκες που υπηρετούν στον στρατό, οι άνδρες ηλικίας κάτω των 60 που δεν ανήκουν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, κατόπιν οι άρρενες ισραηλινοί στρατιωτικοί και, στην τελευταία φάση, τα πτώματα.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, Ισραήλ και Χαμάς θα συνεννοηθούν εκ των προτέρων για τον αριθμό των παλαιστινίων κρατουμένων που θα αφήνονται ελεύθεροι για κάθε όμηρο ανά κατηγορία και κατόπιν για τα ονόματά τους, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του χθες με μέλη οικογενειών ομήρων, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε σε ισραηλινή «πρωτοβουλία», προσθέτοντας ωστόσο πως δεν είναι σε θέση να «αποκαλύψει λεπτομέρειες» για αυτή, σύμφωνα με τον Τύπο.

Η πιο φονική μέρα για τις IDF

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι 21 στρατιώτες του σκοτώθηκαν στη Γάζα. Πρόκειται για την πιο φονική ημέρα για τις ισραηλινές δυνάμεις από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησής τους κατά της Χαμάς.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε ότι πιστεύεται ότι μια πυραυλική χειροβομβίδα έπληξε ένα τανκ κοντά σε δύο κτίρια στα οποία βρίσκονταν οι Ισραηλινοί στρατιώτες. Ακολούθησε έκρηξη πιθανότατα ως αποτέλεσμα ναρκών που είχαν τοποθετήσει εκεί οι ισραηλινές δυνάμεις για να τα κατεδαφίσουν.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι εξακολουθεί να ερευνά τις λεπτομέρειες του συμβάντος. Το δυστύχημα συνέβη στο κέντρο της Γάζας, κοντά στο κιμπούτς του Κισουφίμ στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων, περίπου στις 16:00 χθες το απόγευμα σύμφωνα με τον Χαγκάρι.

Ο ίδιος επισήμανε ότι στρατιώτες, όλοι τους έφεδροι, συμμετείχαν σε μια επιχείρηση για να επιτρέψουν στους κατοίκους του νότιου Ισραήλ να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους μετά την εκκένωση δεκάδων χιλιάδων από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ έγραψε στο X, ότι ήταν ένα «αφόρητα δύσκολο πρωινό. Εκ μέρους ολόκληρου του έθνους, προσεύχομαι για τις οικογένειες και τη θεραπεία των τραυματιών», είπε.

Πρόσθεσε πως μαχητές εκτόξευσαν αυτοπροωθούμενες βομβίδες εναντίον ενός άρματος μάχης και ταυτόχρονα σημειώθηκε έκρηξη σε δύο κτίρια στα οποία δυνάμεις είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά για να τα καταστρέψουν. Τα κτίρια κατέρρευσαν ενώ ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονταν μέσα σ’ αυτά.

«Εξακολουθούμε να μελετάμε και να ερευνάμε τις λεπτομέρειες του περιστατικού και τα αίτια της έκρηξης», δήλωσε. Νωρίτερα οι ένοπλες δυνάμεις είχαν ανακοινώσει πως τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια άλλη επίθεση στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Διαβάστε επίσης:

Διακοπές: Ταξίδι στα άγνωστα νησιά της Πορτογαλίας (Video)

Ινδία: Στρατιωτικό αεροσκάφος της Μιανμάρ βγήκε από τον διάδρομο προσγείωσης, τουλάχιστον οκτώ τραυματίες (photos/videos)

Οι απίστευτες προβλέψεις των Simpsons για το 2024: Θα βγουν άραγε αληθινές;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 19:34