search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 18:28
MENU CLOSE

Επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία

25.01.2024 00:18
F16
AP

Δεν πέρασε ούτε μια μέρα ημέρα μετά το «ναι» της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με επιστολή του στο Κογκρέσο ζητά να εγκριθεί η πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για την επίσημη επιστολή που πρέπει να στείλει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο για να προχωρήσει η διαδικασία της πώλησης και αναβάθμισης, αλλά για μια επιστολή προτροπής στα μέλη του σώματος.

Η Ουάσιγκτον είχε πάντως διευκρινίσει ότι η διαδικασία θα προχωρήσει με τα καθορισμένα βήματά της μόλις ολοκληρωθεί η ένταξη της Σουηδίας.

Την Τετάρτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερωτήθηκε αν θα στείλει την επίσημη ειδοποίηση για τα αεροσκάφη μόλις ολοκληρωθεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ταχθεί υπέρ του πακέτου αναβάθμισης και πώλησης νέων μαχητικών στην Άγκυρα, η οποία με τη σειρά της είχε συνδέσει το αίτημα με την ένταξη της Σουηδίας.

Το τουρκικό αίτημα αφορά 40 νέα F-16 Block 70 και αναβάθμιση 80 παλαιότερων αεροσκαφών με κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε επίσης:

Χούθι: Εκτόξευσαν τρεις πυραύλους εναντίον φορτηγού πλοίου, υπό σημαία των ΗΠΑ

Όρμπαν: «Ναι» της Ουγγαρίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά και την τουρκική επικύρωση από την εθνοσυνέλευση

Νότια Κορέα: Σάλος με δώρο στην Πρώτη Κυρία – Πώς μία τσάντα έχει κάνει άνω-κάτω το κυβερνών κόμμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 18:25