search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 16:24
MENU CLOSE

Ρωσία – Ουκρανία: Οι… γάτες του πολέμου – Προστασία, συντροφιά και υποστήριξη στα χαρακώματα (photos/videos)

25.01.2024 17:15
oukrania_polemos_gates_2501_1920-1080_new

Στους πολέμους εμπλέκονται στρατιώτες που χρησιμοποιούν σφαίρες, οβίδες και πυραύλους, αλλά και ιδέες και προπαγάνδα. Και κάπως έτσι εξηγείται πως οι γάτες αναδεικνύονται σε πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ουκρανούς και ρώσους.

Τα social media στην Ουκρανία έχουν γεμίσει με γάτους και γάτες, που δείχνουν πως βοηθούν τους στρατιώτες, προσφέροντας ηθική υποστήριξη, αλλά και προσελκύοντας δωρεές για τον στρατό.

Η Ρωσία αντεπιτίθεται και σε αυτό το πεδίο, δείχνοντας την ανθρώπινη πλευρά των στρατιωτών της, με τις δικές τους γάτες να τους κρατούν συντροφιά. Κι αυτός είναι ένας τρόπος για να αλλάξουν την ουκρανική προπαγάνδα, που παρουσιάζει τους Ρώσους ως «απάνθρωπους εισβολείς».

Οι γάτες πλησιάζουν τα χαρακώματα του ουκρανικού στρατού έχοντας φύγει από τα σπίτια τους, λόγω των σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών. Εκεί αποζητούν από τους στρατιώτες προστασία.

«Όταν αυτό το μικρό τρομαγμένο πλασματάκι έρχεται σε σένα για να ζητήσει προστασία, τι κάνεις; Είμαστε δυνατοί, άρα προστατεύουμε τα πιο αδύναμα πλάσματα, που βρίσκονται στην ίδια τρομερή κατάσταση με τους ανθρώπους εξαιτίας της εισβολής των Ρώσων», λέει ο Ολεξάντρ Γιάμπτσανκα, στρατιωτικός γιατρός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

«Κάποιοι υιοθετούν τις γάτες και άλλα ζώα και τα παίρνουν μαζί τους όταν γυρίσουν στα σπίτια τους, άλλοι προτιμούν να τα κρατούν στα χαρακώματα», προσθέτει ο Ολεξάντρ Στούπουν, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού.

Οι υιοθετημένοι γάτοι δίνουν κι αυτοί τον δικό τους αγώνα, εναντίον των ποντικιών που εισβάλλουν στα χαρακώματα και προκαλούν ζημιές σε καλωδιώσεις, ή καταστρέφουν αποθέματα τροφίμων.

Σίρσκι, ο εξολοθρευτής

Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σίρσκι θεωρείται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς αξιωματικούς, αλλά στην πρώτη γραμμή κυκλοφορεί κι ένας γάτος με το ίδιο όνομα. Ο γάτος «πήρε το όνομα γιατί του αρέσει το τυρί (syr στα ουκρανικά. Αλλά φυσικά ένας γάτος με το ίδιο όνομα με τον στρατηγό μας, έχει ήδη γίνει θέμα συζήτησης στον στρατό», λέει ο Ρόμαν Σινίτσιν, ένας στρατιώτης που υιοθέτησε τον γάτο Σίρσκι.

Ο στρατηγός Σίρσκι φρόντισε μάλιστα να συναντήσει τον γάτο Σίρσκι, στην πρώτη γραμμή και συγκεκριμένα σε ένα μισοερειπωμένο σπίτι όπου έχουν ταμπουρωθεί ουκρανοί στρατιώτες. Ο γάτος είναι πολυάσχολος εκεί, αφού ανέλαβε να κυνηγήσει τα ποντίκια που είχαν καταλάβει το εγκαταλελειμμένο σπίτι.

«Βρήκαμε τον Σίρσκι και τον δελεάσαμε με φαγητό για να μείνει μαζί μας. Μας βοήθησε να λύσουμε το πρόβλημα με τα ποντίκια», λέει ο Ρόμαν Σινίτσιν. Όταν ο Σινίτσιν πήρε άδεια για να πάει στην οικογένειά του, πήρε και τον γάτο μαζί. «Τώρα ζει με την οικογένειά μου στο Κίεβο, αλλά εξακολουθεί να βοηθάει τον στρατό. Χρησιμοποιεί τη δημοφιλία του στα social media για να συγκεντρώσει δωρεές χρημάτων», λέει ο Σινίτσιν.

Σάιμπικ, ο πιστός

Ο Ολεξάντρ Λίασουκ, από την Οδησσό, υιοθέτησε τον Σάιμπικ, όταν ήταν στο νότιο μέτωπο το 2022.

«Ο Σάιμπικ είχε το μεγαλύτερο χάρισμα. Έκανε κρύο και ένα βράδυ τον πήρα μαζί μου στον υπνόσακο. Κι από τότε τον αγάπησα. Δεν είναι μόνο ο καλύτερος φίλος, αλλά ο γιος μου», λέει ο 26χρονος στρατιώτης.

Από τότε ο Σάιμπικ ακολουθεί τον στρατιώτη Λίασουκ, σε όλες τις μετακινήσεις της μονάδας του. Ο Λίασουκ λέει πως ο γάτος είναι ο τέλειος κυνηγός. «Κάποτε είχαμε θέσεις σε ένα δάσος και ο γάτος έπιασε 11 ποντίκια σε μια μέρα. Μερικές φορές μου φέρνει ποντίκια στο σλίπινγκ μπαγκ», λέει ο στρατιώτης.

Ο γάτος είναι ελεύθερος, αλλά πάντα επιστρέφει στον Λίασουκ. Τον Ιούνιο είχε εξαφανιστεί για 18 μέρες, μέχρι που κάποιοι στρατιώτες τον εντόπισαν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τη μονάδα του Λίασουκ και τον πήραν μαζί τους. «Έκανε διακοπές», λέει χαριτολογώντας ο στρατιώτης.

Κι επειδή ο γάτος πρωταγωνιστεί σε καμπάνια για τη συγκέντρωση δωρεών στα social media, τον Σεπτέμβριο πήρε ειδικό βραβείο από τον στρατό. Με τα χρήματα που είχε συγκεντρώσει ο γάτος αγοράστηκαν επτά στρατιωτικά οχήματα και άλλα εφόδια.

credit: Oleksandr Yabchanka

Καρολίνα, η μαμάκα

Ο Γιαμπτσάνκα δεν είχε ποτέ γάτο όταν ήταν πολίτης. Αυτό άλλαξε πριν από δύο χρόνια, όταν γνώρισε την Καρολίνα. Μια κεραμιδόγατα που εμφανίστηκε στη μονάδα στο χωριό Σερεμπριάνκα, στο Ντόνιετσκ.

«Μια μέρα η Καρολίνα πήδηξε εκεί που κοιμόμαστε. Την αποδεχτήκαμε. Κι αυτή βρήκε ένα μέρος για να γεννήσει. Έτσι αποκτήσαμε μια οικογένεια από έξι γάτες», λέει ο Γιαμπτσάνκα. Η Καρολίνα και τα παιδιά της ακολουθούν την μονάδα του Γιαμπτσάνκα, όπου πηγαίνει κι έχουν γίνει αχώριστοι.

Τα γατάκια μεγάλωσαν, τα πήραν κάποιοι άλλοι στρατιώτες, αλλά η Καρολίνα κι ένα κάτασπρο μωρό, ο Χόνορ, έμειναν με τον στρατιώτη Γιαμπτσάνκα, μέχρι που πήρε άδεια για να πάει στο σπίτι του στο Λβιβ, όπου εμφανίστηκε στους δικούς του με τη νέα του γατο-οικογένεια…

credit: Kyrylo Liukov

Έρικ, ο αριστοκράτης

Σε αντίθεση με τις κεραμιδόγατες που δίνουν τη δική τους μάχη στην πρώτη γραμμή, ο Έρικ είναι αριστόγατος. Γάτος από σπίτι, σκωτσέζικης ράτσας, που ζει με τον Κίριλο Λιουκόβ, στρατιωτικό συντονιστή στο Ίδρυμα Δωρεάν Serhiy Prytula, που συγκεντρώνει δωρεές για τους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή. Ο Έρικ, που ζει στο Κραματόρσκ, έχει ταξιδέψει περισσότερες από 20 φορές στην πρώτη γραμμή.

«Κάθε φορά ήταν ο σταρ, πολλοί στρατιώτες πήγαιναν κοντά του για να φωτογραφηθούν. Ο Έρικ ήταν υπομονετικός, αν και κάπως τρόμαζε», λέει ο Λιουκόβ. Όταν άκουγε ρωσικές οβίδες, ο Έρικ έμενε ατάραχος, σε αντίθεση με τα άλλα ζώα. «Γυρνάει απλά το κεφάλι του προς τα κει απ΄ όπου ακούστηκε ο ήχος», λέει ο Λιουκόβ.

Όπως ο Σίρσκι, έτσι και ο Έρικ χρησιμοποιεί τη δημοφιλία του για να βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό και είναι ο σταρ μιας καμπάνιας για τη συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά στρατιωτικών αυτοκινήτων.

Ρωσικές γατο-ιστορίες

Αντίστοιχες ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστούν οι γάτες ή τα σκυλάκια, δημοσιεύονται και σε ρωσικά social media, με στόχο να δείξουν την ανθρώπινη πλευρά των στρατιωτών, που έχουν κατηγορηθεί για τη διάπραξη αποτρόπαιων εγκλημάτων.

Η περιφερειακή υπηρεσία του Υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών, στην ρωσική επαρχία Οριόλ, έστειλε πέρυσι μία γάτα, την Μαρούσια, στο μέτωπο για να κάνει τον δικό της πόλεμο κατά των ποντικιών.

«Επίσης θα τονώσει το ηθικό των στρατιωτών και  θα τους προστατεύει όταν κοιμούνται», ανακοίνωσε ο ρωσικός στρατός. «Είμαστε σίγουροι ότι η Μαρούσια θα τα καταφέρει και θα επιστρέψει στο σπίτι της».

Μιαν άλλη πλευρά του πολέμου είναι οι ιστορίες που δημοσιεύονται στην Ρωσία, με στρατιώτες που υιοθετούν κατοικίδια που εγκαταλείφθηκαν από τους Ουκρανούς όταν έφυγαν από τα σπίτια τους.

Ένας μαύρος γάτος, που λέγεται Κόπτερ, γράφτηκε πως «μαζί με τους στρατιώτες συζητά τις τακτικές κινήσεις του στρατού και κάνει βάρδιες».

Ενώ η μοσχοβίτικη Moskovsky Komsomolets δημοσίευσε την ιστορία του γάτου Μπούλετ, ο οποίος προστάτευσε τον επικεφαλής μιας μηχανοκίνητης μονάδας πηδώντας πάνω στο κεφάλι του για να τον προειδοποιήσει ότι η πορεία που ακολουθούσαν ήταν ναρκοθετημένη.

Διαβάστε επίσης:

«Πόλεμος» για το… τέλειο τσάι: Χιουμοριστική διπλωματική «κόντρα» ΗΠΑ – Βρετανίας μετά από αμερικανική πρόταση για τσάι με… αλάτι

Τα τούνελ του Τζέιμς Μποντ θα είναι το επόμενο μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο του Λονδίνου (Videos)

Νότια Κορέα: Επίθεση σε γυναίκα βουλευτή, τη χτύπησαν στο κεφάλι – Συνελήφθη ο δράστης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 16:15