search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:28
MENU CLOSE

Γεωργιάδης: «Τα απογευματινά χειρουργεία θα ξεκινήσουν άμεσα – Οι εργολάβοι έχουν τρεις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν»

29.01.2024 13:35
adonis-georgiadis-new

Ανοίγει ο δρόμος για τα απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, μετά την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, τις επόμενες μέρες.

Στόχος είναι να μπει τέλος στην πολύμηνες λίστες αναμονής, καθώς πλέον οι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τη συμμετοχής τους, που θα είναι 30% και 70% ο ΕΟΠΥΥ, ώστε να χειρουργούνται επί πληρωμή μετά τις 15.00 το μεσημέρι.

Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται τα «φακελάκια» από τους «ασθενείς- βαλιτσάκια» που «βαφτίζονται» έκτακτα περιστατικά από τον γιατρό τους,  (χωρίς φυσικά να είναι) και μπαίνουν με τη βαλίτσα τους στα νοσοκομεία γνωρίζοντας ότι θα κάνουν εισαγωγή, και με αυτόν τον τρόπο,  παίρνουν τη θέση άλλων ασθενών που περιμένουν στη λίστα αναμονής έως και 6 μήνες!

Με τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, θα είναι παράλληλα κερδισμένοι και οι ασθενείς που σήμερα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν, καθώς η ενιαία λίστα χειρουργειου από όσους επιλέξουν να υποβληθούν το απόγευμα σε επέμβαση, αυτόματα θα μειωθεί, ελαττώνοντας έτσι και τον χρόνο αναμονής όσων περιμένουν για πρωινό χειρουργείο.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη και της Μαρίας Αναστασοπούλου στον ΑΝΤ1.

«Για να μπορεί μία κλινική να έχει το δικαίωμα να οργανώσει απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, θα πρέπει να έχει εκπληρώσει στο ακέραιο την παραγωγή χειρουργείων που κάνει το πρωί, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Δηλαδή αν έχει έστω ένα λιγότερο χειρουργείο, θα το καταγράφουμε ηλεκτρονικά γιατί πλέον έχουμε ηλεκτρονική Ενιαία Λίστα Χειρουργείων» είπε ο υπουργός.

Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης, εξήγησε πως ωφελούνται όλοι οι ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθουν, είτε το πρωί είτε το απόγευμα: «Εγω που περιμένω να χειρουργηθώ παραδείγματος χάρη για τη χολή μου και έχω το νούμερο 30 αλλά δεν έχω χρήματα να πληρώσω ούτε στο απογευματινό χειρουργείο, ούτε σε ιδιωτικό νοσοκομείο, εάν από τα 30 άτομα που προηγούνται, φύγουν τα 10 για το απογευματινό χειρουργείο, θα έχω το νούμερο 20. Και θα πάω αντί για δύο μήνες, σε έναν μήνα αναμονής».

Το κόστος των απογευματινών χειρουργείων

Σύμφωνα με τον υπουργό η χρέωση θα προβλέπεται μέσα στην Υπουργική Απόφαση.

«Τα νοσοκομεία έχουν τιμολογημένες τις ιατρικές τους πράξεις. Μέχρι τώρα είναι το λεγόμενο σύστημα των ΚΕΝ, από τις αρχές Μαρτίου γίνεται πιο επικαιροποιημένο με το σύστημα των DRGs. Έχουμε δηλαδή για την κάθε επέμβαση συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ και αυτό που πληρώνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το ποσοστό που προβλέπεται στη συμμετοχή του που είναι 70%  και ο ασθενής θα πληρώνει αυτό που προβλέπεται στην ιδιωτική του συμμετοχή (30%), όπως θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο».

Για τους εργολάβους στα νοσοκομεία

Αναφορικά με τους εργαζόμενους που λήγουν οι συμβάσεις τους στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και θα αντικατασταθούν από ιδιώτες εργαζόμενους σε συνεργεία εργολάβων, ο υπουργός απάντησε  ότι οι εργολάβοι έχουν κερδίσει τρεις δικαστικές πρόσφυγες στο Ελεγκτικό συνέδριο: «Έχει γίνει μεγάλη φασαρία. Η Διοίκηση του Αγίου Σάββα έκανε διαγωνισμό για να πάρει εργολάβο για τις καθαρίστριες. Έγινε προσφυγή από το Σωματείο, έχασαν την προσφυγή στο δικαστήριο. Έγινε προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο, έχασαν την προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Πήρε έγκριση από την Ενιαία Αρχή Συμβάσεων, έγινε κι εκεί προσφυγή και κέρδισε ο εργολάβος. Με τρεις δικαστικές αποφάσεις στα χέρια του από την Ενιαία Αρχή Συμβάσεων, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Δικαστήριο το νοσοκομείο εφαρμόζει την απόφασή του. Όλα αυτά που λένε για το κόστος, ελέγχθηκαν από τρία διαφορετικά δικαστήρια και τρία διαφορετικά δικαστήρια είπαν ότι ο εργολάβος είναι φτηνότερος».

Για την κακοκαιρία

Αναφορικά με την ετοιμότητα του ΕΣΥ για την επικείμενη κακοκαιρία ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το  Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχει προετοιμαστεί για να λειτουργήσουν κανονικά όλες οι δομές στις περιοχές που φαίνεται πως θα έχουν τη μεγαλύτερη πίεση.

Διαβάστε επίσης:

Μελέτη: Αυξήθηκαν ή μειώθηκαν τα καρδιαγγειακά επεισόδια στην πανδημία και ποια είναι η σημασία αυτής της γνώσης;

ΠΟΕΔΗΝ: «Κίνδυνος απόλυσης 6.000 συμβασιούχων από τα νοσοκομεία – Γιατί “τρέχουν” οι συμβάσεις των εργολάβων;»

Η βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου και κάνει το δέρμα να… λάμπει!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:28