search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 14:52
MENU CLOSE

Καρκίνος του εντέρου: Ξεκινάει κλινική έρευνα για εμβόλιο στην Αυστραλία

30.01.2024 09:48
Kαρκίνος μαστού: Ένα νέο γρήγορο και φθηνό τεστ αίματος είναι 100% ακριβές - Media

Μια πολλά υποσχόμενη κλινική μελέτη με το εμβόλιο κατά του πρώιμου καρκίνου του εντέρου, ξεκινάει από την ομάδα των ερευνητών στο Surrey, στο Hampshire και στην Αυστραλία.

Ο Δρ. Tony Dhillon, επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής και σύμβουλος ογκολόγος στο Royal Surrey NHS Foundation Trust, ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να λάβει άδεια για χρήση τα επόμενα δύο χρόνια και μάλιστα είναι τόσο αισιόδοξος για τα αποτελέσματα που όπως δήλωσε στο BBC Health: «θα δώσει στους ασθενείς πραγματική ελπίδα να νικήσουν την ασθένεια».

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στον κόσμο, με περισσότερα από 1.850.000 νέα περιστατικά ετησίως και η δεύτερη αιτία θανάτου από τον καρκίνο με περισσότερα από 880.000 θύματα.

Στην Ελλάδα τα νέα περιστατικά το 2018 υπολογίστηκαν στις 7.320 περιπτώσεις και οι θάνατοι στους 3.400, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας.

Η κλινική μελέτη

Η κλινική έρευνα θα διεξαχθεί από τη μονάδα κλινικών δοκιμών του Cancer Research UK Southampton στο Πανεπιστήμιο του Southampton, σε συνεργασία με το Royal Surrey και το Queen Elizabeth Hospital στην Αδελαΐδα.

Τέσσερις τοποθεσίες για τη δοκιμή θα εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με άλλες έξι στην Αυστραλία.

Συνολικά, 44 ασθενείς θα εγγραφούν στη μελέτη σε μια περίοδο 18 μηνών, με τον πρώτο να αναμένεται να εγγραφεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο Δρ. Dhillon πρότεινε την ιδέα για τη δοκιμή και συνεργάστηκε με τον καθηγητή Tim Rice στην Αυστραλία τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την ανάπτυξη του εμβολίου.

«Έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα είναι πολύ επιτυχημένο», είπε και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι για πολλούς ασθενείς, ο καρκίνος θα έχει εξαφανιστεί εντελώς μετά από αυτή τη θεραπεία».

Η διαδικασία

Οι ασθενείς θα υποβληθούν σε ενδοσκόπηση και ένα δείγμα ιστού θα εξεταστεί για να διαπιστωθεί εάν είναι κατάλληλοι για τη δοκιμή.

Όσοι επιλεγούν θα έχουν τρεις δόσεις του εμβολίου πριν υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου.

Εάν είναι επιτυχής, το εμβόλιο θα μπορούσε να αδειοδοτηθεί για χρήση σε δύο χρόνια, με περαιτέρω μελέτες να πραγματοποιηθούν σε άτομα με καρκίνο του εντέρου μεταγενέστερου σταδίου.

Η διευθύνουσα σύμβουλος Louise Stead, δήλωσε: «Αυτό θα προσφέρει πραγματικά μια ευκαιρία στους ασθενείς με καρκίνο του εντέρου και θα τους δώσει, πραγματικά, την ελπίδα να νικήσουν την ασθένεια».

Διαβάστε επίσης:

Ύπνος: Προσοχή στη διάρκεια – Πότε «απειλείται» η υγεία

Νέα μελέτη: Η μουσική διατηρεί τον εγκέφαλο υγιή

Γεωργιάδης: «Τα απογευματινά χειρουργεία θα ξεκινήσουν άμεσα – Οι εργολάβοι έχουν τρεις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 14:52