search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 15:47
MENU CLOSE

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Η κυβέρνηση ψάχνει το… χειρόφρενο στα τρακτέρ – Οι υποσχέσεις Μητσοτάκη και τα μέτρα για ρεύμα, πετρέλαιο, αποζημιώσεις  

30.01.2024 14:11
agrotica

Τα βλέμματα των αγροτών αλλά και της κυβέρνησης για την εκτόνωση των αγροτικών κινητοποιήσεων  είναι στραμμένα στην Θεσσαλονίκη καθώς από την 1 έως τις 4 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί  η έκθεση  Agrotica που φέτος  γιορτάζει τα 30 χρόνια της.

Στην Agrotica λοιπόν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει τα επιπλέον μέτρα που θα προτείνει στους αγρότες και με τα οποία θεωρεί ότι θα εκτονωθεί το μέτωπο των κινητοποιήσεων.

Άλλωστε ο αγροτικός πληθυσμός είχε στηρίξει σημαντικά τη Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές καθώς με βάση τα exit Pοlls οι αγρότες είχαν ψηφίσει σε ποσοστό 47,5% τη Νέα Δημοκρατία 13,4%  ΠΑΣΟΚ 13% ΣυΡιζΑ και μόλις 7,8% ΚΚΕ.

Και φυσικά η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αναγκαστεί να βρεθεί στην ίδια θέση που βρέθηκε πριν από λίγες μέρες η Θεοδώρα Τζάκρη του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αναφερόμενη στην εκλογική συμπεριφορά των αγροτών απέναντι στο κόμμα της αναφώνησε “τον ήπιαμε”.

Έτσι ένα βασικό σχέδιο που θα εξαγγελθεί είναι το σχέδιο Απόλλων που θα αφορά την στήριξη  των αγροτών ως προς  το ενεργειακό κόστος στην αγροτική παραγωγή.

Το πρόγραμμα αυτό είχε εξαγγελθεί το προηγούμενο διάστημα για ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τις ΔΕΥΑ και τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις.

Τα προεόρτια αυτής της στήριξης ήδη έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται.

Ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών για να μειωθεί το κόστος παραγωγής είναι η μείωση του ρεύματος. Στην Θεσσαλία  από τις 200.000 παροχές ρεύματος, το 30% είναι απλήρωτο ενώ έχουν γίνει και διακοπές ρεύματος το προηγούμενο διάστημα ακόμα και σε  πλημμυροπαθείς. Σύμφωνα με πληροφορίες στην σύσκεψη της Κυριακής ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε εξοργισμένος με τις διακοπές ρεύματος σε πλημμυροπαθείς και ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να μην ξαναγίνει ρεύματος σε αυτές τις ομάδες αγροτών

 Ο υπουργός Ενέργειας  Θόδωρος Σκυλακάκης κατέθεσε χθες τροπολογία υλοποιώντας μια υπόσχεση που είχε δοθεί από το Νοέμβριο ώστε οι αγρότες που πλήγησαν από τον Daniel να έχουν για δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών στο ρεύμα. Επιπλέον προβλέπεται πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο. Με βάση την τροπολογία η  ρύθμιση είναι επταετής και  θα ολοκληρωθεί το 2030.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του Σκάι παραδέχτηκε ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν δίκιο να παραπονιούνται για την καθυστέρηση της τροπολογίας που αφορά τις ρυθμίσεις στο ρεύμα.

Το δεύτερο μετρό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ενόψει των εξαγγελιών στην Agrotica  παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην σημερινή συνέντευξη του και αφορά την αύξηση των χρημάτων στην πρώτη αποζημίωση για τους πληγέντες αγρότες που θα φτάσει μέχρι και τις 10.000.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Μητσοτάκης  “είπα πως η αρωγή θα πάει από τα 2.000 να πάμε στα 5.000 και στα 10.000 ευρώ. Θα δώσουμε πρόσθετα από 5.000-10.000 ευρώ για τις ζημιές στον εξοπλισμό”.

Το τρίτο μετρό που αναμένεται να ανακοινωθεί στην Agrotica αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Παρά το γεγονός ότι ο υφυπουργός εθνικής οικονομίας Θάνος Πετραλιάς στη σύσκεψη της Κυριακής είπε αρχικά ότι δεν υπάρχουν χρήματα φαίνεται πως γίνεται μια υπερπροσπάθεια προκειμένου αυτά να βρεθούν αφού η εντολή του πρωθυπουργού την Κυριακή ήταν σαφής: “βρείτε λύσεις”.

Έτσι λοιπόν το πιο πιθανό σενάριο είναι να ανακοινωθεί και φέτος  επιδότηση  επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Πάντως με βάση τα στοιχεία  έχουν ήδη  δοθεί 76 εκατ. ευρώ στους 297.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και στο σύνολό της πέρυσι και φέτος η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο είναι περίπου 160 εκατ. ευρώ.

Με πιο γρήγορους ρυθμούς αναμένεται να τρέξει και ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τη νέα του διοίκηση. Σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη αποφασίστηκε να δημιουργηθεί γραμμή επικοινωνίας με τους αγρότες οι οποίοι θα μπορούν να ενημερώνονται για το τι ενίσχυσης δικαιούνται αλλά και να διατυπώνουν καταγγελίες για προβλήματα που υπάρχουν.

Ακόμη έχουν δοθεί οι εντολές για άμεση εκκαθάριση 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ ώστε όπου υπάρχουν παρατυπίες να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη και τα υπόλοιπα να πληρωθούν κανονικά.

Όσον αφορά τέλος τα ιδιαίτερα προβλήματα των αγροτών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν υποβληθεί 4.400 φάκελοι από τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους στους αρμόδιους της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε σύνολο 31.420 δηλώσεων ζημιάς που υποβλήθηκαν μέσω του ΕΛΓΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο αριθμός των φακέλων αντιστοιχεί  στο 14% των σχετικών δηλώσεων ζημιάς στη Θεσσαλία, ενώ περίπου το 20% των υποβληθέντων φακέλων κατατέθηκε κατά την περασμένη εβδομάδα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 15:45