search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 10:29
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Πρόσθετη αποζημίωση ως 10.000 ευρώ στους αγρότες

30.01.2024 11:36
mitsotakis_skai_new

Με το βλέμμα στην περιφέρεια και τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διατηρώντας τους χαμηλούς τόνους που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, ανακοίνωσε και νέες παρεμβάσεις υπέρ του αγροτικού κόσμου.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel θα λάβουν πρόσθετη αποζημίωση ύψους από 5.000 ως 10.000 ευρώ, με τη σχετική πλατφόρμα να ανοίγει από το απόγευμα της Τρίτης, ενώ παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση για την τροπολογία για το αγροτικό ρεύμα (υπήρξαν διακοπές ηλεκτροδότησης σε πλημμυροπαθείς).

Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει βαθιά σχέση με πρωτογενή τομέα και τον κόσμο του και επανέλαβε ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης περιλαμβάνονται έργα σε υποδομές που θα φθάσουν το κόστος του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Ωστόσο, έσπευσε να τονίσει ότι η κάθε κινητοποίηση θα πρέπει να είναι λογική και να μην επιβαρύνει κοινωνικό σύνολο, αναφερόμενος στα σχέδια των αγροτών για «μπλόκα».

Όσον αφορά στο «μέτωπο» των φοιτητικών κινητοποιήσεων, η στάση του πρωθυπουργού ήταν σκληρή, καθώς χαρακτήρισε ως «παράνομες» πράξεις τις καταλήψεις σχολών και δήλωσε ότι οι πρυτάνεις έχουν ευθύνη να αναφέρουν παράνομες πράξεις, ενώ επέμεινε ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε και συνεχίζει να ενισχύει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, λέγοντας ότι από τα 200 άρθρα του νομοσχεδίου τα 170 αναφέρονται στα δημόσια πανεπιστήμια.

«Δεν πάμε να χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο. Όμως, η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης είναι δεδομένη», είπε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ότι πριν το τέλος του επόμενου μήνα θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο και χαρακτήρισε ως «πολύ σωστό» μέτρο την ΕΒΕ, ενώ σχετικά με το σχήμα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ» είπε ότι τα περισσότερα γνωστά αμερικανικά πανεπιστήμια λειτουργούν με αυτή τη μορφή και εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάποια από αυτά θα δημιουργήσουν παραρτήματα στην Ελλάδα.

Για τη ζήτημα της ακρίβειας, ο Κ. Μητσοτάκης πλέον έχει προσθέσει και τον «πληθωρισμό της κερδοσκοπίας» στους παράγοντες που κρατούν τις τιμές ψηλά, λέγοντας ότι «η αγορά έκρυβε περισσότερες στρεβλώσεις από ό,τι περιμέναμε. Τώρα ξέρουμε πρακτικές και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε μεγάλα πρόστιμα και να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στη ρίζα» και επέμεινε ότι η απάντηση στις υψηλές τιμές είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, αναγγέλλοντας νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου.

Όσον αφορά στα εξοπλιστικά, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν θα αγοράσει διά μίας 40 μαχητικά 5ης γενιάς F-35, καθώς είναι μια ακριβή αγορά, και εξήγησε ότι «έχουμε χώρο για μια μοίρα σε πρώτη φάση, με παραλαβές από τα τέλη αυτή της δεκαετίας και μακροχρόνιο σχεδιασμό για τις αμυντικές μας δαπάνες που λαμβάνουν υπόψη και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά και τα τεχνολογικά άλματα».

Από την άλλη, για την έγκριση των ΗΠΑ για πώληση F-16 στην Τουρκία, ο Κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε επιβάλλουμε σε ΗΠΑ αν θα πουλήσουν όπλα στην Τουρκία, αλλά είναι σημαντικό και αυτονόητο να ακούγονται οι ανησυχίες της Ελλάδας, να εξασφαλίσουμε ότι όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον νατοϊκών συμμάχων», ενώ επανέλαβε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πλέον έχουν μπει σε πορεία εξομάλυνσης και ότι αυτό το κεκτημένο πρέπει να διαφυλαχθεί.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η προσέγγιση των δύο χωρών δεν θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις, λέγοντας μάλιστα ότι «είναι εκτός τόπου και χρόνου αν το πιστεύει κάποιος αυτό». «Έχω εμπειρία να διακρίνω ρητορικές εξάρσεις», από πλευράς Τουρκίας είπε και ανακοίνωσε ότι τον Μάιο θα μεταβεί στην Άγκυρα για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τέλος, για την ένταξη Χριστοφιλοπούλου στη ΝΔ, υπογράμμισε ότι «το 2016 όταν έγινα πρόεδρος της ΝΔ είχα δεσμευτεί ότι θα μεγαλώσει και ότι θα διευρύνω ΝΔ», προσθέτοντας ότι «η ΝΔ μπορεί να μετεξελιχθεί προς μιας προοδευτική κατεύθυνση. Θα υπηρετώ αυτή την πολιτική που απέφερε αποτελέσματα που δεν μπορούσατε να είχατε προβλέψει», ενώ για τις διαφωνίες Βορίδη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών σημείωσε ότι σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, το φαινόμενο αυτό είναι πολύ σύνηθες, υπουργοί να διαφωνούν αλλά να τους δεσμεύουν οι συλλογικές αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Γκρίνιες στη ΝΔ για τις πράσινες μεταγραφές στο ευρωψηφοδέλτιο – θρυαλλίδα η μετακόμιση Χριστοφιλοπούλου

Στη Βουλή η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό και την αναστολή πληρωμής ρεύματος στους αγρότες – Τι προβλέπει

Λόφος του Στρέφη: «Πανηγυρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όχι οι κάτοικοι» λέει ο Μπακογιάννης – Κατηγορεί για fake news τον Δούκα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 10:26