search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:01
MENU CLOSE

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ξεκινά η αναδρομική πληρωμή σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις – Οι δικαιούχοι

31.01.2024 09:13
Εφορία: Πώς μπορείτε να ξαναρυθμίσετε παλιές οφειλές σε 100 και 120 δόσεις - Τα 7 βήματα - Media

Τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής, με καθυστέρηση τριών χρόνων, αναμένεται να δουν στον λογαριασμό τους δεκάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Πρόκειται για όσους υπέβαλαν ένσταση στο υπουργείο Οικονομικών, μετά τον αποκλεισμό τους από τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν την περίοδο της πανδημίας και των lockdown, και δικαιώθηκαν.

Υπολογίζεται ότι 1.000 με 2.000 από τους συνολικά 17.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έμειναν εκτός των κρατικών δανείων ή έλαβαν μικρότερα ποσά πληρούν τελικά τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του νόμου.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες η επανεξέταση και αξιολόγηση των ενστάσεων συνεχίζεται προκειμένου να «κλειδώσει» ο ακριβής αριθμός των φορολογούμενων που θα λάβουν αναδρομικά χρήματα από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Όσοι δικαιωθούν από την επιτροπή και λάβουν τις ενισχύσεις θα έχουν περίοδο χάριτος δύο μήνες πριν ξεκινήσουν να αποπληρώνουν το επιστρεπτέο τμήμα της ενίσχυσης.

Ως περίοδος χάριτος θεωρείται «το χρονικό διάστημα από την καταβολή της ενίσχυσης και έως την τελευταία ημέρα του δεύτερου μήνα μετά την καταβολή της ενίσχυσης. Η εξόφληση της οφειλής θα γίνει σε 96 άτοκες δόσεις με τα ποσά να είναι “κουρεμένα” έως 75%».

Η διαδικασία επανεξέτασης

Με βάση την διαδικασία επανεξέτασης, μετά από σχετικό αίτημα του επαγγελματία ή της επιχείρησης, ο φάκελος αποστέλλεται στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση.

Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου.

Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό.

Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος των ενστάσεων διενεργείται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και τα στοιχεία που έχει αποστείλει εγγράφως η ΑΑΔΕ και περιέχονται στη βάση δεδομένων.

Οι αιτήσεις για λήψη των κρατικών δανείων που είχαν απορριφθεί για διάφορους λόγους κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων, επανεξετάζονται μετά από φορολογικούς ελέγχους σε βιβλία και στοιχεία ενώ διενεργούνται και άλλοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα για να τρέξουν γρηγορότερα οι διαδικασίες το υπουργείο Οικονομικών προσέλαβε ιδιωτική εταιρεία που παράσχει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη που χρειάζεται η επιτροπή η οποία έχει αναλάβει τον έλεγχο των ενστάσεων.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση απορρίπτονται τα αιτήματα επανεξέτασης από επιχειρήσεις με παύση εργασιών κατά το χρόνο καταβολής της ενίσχυσης ενώ τα αιτήματα επανεξέτασης για επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει, σε προηγούμενο χρόνο από την υποβολή της αίτησης χορήγησης, δήλωση έναρξης δραστηριότητας και διακοπής εργασιών στο φορολογικό μητρώο, εξετάζονται λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα οικονομικά δεδομένα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που προκύπτουν από την τελευταία δήλωση έναρξης.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινούν οι καταβολές του Ιανουαρίου για τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ

Ξεκινάει η αυτόματη ψηφιακή δήλωση Ε9 και για τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων

Νέο 10ετές ομόλογο: Ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ οι προσφορές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:59