search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 13:09
MENU CLOSE

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Άγνωστο πότε θα μειωθούν – Πώς αντέδρασε η Wall Street

31.01.2024 22:56
fed epotokia 987- new

Σε υψηλό 23 ετών διατήρησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, αλλά δεν έδωσε άμεσες ενδείξεις για το πότε θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού για φέτος.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) να διατηρήσει τον στόχο αναφοράς των ομοσπονδιακών κεφαλαίων μεταξύ 5,25% και 5,5% ελήφθη ομόφωνα, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μετά τη συνεδρίαση.

Οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των επιτοκίων αφαίρεσαν, επίσης από την ανακοίνωσή τους την προδιάθεση για αύξηση των επιτοκίων, σημειώνοντας το εξής: «Η επιτροπή κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό κινούνται σε καλύτερη ισορροπία». Η αλλαγή στη γλώσσα της Fed επιβεβαιώνει ότι οι ρυθμιστές επιτοκίων πιστεύουν ότι η επόμενη κίνηση στα επιτόκια μπορεί να είναι η μείωσή τους.

Πάντως, η απόφαση ήταν ευρέως αναμενόμενη από την αγορά, ενώ η προσοχή εστιάζεται περισσότερο στις ενδείξεις για την πορεία των επιτοκίων.

Τα επιτόκια της Fed είναι “πιθανόν στο υψηλότερο σημείο τους για αυτόν τον κύκλο σύσφιξης”, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ, προβλέποντας “ότι αν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται, θα είναι πιθανόν σκόπιμο να αρχίσουμε να (τα) μειώνουμε φέτος”.

Ο πρόεδρος της Fed υπογράμμισε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι “σχεδόν όλα” τα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed είναι “υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων φέτος”, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι “η στιγμή που θα επιλεγεί για αυτό θα εξαρτηθεί από την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός είναι σε διατηρήσιμη πορεία προς το 2%”.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα πιθανόν δεν θα έχει αρκετή “εμπιστοσύνη” για να αρχίσει από τον Μάρτιο να μειώνει τα επιτόκιά της, προειδοποίησε ο πρόεδρός της.

“Δεν θεωρείται πιθανό η Επιτροπή να φθάσει, μέχρι τη συνεδρίαση του Μαρτίου, σε ένα επίπεδο εμπιστοσύνης που θα της επιτρέπει να καθορίσει τον μήνα Μάρτιο ως την ιδανική στιγμή” για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκιά της, δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ.

Η αντίδραση της Wall Street

Όλοι οι δείκτες κινήθηκαν πτωτικά με τον Dow Jones να κάνει «βουτιά» κατά 317 μονάδες ή 0,82% φτάνοντας στις 38.150, τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 1,61% στις 4.845 μονάδες και τον Nasdaq να διευρύνει τις αρχικές του απώλειες πέφτοντας στις 15.164 μονάδες μειωμένος κατά 2,23%.

Ωστόσο, και στις αγορές ομολόγων οι αποδόσεις έχασαν έδαφος. Μάλιστα η απόδοση του 10ετούς έπεσε και πάλι κάτω από το όριο του 4% στο 3,998 χάνοντας περίπου έξι μονάδες.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα θέρμανσης για ρεύμα: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις – Ποιοι θα λάβουν έως 480 ευρώ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ξεκινά η αναδρομική πληρωμή σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις – Οι δικαιούχοι

Ξεκινούν οι καταβολές του Ιανουαρίου για τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 13:04