search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 14:38
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Πρόβλημα οι S-400 για την πώληση F-35 στην Τουρκία – Διαψεύδει η Άγκυρα ότι υπάρχουν όροι για τα F-16

31.01.2024 22:13
f-35_2601_1920-1080_new

Την ώρα που η συζήτηση ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον κορυφώνεται για την πώληση F- 16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, επανέρχεται και το ζήτημα της απόκτησης και F-35 από την γείτονα χώρα.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να έχουν προβλήματα με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία λόγω της ανάπτυξης του ρωσικής κατασκευής συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

Η Τουρκία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα των F-35, παρ’ ότι είχε συμπεριληφθεί ακόμη και στο πρόγραμμα παραγωγής, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ μετά την αγορά του συστήματος S-400 από τη Ρωσία.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτέλεσε αντικείμενο σφοδρής κριτικής στο πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο από μερίδα δημοσιογράφων, όσο και από την τουρκική αντιπολίτευση.

Η Τουρκία διαψεύδει ότι υπάρχει όρος στα F-16 για την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις στην Τουρκία προκαλεί η είδηση ότι η έγκριση της πώλησης των F-16 συνοδεύεται από την δέσμευση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο ότι τα μαχητικά αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά συμμάχων χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν προς τους προέδρους και αντιπροέδρους των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής περιέχεται και ρήτρα διακοπής της σύμβασης εάν παραβιαστούν οι συγκεκριμένοι όροι, στους οποίους στο παρελθόν και στην διάρκεια της μακράς διαπραγμάτευσης με το Κογκρέσο είχε συμπεριληφθεί και η μη πραγματοποίηση υπερπτήσεων των F-16 σε ελληνικά νησιά.

Η επιστολή αυτή δεν είδε το φως της δημοσιότητας, καθώς σύμφωνα με τις αμερικανικές διαδικασίες είναι απόρρητη , όπως γράφει η Καθημερινή, αλλά ήδη η είδηση έχει προκαλέσει αμηχανία στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ έπειτα από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχουν όροι κι ότι τα μαχητικά, όταν παραληφθούν, δεν θα μπορούν να πετάνε πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

Σε άτυπη ενημέρωση μέσω διαρροών στους διπλωματικούς συντάκτες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει μάλιστα ότι είναι «αδιανόητο να δέχτηκε ο Ερντογάν έναν τέτοιον όρο, καθώς αν ίσχυε, τότε τίθεται θέμα εθνικής κυριαρχίας».

Τζον Σαρμπάνης: Γραπτές διαβεβαιώσεις του Κογκρέσου για τα F-16

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής των Δημοκρατικών, Τζον Σαρμπάνης, μιλώντας στο Open για το πρόγραμμα των τουρκικών F-16 επιβεβαίωσε ότι το Κογκρέσο διαθέτει ένα σύνολο επικοινωνιών αλλά και γραπτές διαβεβαιώσεις για τα F-16 που θα δίνονταν στην Τουρκία πως δεν χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το σύνολο αυτών, έχουν έρθει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους βασικούς Προέδρους των Επιτροπών που έχουν δικαιοδοσία».

Στο ερώτημα για το πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός ανέφερε: «Προφανώς αν υπήρχε κάποια πρόκληση, αν τα F-16 χρησιμοποιούνταν με τρόπο που θα ήταν αντίθετος με τις προσδοκίες των δυο πλευρών τότε θα υπήρχε κάποια επαναξιολόγηση σε σχέση με την παράδοση και τον χρόνο παράδοσης».

Νούλαντ: F-35 στην Τουρκία αν λυθεί το ζήτημα με τους S-400

Η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ από την Τουρκία δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αφήσουν την Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F35 όταν λύσει το ζήτημα με τους ρωσικούς πυραύλους S400.

Στο ερώτημα αν τον εξέπληξε η εξέλιξη αυτή ο κ. Σαρμπάνης τόνισε: «Με εξέπληξε. Αλλά νομίζω ότι είναι πρόωρο να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση. Ας δούμε πως προχωρούν τα πράγματα με αυτές τις εξελίξεις και μετά ας δούμε τι άλλο θα μπορούσε να γίνει αργότερα. Αλλά πάλι θα είχαν έναν πραγματικό δισταγμό και ανησυχία. Νομίζω ότι χρειάζεται κάποια διεξοδική αξιολόγηση και πολύ έλεγχος».

Διαβάστε επίσης:

Στη Χιλή η μεγαλύτερη κάμερα του κόσμου που θα σαρώνει το σύμπαν

«Μείνε στο τραγούδι»: Διαδικτυακό λιντσάρισμα στην Τέιλορ Σουίφτ από οπαδούς του Τραμπ – Τι το προκάλεσε

Ενώπιον της Γερουσίας για την ασφάλεια των παιδιών οι CEO των δημοφιλέστερων social media – «Έχετε αίμα στα χέρια σας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 14:38