search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 16:57
MENU CLOSE

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Τι φοβάται ο Μητσοτάκης από την εξέγερση των τρακτέρ 

01.02.2024 06:00
mitsotakis agrotes

Και μόνο ότι  ο πρωθυπουργός λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες βρέθηκε στην Βόνιτσα προκειμένου να μιλήσει με τους αγρότες και να τους καθησυχάσει ότι δεν θα γίνουν γκαρσόνια ούτε θα φύγουν μετανάστες στην Γερμανία, δείχνει την αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην κοινωνία και την οικονομία οι αγροτικές κινητοποιήσεις. 

Και αυτό γιατί κάποιοι θεωρούν ότι οι κινητοποιήσεις αυτές αναδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα της ακριβείας το οποίο ταλανίζει σήμερα την κοινωνία και προφανώς και το 41% που ψήφισε στις τελευταίες εκλογές την ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης μιλώντας με τον πρωθυπουργό ανέδειξε ακριβώς αυτή την παράμετρο:

«Τα αιτήματα επιβίωσης έχουν φτάσει και σε εσάς και στο υπουργείο. Όλος ο κόσμος στη χώρα μας, όλος αγροτικός κόσμος στη χώρα και όχι μόνο είναι ανάστατος. Το ζήτημα της ακρίβειας που μας τσακίζει όλους αλλά ιδιαίτερα εμάς τους αγρότες που καταλαβαίνουμε πολύ καλά πόσο φεύγει ένα προϊόν από το χωράφι για να καταναλωθεί μέσα σε μία ημέρα ή σε δύο, σε (σ.σ. τιμή) πέντε με δέκα φορές παραπάνω» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, η παράμετρος που φοβάται ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου έχει να κάνει με την αύξηση της ακρίβειας εάν οι αγροτικές κινητοποίησεις και τα μπλόκα έχουν διάρκεια

Τι θα γίνει δηλαδή στην περίπτωση που το θέμα αυτό πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τα προϊόντα να μην φτάνουν στην ώρα τους στο σούπερ μάρκετ , -σαπίζοντας μέσα στα ψυγεία όπως είχε γίνει στο παρελθόν- ούτε  τα φρούτα και τα λαχανικά στους πάγκους. Σε αυτή την περίπτωση οι τιμές θα φτάσουν στα ύψη ενώ είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί και η αισχροκέρδεια. Κάτι τέτοιο θα εκτροχίαζε την κατάσταση στο θέμα της ακρίβειας, η οποία έτσι και αλλιώς είναι ιδιαίτερα προβληματική. 

Ένας ακόμα λόγος είναι, ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών για τα προβλήματα τους τα οποία σχετίζονται με την ακρίβεια, δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν ως την σπίθα για να αντιδράσουν και άλλες ομάδες οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην επαγγελματική τους επιβίωση.

Σε ό,τι αφορά τώρα τον κλάδο των αγροτών, το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι διττό. Από την μια υπάρχει ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας ο οποίος αντικειμενικά έχει τα περισσότερα προβλήματα -αφού έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημίες εξ αιτίας των καιρικών φαινομένων- και ο οποίος έδειξε την ενόχληση του απέναντι στην κυβέρνηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Η δυσαρέσκεια των αγροτών έχει φουντώσει ακόμα περισσότερο, καθώς οι κυβερνητικές υποσχέσεις δεν γίνονται πράξη ενώ οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη ότι οι κινητοποιήσεις είναι καθοδηγούμενες από το ΚΚΕ, δεν βοηθούν το κλίμα.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου αυτά συνοψίζονται σε όσα είπε σήμερα ο πρόεδρος των αγροτικών συνεταιρισμών της Αιτωλοακαρνανίας.  

Ο Σπύρος Κοτοπούλης υπογράμμισε επίσης ότι «στη βασική ενίσχυση χάσαμε από 30% έως 60% των ενισχύσεων που παίρναμε. Αυτό ήταν στήριγμα για τον πρωτογενή τομέα, χάθηκαν από τις τσέπες μας». Και κατέληξε  λέγοντας ότι «οι αγρότες δίνουν πραγματικά έναν αγώνα επιβίωσης. Η χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα, ισχυρούς αγρότες, βιώσιμα νοικοκυριά δεν θα λέγεται χώρα πλέον. Να μας πείτε και εσείς ποιο είναι το σχέδιο, αν υπάρχει σχέδιο να κάνουμε και εμείς κουμάντο ή να γίνουμε γκαρσόνια ή να φύγουμε για τη Γερμανία».

Φυσικά κανείς στην κυβέρνηση δεν θα ήθελε να αντιπαρατεθεί αστυνομικά με τους αγρότες καθώς τα μέτρα καταστολής που ληφθεί  στο παρελθόν εναντίον αυτού του κλάδου είχαν φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης:

Δόμνα Μιχαηλίδου: Προχωράμε στην 4η διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο Μπέος καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμιση: Αρνείται να πληρώσει την αποζημίωση – «Δεν διαθέτω οικονομική ευχέρεια»

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Ελέγχονται τέσσερις λογαριασμοί του – «Δεν τζογάρει» λέει ο δικηγόρος του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 16:56