search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:57
MENU CLOSE

Αγρότες: Ούτε «σπάνε» τα μπλόκα, ούτε φέρνει άλλα μέτρα η κυβέρνηση – «Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια», το Σάββατο στην Agrotica ο μεγάλος σταθμός

02.02.2024 21:17
agrotes-deth

Σημαντικό σταθμό για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αγροτών και κτηνοτρόφων αναμένεται να αποτελέσει το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται το Σάββατο στην Agrotica στη Θεσσαλονίκη, στις 12 μμ, στην Ανω Πύλη της ΔΕΘ, ενώ χαρακτηρίζουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη νωρίτερα σήμερα από τη Βουλή, κάτι λιγότερο από «σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων». «Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια σε σχέση με τις παρεμβάσεις τη κυβέρνησης για τα αιτήματα των αγροτών» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα.

Έξι μέτρα για τους αγρότες, μεταξύ αυτών επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 και μείωση του κόστους στο αγροτικό ρεύμα με πρόσθετη έκπτωση 10%, περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κυβερνητικά στελέχη επεσήμαναν ότι στόχος του Μεγάρου Μαξίμου και των συναρμόδιων υπουργείων είναι να λυθούν τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών, πάντα υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Μετά από ευρεία σύσκεψη των Θεσσαλών παραγωγών στον Πλατύκαμπο, αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης Agrotica, καθώς δεν τους ικανοποιούν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ενώ την ερχόμενη Τρίτη οι αγρότες όλης της χώρας αναμένεται να συντονίσουν τις κινήσεις τους, σε πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας.

Παράλληλα, αναμένεται να σταλεί επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ είναι πιθανό να επιδιώξουν και συνάντηση με τον ίδιο, όπως άλλωστε έχουν αναφέρει και όχι με τον αρμόδιο υπουργό, αν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει διάθεση για μία τέτοια συνάντηση.

Άλλωστε η κυβέρνηση δεν αφήνει περιθώρια για διάλογο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ξεκαθαρίζει στο κεντρικό ειδήσεων του Alpha: «Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια σε σχέση με τις παρεμβάσεις τη κυβέρνησης για τα αιτήματα των αγροτών». Μάλιστα επανέλαβε ότι «τα μέτρα είναι αυτά και δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. Είναι δεδομένο πως θα κάνουμε μεγαλύτερους ελέγχους. Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας». Αναφερόμενος στο κλείσιμο των εθνικών οδών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «είναι καθήκον της κυβέρνησης να προστατέψει τα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών».

Οι αγρότες απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος100% αποζημιώσεις για τις ζημιέςκατώτατες εγγυημένες τιμές. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τις μαζικές κινητοποιήσεις με μέτρα… ασπιρίνες. Άλλωστε κανένας στην κυβέρνηση δεν περίμενε ότι θα σταματούσαν άμεσα οι κινητοποιήσεις μετά από όσα είπε ο πρωθυπουργός, αν και ελπίζουν πως όταν αναλυθούν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν τότε οι αγρότες θα κατανοήσουν την… υπέρβαση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης και η αντίδραση των αγροτών

Το πακέτο μέτρων για τους αγρότες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αφορά:

  • Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024. Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023.
  • Η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
  • Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στη Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
  • Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
  • Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα,  αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.
  • Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 232 εκ. ευρώ.

Η αντίδραση των αγροτών ήταν αρνητική, καθώς θεωρούν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν επιλύουν το πρόβλημα. Στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής οι αγρότες της Θεσσαλίας, παρουσίασαν την αντιπρότασή τους, που θα σταλεί με επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία ζητούν: 

1)Άμεσα αποζημιώσεις για τις καταστροφές από την καταιγίδα Daniel
2)Άμεσες αποζημιώσεις για τη λίμνη Κάρλα και αντιπλημμυρικά έργα
3)Μέτρα για το κόστος παραγωγής

Ανακοίνωσαν επίσης ότι: 

-Από Δευτέρα κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις
-Την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια για περαιτέρω αποφάσεις
-Αύριο στην Agrotica το συλλαλητήριο

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν μας ικανοποιούν, δήλωσε νωρίτερα ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. «Τα μπλόκα και οι μεγάλη συμμετοχή πιέζουν την κυβέρνηση και απαιτούν λύσεις. Η κυβέρνηση κάτω από αυτή την πίεση αναγκάζεται να δώσει ορισμένες παραχωρήσεις. Όμως, πρέπει να πω πως αυτή τη στιγμή οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν μας ικανοποιούν» ανέφερε.

«Είναι μεν αποτέλεσμα των αγώνων μας, αλλά δεν μας ικανοποιούν. Εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Σήμερα η τιμή είναι στο 1,60 και θα ανέβει κι άλλο στην καλλιεργητική περίοδο», πρόσθεσε.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο αυριανό μεγάλο συλλαλητήριο απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ), τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «τα αιτήματα που διεκδικούμε σε κάθε νομό συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό αίτημα. Διεκδικούμε στην επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειές μας. Ενισχύουμε τα μπλόκα, συντονιζόμαστε πανελλαδικά, δεν κάνουμε βήμα πίσω αν δεν δικαιωθούμε».

Με πρωτοβουλίες Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών έχουν ναυλωθεί δεκάδες λεωφορεία για το συλλαλητήριο, από τους νομούς της Μακεδονίας, αλλά και από Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα.

Συμβολικοί αποκλεισμοί στη Θεσσαλία

Στο Ζάρκο Τρικάλων, οι αγρότες επιμένουν στα μπλόκα ενώ προγραμματίζουν και συμβολικούς αποκλεισμούς.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας κάνουν λόγο για «κοροϊδία», επιδιώκουν τη νομοθέτηση του αφορολόγητου πετρελαίου, ενώ για το ρεύμα επισημαίνουν ότι οι γεωτρήσεις είναι διαλυμένες και ότι δεν θα λειτουργήσει τίποτα για τους επόμενους μήνες, άρα είναι δώρο – άδωρο. Το αίτημά τους παραμένει πλαφόν 7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα στο ρεύμα. Στο συγκεκριμένο μπλόκο προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Λάρισας – Ιωαννίνων στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση πως δεν υποχωρούν.

Νωρίτερα, και στην εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης, παραγωγοί του Τυρνάβου απέκλεισαν συμβολικά την κυκλοφορία ενώ, το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη στην οποία θα τεθεί πρόταση για το κλείσιμο της εθνικής οδού.

Στην Πέλλα, ο Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης «Ομόνοια», παρέταξε τα τρακτέρ στον χώρο της Λαϊκής Αγοράς. Συγκέντρωση με αγροτικά οχήματα και μηχανήματα στη γέφυρα Σελινούντα στην είσοδο του Αιγίου, πραγματοποίησε ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», συνεχίζοντας τις δράσεις του.

Στην Ηλεία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού προχώρησε σε νέο συλλαλητήριο στον Πύργο. Στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας στη βόρεια Εύβοια, ενώ στη Λέσβο, αγρότες και κτηνοτρόφοι όλων των ηλικιών βρέθηκαν στον κόμβο της Λάρσου και έκλεισαν τον δρόμο Μυτιλήνης – Καλλονής. Νέα κινητοποίηση το Σάββατο στις 12 μ. στην Λάρσο.

Δεν φεύγουμε από τα μπλόκα

Σύσκεψη έγινε νωρίτερα και στο μπλόκο των αγροτών στην Agrotica, όπου αποφασίστηκε κορύφωση των κινητοποιήσεων.

Σταθερά στο νότιο τόξο της ΔΕΘ παραμένουν παρατεταγμένα τα 300 τρακτέρ αγροτών, κτηνοτρόφων της Κεντρικής Μακεδονίας. Δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν, τουλάχιστον μέχρι αύριο οπότε και θα αναχωρήσουν για τα μπλόκα τους με τη λήξη της 30ης επετειακής Agrotica και σημειώνουν ότι ο αγώνας τους τώρα ξεκινάει.

Παρά το αγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν Θεσσαλοί συνάδελφοί τους, αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και μελισσοκόμοι στην Κεντρική Μακεδονία δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμούν να επιτείνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη και το μόνο που ζητούν και διεκδικούν είναι λύσεις ουσιαστικές στα προβλήματά τους.

«Θα παραμείνουμε στη θέση μας εδώ μπροστά στην Agrotica χωρίς να ενοχλούμε κανέναν και θα αποχωρήσουμε σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης την Κυριακή 4/2, σε ώρα που θα προκαλέσουμε μάλιστα τη μικρότερη δυνατή όχληση στο ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό στην πόλη», τονίζει ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Παραδείσης.

«Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις». Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και αναφέρει ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα». Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρει ότι για 1.800 στρέμματα καλλιέργειας ο ίδιος καταβάλλει ποσό ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ, αφού προμηθεύεται ετησίως 25.000 λίτρα το λιγότερο. «Έχω όλα τα τιμολόγια και αποδεικτικά γι’ αυτά που λέω», τονίζει.

«Δεν είμαστε ζητιάνοι, να μας πετούν ένα ξεροκόμματο και να φεύγουμε από τα μπλόκα», επισημαίνει ο αγρότης από το Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας «είμαστε επαγγελματίες αγρότες και θέλουμε να παραμείνουμε, αλλά με το κόστος που έχουμε επωμιστεί είναι αδύνατον». Στο πλαίσιο αυτό, μιλά για εθνική στρατηγική ανάπτυξης και ανάτασης του πρωτογενούς τομέα, προσθέτοντας ότι «πρέπει επιτέλους να νοικοκυρευτούμε και να σοβαρευτούμε ως χώρα, εφόσον θέλουμε να έχουμε πρωτογενή τομέα».

Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι δήλωσαν οι παραγωγοί Χαλκιδικής, αντιπροσωπεία των οποίων είχε σήμερα συνάντηση με τοπικούς άρχοντες του νομού. «’Αλλα έθετε η αντιπροσωπεία μας, αλλού πήγαιναν την κουβέντα οι ψηφισμένοι βουλευτές, δήμαρχοι και τοπικοί άρχοντες», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Φιλοκλής Γκοτζιάς. «Το μόνο που πήραμε από αυτή τη συνάντηση που διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες, είναι η δέσμευση ότι θα επιχειρηθεί να μας κλείσουν ραντεβού με τον πρωθυπουργό», είπε.

Τα αιτήματα των αγροτών Χαλκιδικής είναι οι αποζημιώσεις για την ακαρπία στην ελιά, το αγροτικό ρεύμα και το πετρέλαιο, η επιστροφή 100% των επιδοτήσεων που κόπηκαν, η γρήγορη και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, δασικοί χάρτες και επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης στο νομό. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό δύο ωρών, από τις 18.00 και στα δύο ρεύματα, στον κόμβο Μουδανιών επί της οδού με τη Θεσσαλονίκη.

Τι λένε για εξαγγελίες και μέτρα στην Κεντρική Μακεδονία

Οι κινητοποιούμενοι της Κεντρικής Μακεδονίας τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πρωτογενής τομέας και τα προβλήματά του δεν περιορίζονται στη Θεσσαλία και υπογραμμίζουν ότι προφανώς και ορθά ενισχύονται επιπρόσθετα οι πληγείσες περιοχές της χώρας μας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο δηλώνουν ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι όλη η Ελλάδα και όλοι οι επιμέρους κλάδοι του».

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αλλά και των κυβερνητικών στελεχών, πολλοί εκ των κινητοποιούμενων ανέφεραν ότι «τώρα είναι που αρχίζει ο πραγματικός μας αγώνας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω».

Σχολιάζοντας δε τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης, εκπροσωπώντας τους κινητοποιούμενους, σημειώνει: «Όλα όσα ανακοίνωσε αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό. Δεν ακουμπούν καν τα πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν θα σβήσουμε και θα φύγουμε από την ελληνική γη, χρεωμένοι και άνεργοι».

Σε στάση αναμονής, αλλά σε αναβρασμό, βρίσκονται οι κινητοποιούμενοι του πρωτογενούς τομέα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, παραμένοντας στα μπλόκα που έχουν στήσει όλες τις προηγούμενες ημέρες και δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει γυρισμός εάν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας». Πραγματοποιούν διαρκείς συνελεύσεις, με στόχο να επανακαθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.

Διαβάστε επίσης:

Άγιοι Θεόδωροι: Μυστήριο με τον θάνατο γυναίκας – Εντοπίστηκε νεκρή μακριά από το σπίτι της που καιγόταν

Βοτανικός: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 34χρονος που πυροβολήθηκε τρεις φορές – Σεσημασμένος για ναρκωτικά και ληστείες

Βοιωτία: Δίπλα σε ηλεκτρική θερμάστρα βρέθηκαν νεκρές οι δύο μοναχές στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:48