search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 12:04
MENU CLOSE

Οι αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ ενόψει ευρωεκλογών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2319
01/02/2024
02.02.2024 07:45
ANDROULAKIS NIKOS NEW

Αλλαγές στην επικοινωνία και τη στελεχική εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ θα δούμε όλο το επόμενο διάστημα στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης βάζει μπρος τις κομματικές μηχανές θέλοντας να πετύχει όλους τους εκλογικούς στόχους που έχει θέσει για το κόμμα. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, η προσπάθειά του δεν έχει ταβάνι, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με το ευρωψηφοδέλτιο αυτό θα έχει πάρα πολλά στοιχεία ανανέωσης, τα οποία όμως, όπως ξεκαθαρίζουν συνεργάτες του, δεν θα έρθουν από «μετεγγραφές», αλλά μέσα από το ΠΑΣΟΚ.

Όλα αυτά την ώρα που στη Χαριλάου Τρικούπη δεν εκφράζεται καμία ανησυχία για το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι στο στόχαστρο μπαίνουν πρώην «πράσινοι» υπουργοί (όπως η Εύη Χριστοφιλοπούλου) που μεταπήδησαν στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι ανακοινώσεις για τις ευρωεκλογές

Τμηματικά και σύντομα θα ξεκινήσουν οι ανακοινώσεις για τους ανθρώπους που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Ο Ανδρουλάκης προσανατολίζεται στη συγκρότηση ενός ανταγωνιστικού ψηφοδελτίου το οποίο θα έχει έντονα στοιχεία Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και «χρώμα ΠΑΣΟΚ».

Όπως έχει ήδη κάνει και με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται σε μία ανανέωση, η οποία, όπως τονίζουν συνεργάτες του στο «Ποντίκι», θα είναι μέσα από τον χώρο του. Δηλαδή, πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ και μπορούν να κάνουν ξεκάθαρο το μήνυμα του αρχηγού τους. Μία συνταγή η οποία έχει δοκιμαστεί από το Κίνημα από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ο Ανδρουλάκης την ηγεσία του κόμματος.

«Θα είναι η νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ, που θα ανατάξει τον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Και θα είμαστε η γενιά που θα έρθει στα πράγματα για να κυβερνήσει απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, όχι με όρους καρέκλας και εξουσίας, αλλά με όρους παραγωγής έργου» ήταν μάλιστα και το μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη σε συνέντευξή του στο One Channel. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν μεγάλα ανοίγματα προς τον χώρο της επιστήμης, των ελεύθερων επαγγελματιών και των καλλιτεχνών.

Στην ουσία αυτό που επιχειρεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι, πέρα από ένα ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο, να καταφέρει να πείσει ότι οι υποψήφιοί του είναι τα «κατάλληλα πρόσωπα για να εκπροσωπήσουν τον ελληνικό λαό στις Βρυξέλλες», ενώ δεν κρύβουν και τη διάθεση να δείξουν τα πρόσωπα αυτά «προοπτική κυβερνησιμότητας». Δεν πρέπει να αγνοείται άλλωστε ότι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρος:

Δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές.

● Σημαντική αύξηση των ποσοστών του (τέτοια που να πιστοποιεί ότι είναι σε τροχιά δυναμικής ανόδου).

● Στις επόμενες εθνικές εκλογές να είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που θα αμφισβητήσει τη Νέα Δημοκρατία.

Όσο για τη ρητορική που θα ακολουθήσει ο Ανδρουλάκης, αυτή δεν είναι άλλη από την επίθεση προς τη Νέα Δημοκρατία σε θέματα καθημερινότητας και ποιότητας ζωής:

«Ποιότητα ζωής δεν είναι αυτό που προσφέρουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης. Ποιότητα ζωής δεν είναι να έχουμε δημόσια νοσοκομεία σε δεινή κατάσταση. Ποιότητα ζωής δεν είναι να έχουμε πανάκριβη ιδιωτική εκπαίδευση και τα δημόσια πανεπιστήμια να παρακμάζουν. Ποιότητα ζωής δεν είναι χαμηλής ποιότητας και ακριβού κόστους Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ποιότητα ζωής δεν είναι τα βασικά αγαθά να έχουν αυξηθεί κατά 30% και κάποιοι να επιμένουν ότι η αγορά αυτορυθμίζεται».

Αντεπίθεση για Λοβέρδο – Χριστοφιλοπούλου

Στην όλη συζήτηση για τον κεντρώο χώρο και την Κεντροαριστερά γενικότερα, μετά και την ανακοίνωση της δημιουργίας κόμματος από τον Ανδρέα Λοβέρδο, στη Χαριλάου Τρικούπη όχι μόνο δεν δείχνουν να φοβούνται, αλλά αντιθέτως πέρασαν στην αντεπίθεση. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η «αιχμή» του Ανδρουλάκη τόσο ως προς τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, όσο και προς τη Χριστοφιλοπούλου.

«Ό,τι και να κάνουν οι πολιτικοί δορυφόροι του κ. Μητσοτάκη, δεν θα αποτρέψουν το ΠΑΣΟΚ να είναι αξιωματική αντιπολίτευση στις ευρωπαϊκές εκλογές» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τον Λοβέρδο, ενώ για τη Χριστοφιλοπούλου αποκάλυψε πως «ήταν η επιλογή του κ. Μητσοτάκη για να αντικαταστήσει τον κ. Μενουδάκο, έναν άνθρωπο που έδωσε αγώνα για να φτάσουν τα “χτυπήματα” του Predator στη Βουλή. Διότι γνώριζε εκ των προτέρων ο κ. Μητσοτάκης την υπόθεση Κουκάκη και ήθελε να βάλει στην ανεξάρτητη αρχή ένα πρόσωπο που δεν θα το χρεώνεται η Νέα Δημοκρατία, αλλά θα του κάνει και τη δουλίτσα του. Κάποιοι άνθρωποι, επιτέλους, ας μην προκαλούν ούτε τη νοημοσύνη ούτε την αξιοπρέπειά μας».

Τα συν Ανδρουλάκη

Τα κέρδη που έχει αποκομίσει μέχρι στιγμής ο Ανδρουλάκης – λόγω της δημοσκοπικής του εικόνας αλλά και των εξελίξεων στον χώρο των αντιπάλων του – από τη γενικότερη συζήτηση στον χώρο της Κεντροαριστεράς έχουν ως εξής:

● Δεν προχωρά η όποια συζήτηση για «μετεγγραφές», αλλά αυτές θα γίνουν (σίγουρα) μετά τις ευρωεκλογές.

● Η συζήτηση θα συνεχίσει να συντηρείται το επόμενο διάστημα από το ΠΑΣΟΚ, καθώς φαίνεται ότι ο Ανδρουλάκης όχι απλώς έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά και είναι πλέον το «αφεντικό» της Κεντροαριστεράς.

● Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ καλεί τον Μητσοτάκη στη Βουλή για να αναμετρηθεί μαζί του, κάτι που δεν μπορεί να το κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης.

● Αντλεί ψηφοφόρους από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ωστόσο αυτός είναι ο απόλυτος προβληματισμός του Νίκου Ανδρουλάκη: να πείσει δηλαδή τους πολίτες να εμπιστευτούν το κόμμα του, και ας ψήφισαν στο παρελθόν Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η Ελλάδα υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης (video)

Άδωνις Γεωργιάδης: Όποιος ενστερνίζεται ιδέες της Αριστεράς παθαίνει βλάβη, δεν βλέπει την πραγματικότητα (videos)

ΣΥΡΙΖΑ: Σε αναζήτηση αντιπολιτευτικού παλμού – Εντείνονται οι προβληματισμοί λόγω δημοσκοπήσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 12:04