search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:26
MENU CLOSE

Γερουλάνος κατά Μητσοτάκη για τις χρεώσεις μέσω IRIS: «Είχατε άγνοια ή λέγατε συνειδητά ψέματα;» – Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

06.02.2024 15:47
geroulanos_0602_1460-820_new

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, με αφορμή τις χρεώσεις στο σύστημα IRIS.

Μέσω ανάρτησής του στο X, ο βουλευτής υπενθύμισε τις δηλώσεις των Μητσοτάκη και Χατζηδάκη για το IRIS ως «μέθοδο συναλλαγών χωρίς καμία τραπεζική προμήθεια», τονίζοντας πως «την ίδια στιγμή που όλη η Κυβέρνηση μιλάει ακόμα για ένα σύστημα χωρίς τραπεζικές προμήθειες, ανεξαιρέτως, οι τράπεζες ανακοινώνουν χρεώσεις για τον έμπορο και ελεύθερο επαγγελματία!».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γερουλάνου:

«Προσέξτε μία πολύ χαρακτηριστική ιστορία της Kυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2023, στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαφημίσει το σύστημα IRIS ως μέθοδο συναλλαγών “χωρίς καμία τραπεζική προμήθεια”: “Η υπηρεσία IRIS είναι μία υπηρεσία η οποία υπάρχει, λειτουργεί σήμερα. Σας δίνει τη δυνατότητα να διακινείτε ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως χωρίς καμία τραπεζική προμήθεια”.

Την 1η Δεκεμβρίου 2023, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε ομιλία του στη Βουλή, απευθύνθηκε σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία μιλώντας για το IRIS ως ένα σύστημα “χωρίς προμήθειες”: “Είναι ένα σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών, χωρίς προμήθειες από το κινητό τηλέφωνο. Ο ένας συναλλάσσεται με τον άλλον μέχρι 500 ευρώ χωρίς να πληρώνουν προμήθειες. Εμείς, λέμε ότι κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να έχει ένα επαγγελματικό λογαριασμό που να είναι διασυνδεδεμένος με αυτό το σύστημα, ώστε όποιος θέλει να συναλλάσσεται μαζί του χωρίς προμήθειες…”.

Στην ίδια συνεδρίαση, σειρά βουλευτών της Ν.Δ. (Κουλκουδίνας, Ράπτη, Καπετάνος, Καββαδάς, Βεσυρόπουλος) που είχαν πιστέψει τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, επανέλαβαν το ίδιο για το IRIS: “χωρίς χρεώσεις και προμήθειες από τράπεζα”.

Κάθε φορά δε που ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταγγέλλαμε, σε δημόσιες συζητήσεις, την αδράνεια της Κυβέρνησης στο ζήτημα των υπερβολικών τραπεζικών χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η συντονισμένη απάντηση όλων των κυβερνητικών στελεχών ήταν πως υπάρχει και το IRIS, χωρίς προμήθειες.

Ακόμα και πρόσφατα, στις 25 Ιανουαρίου 2024, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, διαφήμισε το σύστημα IRIS με ανάρτησή του στα social media, γράφοντας “Έχετε ακούσει ποτέ το σύστημα IRIS; Είναι ένα σύστημα για συναλλαγές χωρίς τραπεζικές προμήθειες! Με το κινητό τηλέφωνο…”

Και την ίδια στιγμή που όλη η Κυβέρνηση μιλάει ακόμα για ένα σύστημα χωρίς τραπεζικές προμήθειες, ανεξαιρέτως, οι τράπεζες ανακοινώνουν χρεώσεις για τον έμπορο και ελεύθερο επαγγελματία! Σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ “πλέον η επιβάρυνση για τον ελεύθερο επαγγελματία μέσω τής υπηρεσίας IRIS, όπως προκύπτει από τα νέα τιμολόγια που ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, είναι μεταξύ 0,5% έως και 1% επί του τζίρου τής συναλλαγής”.

Μετά από όλα αυτά, κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση προς την Κυβέρνηση με ένα και μόνο ερώτημα: “Είχατε άγνοια για τις χρεώσεις που θα επέβαλαν στις συναλλαγές με IRIS οι τράπεζες ή γνωρίζατε και λέγατε συνειδητά ψέματα;“».

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ

Απάντηση στις επικρίσεις του Γερουλάνου εναντίον της κυβέρνησης έδωσαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

«Ο κ. Γερουλάνος έχει μπερδευτεί σε σχέση με το σύστημα IRIS παρά το γεγονός πως έκανε τη σχετική έρευνα. Η υπηρεσία IRIS είναι μια ευέλικτη υπηρεσία, με μεγάλη διείσδυση στους νέους, που επιτρέπει τη μεταφορά μετρητών έως 500 ευρώ ΧΩΡΙΣ προμήθεια», ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ και πρσέθεσαν:

«Η Κυβέρνηση θέλοντας να ενισχύσει την χρήση της υπηρεσίας αυτής από τους πολίτες θέσπισε την υποχρεωτική αποδοχή της υπηρεσίας IRIS από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Έτσι, κάθε φορά που ένας πολίτης επιθυμεί να αγοράσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία από έναν ελεύθερο επαγγελματία έως του ποσού των 500 ευρώ, μπορεί να το κάνει χωρίς να επιβαρύνεται με προμήθειες! Έτσι οι πολίτες μπορούν να έχουν έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις».

«Αυτά σημείωσε τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αυτή είναι και η πραγματικότητα, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μπερδέψουν τους πολίτες και τους εαυτούς τους», κατέληξαν με νόημα οι ίδιες πηγές.

Διαβάστε επίσης:

Εύα Καϊλή: Εκ νέου απαγόρευση για επαφή με τα ΜΜΕ – Στη φυλακή αν μιλήσει στον Τύπο

Με το βλέμμα στους αγρότες η κυβέρνηση – Προσπάθειες Αυγενάκη να «κλείσει» το μέτωπο: «Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο»

Δώρα Αυγέρη: «Πυρά» κατά Μητσοτάκη – Αυγενάκη για τη μείωση της βασικής ενίσχυσης των αγροτών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09