search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:36
MENU CLOSE

Αργεντινή: Κόλαση από τις δασικές πυρκαγιές – Κινδυνεύει δέντρο ηλικίας 2.620 ετών (Videos)

07.02.2024 13:17
fires argentina new

Στις φλόγες έχει παραδοθεί από τις 25 Ιανουαρίου μέρος του Εθνικού Δρυμού Λος Αλέρσες στην Παταγονία της Αργεντινής, όπου υπάρχει το ενδημικό δέντρο Φιτζρόγια, ή αλλιώς κυπαρίσσι της Παταγονίας, που φτάνει στα 60 μέτρα ύψος.

Οι φλόγες απειλούν τον δρυμό όπου υπάρχει ο αποκαλούμενος «προπαππούς», ένα κυπαρίσσι που έχει ηλικία 2.620 ετών.

Ο Εθνικός Δρυμός Λος Αλέρσες είναι το καμάρι της επαρχίας Τσουμπούτ στη νότια Αργεντινή και από το 2017 εντάχθηκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και καταφύγιο του «προπάππου»

Ο Εθνικός Δρυμός Λος Αλέρσες εντάχθηκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO καθώς είναι ένα οικοσύστημα μοναδικής ομορφιάς.

«Οι διαδοχικοί παγετώνες έχουν διαμορφώσει το τοπίο της περιοχής, δημιουργώντας μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως οι παγετώνες και οι λίμνες με τα καθαρά νερά.

Η περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία μερικών παρθένων δασών της Παταγονίας και αποτελούν βιότοπο για ενδημικά και απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας», αναφέρει η UNESCO στην ιστοσελίδα της.

Ανάμεσα στα μοναδικά είδη της χλωρίδας είναι ο διάσημος «προπαππούς» του Αλέρσε, ένα κυπαρίσσι ηλικίας άνω των 2.600 ετών, που φτάνεις σε ύψος 45 μέτρων.

Ο «προπαππούς» κρύβεται σε ένα φαράγγι και γι αυτό μέχρι σήμερα έχει αποφύγει τους ξυλοκόπους και τις πυρκαγιές, που έχουν καταστρέψει πολλά άλλα τέτοια ηλικίας και σημασίας δέντρα της περιοχής.

Η ηλικία του δέντρου υπολογίστηκε με την χρησιμοποίηση υπολογιστικών μοντέλων και παραδοσιακών μεθόδων, αν και ορισμένοι εκτιμούν ότι ο «προπάππους» κρύβει τα χρονάκια του και μπορεί να είναι ηλικίας ίσως και 5.000 χρόνων!

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη 3.000 εκτάρια δάσους και η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη, καθώς οι εκατοντάδες πυροσβέστες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον εκρηκτικό συνδυασμό του καύσωνα και των ανέμων.

«Είναι λυπηρό. Κανένας άνθρωπος που ζει σήμερα στον πλανήτη δεν θα μπορέσει να ξαναδεί αυτό το δάσος όπως ήταν πριν από την φωτιά. Κάποια δέντρα θα χρειαστούν 80 έως 130 χρόνια για να ξαναμεγαλώσουν», δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Δρυμού, Ντανίλο Ερντάντες Οτάνιο.

Η Παταγονία που χαρακτηρίζεται από το ήπιο κλίμα της τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι θύμα της κλιματικής κρίσης, καθώς τα θερμόμετρα έφτασαν φέτος να δείχνουν πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Πρόκειται για ιστορικών διαστάσεων καύσωνα, που οδήγησε τον υδράργυρο μέχρι τους 3,64 βαθμούς, στις 22 Ιανουαρίου.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες, συνέπεια της κλιματικής διαταραχής, συμβάλλουν στην επέκταση των πυρκαγιών», εξήγησε ο Ερντάν Τζιαρντίνι, στέλεχος της Greenpeace στην Αργεντινή.

Επιπλέον στην περιοχή του δρυμού έφτασαν να πνέουν άνεμοι με ταχύτητα 75 χιλιομέτρων της ώρα, από διαφορετικές διευθύνσεις, με συνέπεια να αλλάζουν διαρκώς τα μέτωπα της φωτιάς.

«Κάτι που εμποδίζει την αποτελεσματική επέμβαση των πυροσβεστικών αεροσκαφών», όπως δήλωσε ο Γκιγιέρμο Ντεφόσε, γραμματέας Επιστημών και Τεχνολογίας στην επαρχία Τσουμπούτ.

Οι τοπικές αρχές εκφράζουν υποψίες ότι η φωτιά είναι αποτέλεσμα εμπρησμού, διότι συγχρόνως δημιουργήθηκαν δύο μέτωπα σε διαφορετικά σημεία.

Διαβάστε επίσης

Ισπανία: Μοναχές μετέτρεψαν χώρους μονής του 16ου αιώνα σε… Airbnb (video)

Βασιλιάς Κάρολος: Αποσύρθηκε στην εξοχική του κατοικία μετά τη συνάντηση με τον Χάρι – Τα σενάρια για την επόμενη μέρα (videos)

Τουρκία: Πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε ο… χορός ηθοποιού σε τηλεοπτική σειρά (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:07