search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 11:01
MENU CLOSE

CNN: Φιλοϊσραηλινή τάση και λογοκρισία χρεώνει το προσωπικό του

09.02.2024 11:24
cnn new

Φιλοϊσραηλινή τάση και λογοκρισία στις παλαιστινιακές θέσεων χρεώνει στο  CNN  το προσωπικό του και θεωρεί πως η πρακτική αυτή  συνιστά «δημοσιογραφική αήθεια».

Η νέα, βαθειά, κρίση στο εσωτερικό του CNN αρχίζει να εμφανίζει χαρακτηριστικά σχίσματος στο προσωπικό του.

Άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν τι συμβαίνει στα εσωτερικά του τηλεοπτικού δικτύου  ισχυρίζονται ότι η πίεση που ασκείται από την «κορυφή» του CNN έχει ως αποτέλεσμα το αναμάσημα της ισραηλινής προπαγάνδας  και την λογοκρισία των παλαιστινιακών θέσεων.

Δημοσιογράφοι από τα κεντρικά του CNN στις ΗΠΑ αλλά και τα γραφεία του στο εξωτερικό «φωνάζουν» ότι οι εκπομπές του διαστρεβλώνονται κατόπιν εντολών άνωθεν αλλά και από μηχανισμό εσωτερικής λογοκρισίας με αποτέλεσμα τη μεροληπτική κάλυψη των γεγονότων στης λωρίδα της Γάζας έπειτα από το μακελειό της 7 Οκτωβρίου και της επίθεσης αντιποίνων του Ισραήλ.

«Η πλειονότητα των ειδήσεων από την έναρξη του πολέμου, ανεξάρτητα από το πόσο ακριβείς ήταν οι αρχικές αναφορές, έχει διαστρεβλωθεί από μια συστημική και θεσμική μεροληψία εντός του δικτύου προς το Ισραήλ», δήλωσε ένας υπάλληλος του CNN. «Τελικά, η κάλυψη του πολέμου Ισραήλ-Γάζας από το CNN ισοδυναμεί με δημοσιογραφικό ατόπημα».

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες έξι εργαζομένων του CNN σε πολλές αίθουσες σύνταξης, και περισσότερα από δώδεκα εσωτερικά σημειώματα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιήλθαν στην κατοχή του «The Guardian», οι καθημερινές αποφάσεις για τις ειδήσεις διαμορφώνονται από μια ροή  οδηγιών από τα κεντρικά γραφεία του CNN στην Ατλάντα, οι οποίες έχουν θέσει αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για την κάλυψη.

Παρεμβάσεις στην ενημέρωση από τη Γάζα

Περιλαμβάνουν αυστηρούς περιορισμούς για την αναφορά στη Χαμάς και την αναφορά άλλων παλαιστινιακών θέσεων, ενώ οι δηλώσεις της κυβέρνησης του Ισραήλ λαμβάνονται τοις μετρητοίς, όπως καταγγέλλεται. Επιπλέον, κάθε ρεπορτάζ σχετικά με τη σύγκρουση πρέπει να εγκρίνεται από το γραφείο της Ιερουσαλήμ πριν από τη μετάδοση ή τη δημοσίευση.

Οι δημοσιογράφοι του CNN λένε ότι ο τόνος της κάλυψης διαμορφώνεται στην κορυφή από τον νέο διευθυντή και διευθύνοντα σύμβουλο, Μαρκ Τόμσον, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του δύο ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ορισμένοι υπάλληλοι ανησυχούν για την δεκτικότητα του Τόμσον  σε εξωτερικές προσπάθειες επηρεασμού της κάλυψης, δεδομένου ότι πριν πάει στο CNN, είχε κατηγορηθεί, ως γενικός διευθυντής του BBC, πως υπέκυψε στις πιέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης σε αρκετές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να απομακρυνθεί μία από τις πιο διακεκριμένες ανταποκρίτριες του εμβληματικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, από τη θέση της στην Ιερουσαλήμ το 2005.

Οι ειδικοί του CNN λένε ότι οι παρεμβάσεις στην μετάδοση ειδήσεων, από τη μεθόδευση αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα ισραηλινά δεινά και στην ισραηλινή αφήγηση του πολέμου ως κυνήγι της Χαμάς και των σηράγγων της και να μην δοθεί επαρκής έμφαση στην κλίμακα των θανάτων και των καταστροφών των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα.

Ένας δημοσιογράφος περιέγραψε ένα «σχίσμα» εντός του δικτύου σχετικά με την κάλυψη που, όπως είπε, θύμιζε κατά καιρούς τις επευφημίες που ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου.

«Υπάρχουν πολλές εσωτερικές διαμάχες και διαφωνίες. Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να φύγουν», ανέφεραν δημοσιογράφοι του CNN.  Συνάδελφοι τους σε άλλα γραφεία του δικτύου επίσης ανέφεραν πως υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες αντιδράσεων. «Οι προϊστάμενοι μας, οι οποίοι  διαφωνούν με την επικρατούσα κατάσταση, έρχονται σε σύγκρουση με τα στελέχη που δίνουν τις εντολές, διερωτώμενοι «πώς μπορούμε να πούμε αποτελεσματικά την ιστορία με τόσο περιοριστικές οδηγίες σε ισχύ»», είπαν.

Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν ασκήσει πιέσεις ώστε να υπάρχει περισσότερη κάλυψη από τη Γάζα. Όμως αυτά τα ρεπορτάζ «περνούν» από την Ιερουσαλήμ και καταλήγουν στο κανάλι ή στις ιστοσελίδες του CNN αλλοιωμένες- από ασάφειες έως απαλοιφή κρίσιμων στοιχείων- διασφαλίζοντας ότι σχεδόν κάθε αναφορά, όσο επιβαρυντική να είναι για το Ισραήλ, να το απαλλάσσει από τις αδικοπραξίες του.

Χειραγώγηση των ειδήσεων και κατευθυντήριες γραμμές

Το προσωπικό του CNN καταθέτει επίσης πως ορισμένοι δημοσιογράφοι με εμπειρία στην κάλυψη της σύγκρουσης και της περιοχής, έχουν αποφύγει αποστολές στο Ισραήλ, με δεδομένο ότι δεν θα είναι ελεύθεροι «να πουν ολόκληρη την ιστορία». Άλλοι εικάζουν ότι για λόγους σκοπιμότητας το δίκτυο τους κρατά μακριά από τη Γάζα.

«Είναι σαφές ότι κάποιοι, χωρίς γνώση και εμπειρία, καλύπτουν τον πόλεμο και εκείνοι που πρέπει, διότι γνωρίζουν και έχουν εμπειρία, δεν τον καλύπτουν», παρατήρηση με δηκτικότητα άνθρωπος του CNN  βιώνει την κατάσταση.

Επίσης διέρρευσε μήνυμα εσωτερικής κυκλοφορίας με σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τα ρεπορτάζ από την περιοχή. Με την επισήμανση «από τον Μάρκ» το σημείωμα έχει την υπόδειξη «οδηγίες κάλυψης» και μεταξύ άλλων σε μια παράγραφο τονίζεται πως, ενώ το CNN θα μεταδίδει τις ανθρώπινες συνέπειες των ισραηλινών επιθέσεων και το χρονικό της ιστορίας, «πρέπει να συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε πάντα στο κοινό μας την άμεση αιτία της τωρινής σύγκρουσης, δηλαδή την επίθεση της Χαμάς, τη μαζική δολοφονία και την απαγωγή των αμάχων».

Τα μέλη του προσωπικού του CNN δήλωσαν ότι το υπόμνημα εδραίωσε ένα πλαίσιο για ιστορίες στις οποίες η σφαγή της Χαμάς χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει εμμέσως τις ισραηλινές ενέργειες και ότι οτιδήποτε άλλο παρέκλινε της «γραμμής» αυτής ήταν  συχνά ανεπιθύμητο ή έμπαινε στο περιθώριο.

Διαβάστε επίσης

«Κατάληψη» στην κορυφή της τηλεθέασης από το Mega

«Πρωταγωνιστές»: Έρευνα της εκπομπής για τους νέους που «σβήνουν» στην άσφαλτο

Με τηλεθέαση αντίστοιχη άνω του ενός εκατ. τηλεθεατών η «Γη της ελιάς» την Τετάρτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 11:01