search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 22:03
MENU CLOSE

Νέα Αριστερά: Ηχηρό «παρών» στις διεργασίες ανασύνθεσης στον προοδευτικό χώρο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2320
08/02/2024
09.02.2024 08:10
nea-aristera-new

Έντονη κινητικότητα και παρουσία εμφανίζει η Νέα Αριστερά, η οποία στην πορεία συγκρότησής της επιχειρεί και να κάνει αισθητή την παρουσία της και να συγκεντρώσει δυνάμεις, με το βλέμμα στραμμένο σαφώς και στις ευρωεκλογές. Από τη μία ο Αλέξης Χαρίτσης και τα κορυφαία στελέχη οργώνουν τη χώρα, από την άλλη δίνουν το «παρών» στις συζητήσεις για την ανασύνθεση της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς και ανοίγουν μέτωπο με το ΚΚΕ για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών.

Σε σχέση με αυτό το τελευταίο, πέρα από τους λόγους αρχής, φαίνεται να εκτιμάται ότι μπορεί η Νέα Αριστερά να προσελκύσει ένα κοινό που το προηγούμενο διάστημα, αναζητώντας αριστερή διέξοδο μετά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, κατέφυγε στο ΚΚΕ, απογοητεύεται όμως από τη θέση του για τον γάμο των ομοφύλων.

Στο μεταξύ αν και η Νέα Αριστερά αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις κινείται στην περιοχή του 2% (με την ηγετική ομάδα να θεωρεί ότι εκλογικά αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πιάνει το 3%), κατάφερε να προκαλέσει συζητήσεις με την παρουσία της Έφης Αχτσιόγλου στην κοινή εκδήλωση με τον Διονύση Τεμπονέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ.

Η εκδήλωση φέρνει αναστάτωση και σε ΠΑΣΟΚ και σε ΣΥΡΙΖΑ, όμως ειδικά για τον δεύτερο η βουλευτής της Δυτικής Αθήνας είναι τελείως «κόκκινο πανί» και έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ενόχληση.

Στο μεταξύ αν και οι δύο άλλοι συμμετέχοντες δεν είχαν το Ο.Κ. από τις ηγεσίες τους, δεν ίσχυσε το ίδιο με τη Νέα Αριστερά, η οποία κεντρικά, μέσω πηγών, τοποθετήθηκε για τη συμμετοχή στην εκδήλωση που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στο θέατρο Άλφα:

«Η Νέα Αριστερά προσκλήθηκε στην εν λόγω εκδήλωση υπό την αιγίδα της “Εφημερίδας των Συντακτών”. Ανταποκριθήκαμε θετικά, καθώς είμαστε πάντα ανοιχτοί στον πολιτικό διάλογο, ιδίως όταν αφορά το μέλλον του ευρύτερου χώρου», σημείωναν οι εν λόγω πηγές, υπογραμμίζοντας ότι «η συγκρότηση της Νέας Αριστεράς άλλωστε έγινε αναγνωρίζοντας το κενό εκπροσώπησης των κοινωνικών δυνάμεων που πλήττονται από την πολιτική της δεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Μάλιστα διευκρινίζουν περαιτέρω πως προσέρχονται στη συζήτηση καταθέτοντας την κριτική τους προς τις ηγεσίες των κομμάτων αυτών (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) ότι ασκούν συναινετική αντιπολίτευση, κι επομένως δεν μπορούν να χτίσουν ένα μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, μία εβδομάδα μετά το «παρών» Χαρίτση στη συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, απαντώντας σε σχετική αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη, την Τρίτη υπήρξε κι ένα βήμα ακόμη, η συνάντηση του Αλέξη Χαρίτση και του Νάσου Ηλιόπουλου με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα. Κάτι που μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα μπορεί να θεωρηθεί πως σηματοδοτεί ένα βήμα προσέγγισης και σίγουρα αποτυπώνει στην πράξη τη δήλωση προθέσεων «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο». Άλλωστε οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η μεταξύ τους επικοινωνία θα συνεχιστεί. Από τη Νέα Αριστερά ανέφεραν ότι στη συνάντηση, στην οποία «υπήρξε πολύ καλό κλίμα», υπήρξε ενημέρωση «για την ανάγκη μια δημοκρατικής και ανεξάρτητης αυτοδιοίκησης που θα ακολουθήσει προοδευτικές πολιτικές». Μάλιστα αφήνεται ένας υπαινιγμός περί συνεργασίας στο επίπεδο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας: «συζητήθηκε το πώς μπορεί αυτή η ανάγκη να εκφραστεί και στις εκλογές της ΚΕΔΕ».

Διαβάστε επίσης:

Δυναμώνουν τα μπλόκα των αγροτών, για «διάλογο με ανοιχτούς δρόμους» μιλά η κυβέρνηση πριν την «απόβαση» στην Αθήνα

Πώς θα μπαίνουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα: Βήμα βήμα η διαδικασία για την έκδοση εισιτηρίου μέσω gov.gr wallet

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ρουσόπουλο για την εκλογή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 22:02