search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 18:40
MENU CLOSE

Βρετανία: Πώς μια ομάδα από φώκιες «έκανε κατάληψη» σε ένα πεδίο δοκιμών του στρατού (Videos)

12.02.2024 17:04
fokies-new

Πήραν το… αίμα τους πίσω. Ή για να ακριβολογούμε ανακατέλαβαν στη γη τους. Ο λόγος για μια ομάδα από γκρι φώκιες, που δημιούργησαν μια αποικία εκεί που στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου ο βρετανικός στρατός είχε κάνει ένα πεδίο δοκιμών.

Η νέα αποικία που δημιούργησαν οι γκρι φώκιες είναι στην ακτή του Σάφολκ. Από το 2021 παρατηρήθηκε ότι οι φώκιες πήγαιναν στην περιοχή Όρφορντ Νες για να γεννήσουν και φέτος καταγράφηκαν πάνω από 130 νέες γεννήσεις. Έτσι στο Σάφολκ οι  φώκιες βρήκαν την ησυχία τους και έφτιαξαν την αποικία φεύγοντας από άλλες παραλίες στο Νόρφολκ, όπου παρατηρείται υπερπληθυσμός.

Ο Ματ Γουίλσον, διαχειριστής της περιοχής εξ ονόματος του βρετανικού οργανισμού Προστατευόμενων Εθνικών Περιοχών, δήλωσε ότι γίνεται καθημερινά καταμέτρηση των ζώων στην πρώην στρατιωτική ζώνη και έχει παρατηρηθεί ότι ο πληθυσμός είναι από 250 ως 500 φώκιες. Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι φώκιες έφτιαξαν τη νέα αποικία είναι γιατί η περιοχή είναι απομονωμένη και δεν ενοχλούνται.

Η περιοχή Όρφορντ Νες χρησιμοποιείτο από τον στρατό για δοκιμές όπλων από την εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά από το 1993 πέρασε στη δικαιοδοσία του οργανισμού Προστατευόμενων Εθνικών Περιοχών.

Στη διάρκεια της πανδημίας η περιοχή είχε κλείσει για πολύ μεγάλο διάστημα κι έτσι μειώθηκε σημαντικά η πρόσβαση επισκεπτών, ενώ η παράκτια ζώνη αποκλείεται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο, στο διάστημα που γεννούν οι γκρι φώκιες.

«Καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι θα ήθελαν να δουν την αποικία, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε περιορισμένη όχληση και να αφήσουμε τα νεογέννητα να μεγαλώσουν», δήλωσε ο Ματ Γουίλσον, προσθέτοντας ότι ίσως τον επόμενο χειμώνα να δοθεί η ευκαιρία για κάποιες εκδρομές με συνοδό.

Ο Γκλεν Πιρς, διευθυντής της περιοχής Όρφορντ Νες δήλωσε ότι «αφότου εγκαταστάθηκαν οι φώκιες στην περιοχή, το 2021, ομάδες εθελοντών παρακολουθούν τα ζώα από απόσταση, κρατώντας μυστική τη νέα αυξανόμενη αποικία τους».

Διαβάστε επίσης:

Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ: Ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Νετανιάχου «μ@@@κα»

Περιβάλλον: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΗΕ – Απειλείται με εξαφάνιση το ένα τέταρτο των μεταναστευτικών ζώων (photos)

ΗΑΕ: Πρωτόγνωρες εικόνες σε Άμπου Ντάμπι και Ντουμπάι από το χαλάζι και τις βροχές – Πλημμύρισαν περιοχές (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 18:37