search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:30
MENU CLOSE

Συμβασιούχοι έργου e-ΕΦΚΑ: Εγκρίθηκαν 155 θέσεις εργασίας- Τι διευκρίνισε ο Τσακλόγλου για τις μόνιμες προσλήψεις

13.02.2024 15:39
tsaklogloy-new

Η Διοίκηση έχει ήδη προβεί σε διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στον e-ΕΦΚΑ, για τα έτη 2020-2023 σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος στη Βουλή για το 2024 έχει εγκριθεί η πρόσληψη επιπλέον 155 νέων υπαλλήλων. Τι εξήγησε για τις μόνιμες θέσεις εργασίας.

Οι διευκρινίσεις του ήρθαν μετά από την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Πρόεδρος του κόμματος Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου με θέμα: «Συμβασιούχοι έργου e-ΕΦΚΑ» ζητώντας μονιμοποίηση συμβασιούχων μίσθωσης έργου στον ΕΦΚΑ που προσλήφθηκαν για τη διαχείριση των εκκρεμών συντάξεων ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου απάντησε.

Παίρνοντας τον λόγο ο Υφυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης και το σχετικό νομικό πλαίσιο. Σύμφωνα με το νόμο 2527/1997 που διέπει τις συμβάσεις έργου μεταξύ φορέων του Δημοσίου και φυσικών προσώπων πριν τη σύναψη της σύμβασης απαιτείται, μεταξύ άλλων, έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και βεβαίωση του ΑΣΕΠ ότι πρόκειται για γνήσια σύμβαση έργου, που δεν υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία και δεν καλύπτονται με αυτήν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Επίσης, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004 προβλέπεται ότι συμβάσεις που καταρτίζονται διαδοχικά μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζόμενου με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας, απαγορεύεται να υπερβαίνουν τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες σε συνολικό χρόνο απασχόλησης.

Στην προκειμένη περίπτωση τα άτομα αυτά προσλήφθηκαν από τον ΕΦΚΑ προκειμένου να συνδράμουν στην εκκαθάριση εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης, ένα έργο συγκεκριμένης διάρκειας συνολικά δεκατεσσάρων (14) μηνών, το οποίο ωστόσο, πήρε δυο φορές παράταση φτάνοντας τους είκοσι τρεις (23) μήνες, το ανώτατο δηλαδή όριο που επιτρέπει ο νόμος. Παράλληλα πρόκειται για ένα έργο που σε σημαντικό βαθμό έχει πλέον ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου όπως ακριβώς επιστρέψαμε στην κανονικότητα με τη διαχείριση των εκκρεμών συντάξεων πρέπει κάποια στιγμή να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και με τις προσλήψεις.

Με βάση τις συνταγματικές διατάξεις η πρόσληψη υπαλλήλων στο Δημόσιο γίνεται είτε με διαγωνισμό είτε με επιλογή σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια και υπάγεται στον έλεγχο του ΑΣΕΠ ενώ, επίσης όπως υπογράμμισε ο κος Τσακλόγλου, απαγορεύεται η μονιμοποίηση προσωπικού που έχει προσληφθεί με σύμβαση έργου και, επιπρόσθετα, απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, μην αφήνοντας έτσι κανένα περιθώριο επέμβασης του νομοθέτη για μονιμοποίηση των εν λόγω συμβασιούχων.

Στην ερώτηση της κα. Κωνσταντοπούλου για το αν έχουν προκύψει ανάγκες στον ΕΦΚΑ και πως πρόκειται να καλυφθούν, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ενημέρωσε πως η Διοίκηση έχει ήδη προβεί σε διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στον e-ΕΦΚΑ, για τα έτη 2020-2023, οι οποίες θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του φορέα κατά μόνιμο και διαρκή τρόπο.

Οι σχετικές διαδικασίες, αφορούν στο σύνολό τους την πρόσληψη περισσοτέρων από 700 άτομα -σε διάφορα στάδια προκηρύξεων βρίσκονται ήδη 551 θέσεις, ενώ για το 2024 έχει εγκριθεί η πρόσληψη επιπλέον 155 νέων υπαλλήλων– με τον Υφυπουργό να καλεί τους συμβασιούχους να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, έχοντας σχετική εμπειρία σε θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία συνεκτιμάται στον διαγωνισμό.

Διαβάστε επίσης:

ΔΥΠΑ: Ρεκόρ στις δαπάνες για απασχόληση το 2023 – Ξεπέρασαν τα 854 εκατ. ευρώ

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε 11 δόσεις – Επισπεύδεται η προθεσμία υποβολής του Ε9

ΟΠΕΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα θα αρχίσουν να μπαίνουν σε προπληρωμένη κάρτα – Οι εξαιρέσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:27