search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 16:05
MENU CLOSE

Τραγωδία Τέμπη: Ο Φλωρίδης επικρίνει τους συγγενείς, αντί να διερευνήσει τις καταγγελίες τους για τη δικαιοσύνη – Τον Ιούνιο ξεκινά η δίκη

13.02.2024 12:34
flwridis-tempi-open

Σε μία δήλωση, που προκαλεί πολλά ερωτήματα, ακόμα και αλγεινή εντύπωση προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Με αφορμή τα όσα έχουν πει δημοσίως για τον περίπου απαξιωτικό τρόπο που αντιμετωπίστηκαν από κορυφαία πρόσωπα του Αρείου Πάγου, δύο γονείς θυμάτων στο δυστύχημα των Τεμπών, έκανε λόγο για «άδικη επίθεση» και εξέφρασε τη… στεναχώρια του!

Η Μαρία Καρυστιανού που έχασε την 16χρονη κόρη της Μάρθα και ο Παύλος Ασλανίδης, που έχασε τον 27χρονο γιο του Δημήτρη, είχαν εκφράσει την πλήρη απογοήτευσή τους, αλλά και την οργή τους για τη συμπεριφορά κορυφαίας δικαστή.

Η κυρία Καρυστιανού άκουσε τη φράση «Αυτά συμβαίνουν, να πάτε στην εκκλησία να σας βοηθήσει», συνεχίστε τη ζωή σας», όταν ζήτησε να επιταχυνθεί κάπως η διαδικασία! Στον κ. Ασλανίδη ειπώθηκε η φράση ότι πρόκειται για «πως κάνετε έτσι; Είναι ένα μικρό ηθικό θέμα».

Και βεβαίως υπάρχει η δικαιολογημένη δυσφορία των συγγενών των θυμάτων, που μία καταγγελία – μήνυση για το μπάζωμα στο χώρο του δυστυχήματος χρειάστηκε πολλούς μήνες για να φτάσει στην άσκηση ποινικής δίωξης – πέρα από το γεγονός ότι η δικαιοσύνης δεν φρόντισε ώστε να περιφρουρηθεί ο χώρος.

Απ’ όλα αυτά ο κ. Φλωρίδης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Open, είδε «άδικη επίθεση» και έσπευσε να καλύψει συμπεριφορές που δεν συνάδουν σε δικαστικούς λειτουργούς, ιδίως σε κορυφαία πρόσωπα του θεσμού, που οφείλουν να επιδεικνύουν και προσήλωση στο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας, αλλά και ενσυναίσθηση.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το 3:21

Με δεδομένο δε ότι οι καταγγελίες των δύο γονιών έχουν γίνει εδώ και μέρες και επιπλέον δεν πρόκειται για ένα, αλλά για δύο περιστατικά, άρα προκύπτει θέμα για την αντίληψη με την οποία αντιμετώπισε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την όλη υπόθεση, κανονικά ο κ. Φλωρίδης θα όφειλε να ερευνήσει τις ενστάσεις της κυρίας Καρυστιανού και του κ. Ασλανίδη, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα προέκυπτε κάτι νομικά κολάσιμο. Το «άδικη επίθεση, που με στεναχωρεί» δεν είναι όμως αντιμετώπιση μίας κατάστασης, που έχει συγκλονίσει τη χώρα και αφορά στη διερεύνηση ενός δυστυχήματος με 57 νεκρούς.

Κατά τα άλλα ο κ. Φλωρίδης υποστήριξε ότι η ανάκριση εξελίχθηκε υποδειγματικά και ως προς το χρόνο και ως προς το περιεχόμενο. «Ήταν μία πολύ δύσκολη ανάκριση και ολοκληρώθηκε σε ένα χρόνο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, εξαίροντας το έργο των δικαστικών λειτουργών, που ανέλαβε την υπόθεση.

Η δίκη ξεκινά τον Ιούνιο

Ο κ. Φλωρίδης ανακοίνωσε στην ίδια εκπομπή πως εκτιμά ότι η δίκη θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, χάρη και στους νέους ποινικούς κώδικες, που προβλέπουν πολύ πιο σύντομες διαδικασίες για να φτάσει μία υπόθεση στο ακροατήριο.

Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπήρξε μία συντονισμένη προσπάθεια για να βρεθεί αίθουσα, που να μπορεί να φιλοξενήσει τη δίκη, με τους 31 κατηγορούμενους.

Η αίθουσα αυτή βρέθηκε στο κτίριο του ΤΕΙ Λάρισας και διαμορφώνεται αυτές τις μέρες, κατόπιν συνεννόησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο διέθεσε και την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Διαβάστε επίσης:

Εξεταστική για τα Τέμπη: Επιμένει στο ανθρώπινο λάθος ο Κώστας Καραμανλής – Δείτε LIVE την κατάθεσή του

Μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια βάσει του σκανδιναβικού μοντέλου θέλει ο Ανδρουλάκης

Γλυφάδα: Τι όπλισε το χέρι του μακελάρη, όλο το παρασκήνιο – Καρέ-καρέ οι κινήσεις του στη ναυτιλιακή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 16:03