search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 06:31
MENU CLOSE

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η πρόταση Κασσελάκη για την αναβολή εσωκομματικών εκλογών – Ένταση, αποχωρήσεις και απειλή για δημοψήφισμα

14.02.2024 20:28
kasselakis

Την πρόταση μετάθεσης των εσωκομματικών εκλογών για τις Οργανώσεις Μελών και τις Νομαρχιακές Επιτροπές αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε διαδικτυακή σύσκεψη με τον Στέφανο Κασσελάκη να βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Οι ψηφοφορίες αυτές θα γίνουν 2 εβδομάδες μετά το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (22 – 25 Φεβρουαρίου) ώστε να είναι δυνατή και η ηλεκτρονική ψηφοφορία εκτός από αυτή με φυσική παρουσία. 

Οι εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων, θα γίνουν κανονικά αυτό το Σαββατοκύριακο μόνο με φυσική παρουσία, με τα μέλη να προσέρχονται στις κάλπες που θα στηθούν στις οργανώσεις.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η πρόταση την οποία εισηγήθηκε ο πρόεδρος «υπερψηφίστηκε» με μεγάλη πλειοψηφία, αν και στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι δεν υπήρξε ψηφοφορία, αλλά τα μέλη του οργάνου τάχθηκαν υπέρ ή κατά μετά την εισήγηση.

«Το ψηφιακό αυτό βήμα φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει την καινοτομία και τη χρήση νέων τεχνολογιών για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ιδιαίτερα στη νέα γενιά» αναφέρουν κομματικές πηγές μετά την συνεδρίαση.  Και σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 600 εκδηλώσεις και προσυνεδριακές συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα, με τους συνέδρους να εκλέγονται 17 και 18 Φλεβάρη. Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα ξεκινήσει την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στο TAE KWO DO με ομιλία του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.

Στο μεταξύ, υπήρξαν πληροφορίες για επιφυλάξεις μετά την πρόταση Κασσελάκη για την αναβολή στο παρά ένα των εκλογών για τις ΟΜ και τις Νομαρχιακές (αλλά και την διεξαγωγή τους ηλεκτρονικά), που εξελίχθηκε σε ένταση όταν ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος στο μεταξύ είχε αποσυνδεθεί, επανήλθε και απείλησε με δημοψήφισμα αν δεν περάσει η πρότασή του

Η στάση του προέδρου δυναμίτισε το κλίμα και οδήγησε σε αποχωρήσεις από τη συνεδρίαση (με αποσύνδεση από το ζουμ) ακόμα και του χαμηλών τόνων Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος φέρεται να είπε πως “δεν μου επιτρέπει η συνείδησή μου να παραμείνω”. Ως αποχωρήσαντες από την διαδικτυακή συνεδρίαση μετά από αυτή την εξέλιξη φέρονται επίσης στελέχη του οργάνου όπως η Ζωή Καρκούλια,ο Διονύσης Τεμπονέρας, ενώ η Κατερίνα Νοτοπούλου φέρεται να αποχώρησε επικαλούμενη την σοβαρότητα του ζητήματος, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν μπορεί να συζητηθεί παρά σε δια ζώσης συνεδρίαση.

Η Κουμουνδούρου πάντως διαψεύδει κατηγορηματικά και τα περί έντασης και τα περί αποχωρήσεων, ενώ όπως προαναφέρθηκε επιμένει ότι η πρόταση πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία.

Στην εισήγησή του ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως μεταφέρουν κομματικές πηγές σημείωσε πως ήρθε ο καιρός ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει στη νέα εποχή. Αυτό, τόνισε, θα γίνει και με τις ηλεκτρονικές εκλογές που ήδη έχει προαναγγείλει, ενώ παράλληλα πρότεινε να αναρτηθούν σύντομα βιογραφικά των υποψηφίων σε ΟΜ και ΝΕ ώστε να γνωρίζουν τα μέλη τα πρόσωπα που καλούνται να ψηφίσουν.

Πάντως από τους πρώτους που αντέδρασαν στην αναβολή των δύο εσωκομματικών εκλογών ήταν ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος κατά τα λοιπά διευκρίνισε πως συμφωνεί με την ηλεκτρονική διαδικασία, εφόσον διασφαλιστεί το αδιάβλητο.

Ειδικότερα, στην τοποθέτησή του ανέφερε πως «η πρόταση αναβολής των εκλογών των οργάνων είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη» καθώς «είναι μια πολύ κακή εικόνα για το κόμμα να αναβάλει εκλογές πανελλήνιας κλίμακας, μόλις 3 μέρες πριν από την πραγματοποίησή τους». Τόνισε ότι ο ίδιος είναι «υπέρ της διεξαγωγής και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα είναι αδιάβλητες». Αν την τελευταία στιγμή, σημείωσε, «ληφθεί απόφαση αναβολής, τότε θα πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη από τα χιλιάδες μέλη και στελέχη σε όλη την Ελλάδα, που έκαναν τα αδύνατα δυνατά να ανταποκριθούν σε προθεσμίες που είχαν τεθεί αλλά που δυστυχώς, τελικά δεν θα ισχύσουν». Πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα να η ραχοκοκαλιά του κόμματος βρίσκεται σε εκκρεμότητα επί ένα μήνα μετά το Συνέδριο, κι ενώ θα πρέπει να ξεκινήσει η καμπάνια για την ευρωεκλογές.

«Οι επιπτώσεις της αναβολής εκλογής νέων οργάνων για ένα μήνα θα είναι σοβαρές. Ουσιαστικά θα χάσουμε ένα μήνα από τους τέσσερις που έχουμε πριν από τις ευρωεκλογές όπου η ραχοκοκαλιά του κόμματος σε όλη την Ελλάδα, θα είναι σε μια κατάσταση εξαιρετικά προβληματική» κατέληξε.

Επιπλέον ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση ως προς το τι ισχύει για την κομματική πειθαρχία που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος, για την αυριανή ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών: «Θέλω να ξέρω τι θα γίνει αύριο σε περίπτωση που κάποιος βουλευτής είτε απέχει από την ψηφοφορία, είτε καταψηφίσει».

Ομόφυλα ζευγάρια: «Θα υπάρξουν συνέπειες για όποιον δεν ψηφίσει»

Τα χαρτιά του άνοιξε ο Στέφανος Κασσελάκης στην διαδικτυακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και για το έτερο κρίσιμο ζήτημα, αυτό της κομματικής πειθαρχίας εν όψει της αυριανής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Μετά και από το σχετικό ερώτημα που υπέβαλε ο Γιάννης Ραγκούσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όποιον απέχει ή καταψηφίσει, χωρίς να είναι σαφές χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις για το αν αυτές οι συνέπειες φτάνουν ως την διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Αθηνά Λινού: Έκκληση να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για την παρένθετη μητρότητα

Κόσμος: «Κάθετα αντίθετος στον ακροδεξιό λαϊκισμό» ο νέος πολιτικός φορέας του Πέτρου Κόκκαλη – Στόχος να γίνει ο «πράσινος πόλος»

Κούλογλου για Κασσελάκη: «Πίστευε ότι οι ευρωεκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58