search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:49
MENU CLOSE

Βουλή: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – Η ομιλία Σαμαρά και η ονομαστική ψηφοφορία

14.02.2024 06:07
vouli 876- new

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται από σήμερα και για δύο ημέρες το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών που έχει κάνει άνω κάτω τη ΝΔ. Κατά τη διήμερη κοινοβουλευτική μάχη το ενδιαφέρον στρέφεται αφενός στην ομιλία -μανιφέστο του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί.

Νίκη και Σπαρτιάτες «συνασπίστηκαν» για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων 15 υπογραφών και το σχετικό αίτημα, σε λευκό χαρτί, χωρίς κομματική σφραγίδα, που φέρει πρώτη την υπογραφή του Δημήτρη Νατσιού και δεύτερη του Βασίλη Στίγκα για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και του συνόλου των άρθρων του νομοσχεδίου, υπογεγραμμένο από τους βουλευτές των δύο κομμάτων, θα κατατεθεί στην έναρξη της συζήτησης. Στο κενό έπεσε η σχετική πρωτοβουλία του Κυριάκου Βελόπουλου, επιβεβαιώνοντας τον άγριο πόλεμο που μαίνεται στα δεξιά της ΝΔ. 

Σύμφωνα πάντως, με υψηλόβαθμες κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ η σκέψη για κατάθεση και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότασης ονομαστικής ψηφοφορίας, ώστε να αναδειχθεί το παράδοξο υπουργοί της κυβέρνησης να μην ψηφίζουν νομοσχέδιο και βουλευτές της πλειοψηφίας να ακολουθούν την πρωθυπουργική προτροπή για αποχή ή να καταψηφίζουν, παραμένει στο τραπέζι. 

Παρά τις αντιδράσεις ωστόσο, το νομοσχέδιο αναμένεται να «περάσει» με ευρεία πλειοψηφία, καθώς πέντε κόμματα το στηρίζουν επί της αρχής, όπως διαφάνηκε και στην ψηφοφορία στις αρμόδιες επιτροπές. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας αναμένεται να το υπερψηφίσουν και στην Ολομέλεια. Καταψηφίζουν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη. 

Παραμένουν οι ενστάσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο με τις διαρροές, είτε αυτές εκφραστούν ως αποχή, είτε ως καταψήφιση, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις να είναι πάνω- κάτω 40. Στη ΝΔ εκτιμούν πως οι περισσότεροι γαλάζιοι βουλευτές που διαφωνούν θα επιλέξουν την αποχή. Όσο μεγαλύτερη πάντως, είναι η αποχή τόσο κατεβαίνει ο πήχης της πλειοψηφίας που απαιτείται, ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 75 βουλευτών. Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στη συζήτηση στην Ολομέλεια, αναμένεται την Πέμπτη. Στον ΣΥΡΙΖΑ όπου η ισότητα στο γάμο αποτελεί ταυτοτικό ζήτημα δεν ανησυχούν για τυχόν διαφοροποιήσεις μετά δε, και την κατάθεση της τροπολογίας της Αθηνάς Λινού για την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στην παρένθετη κύηση, ακόμη και σε ετερόφυλα ζευγάρια. Σε μονοψήφιο νούμερο φαίνεται τελικά να κινούνται οι  απώλειες για το ΠΑΣΟΚ.

Για ένα τολμηρό, αλλά όχι παράτολμο βήμα, έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές. 

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης για Εξεταστική: Χαρακτηριστική της απανθρωπιάς της κυβέρνησης η φράση «πού λέει για θανάτους;»

Αγρότες: Η επόμενη μέρα μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη, στα μπλόκα οι αποφάσεις – Δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση, το μήνυμα του Μαξίμου

Εξεταστική για Τέμπη: Δεν υπογράφει την κατάθεσή του ο Καποτόρτο της Hellenic Train

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:48