search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 09:46
MENU CLOSE

Ο ανασχηματισμός λόγω… Γεραπετρίτη και η «θέση Μπορέλ» που θέλει ο Μητσοτάκης για την Ελλάδα 

15.02.2024 08:20
GERAPETRITES
Eurokinissi

Οι Ευρωεκλογές εκτός από πολιτικό συμπέρασμα, μέτρηση πολιτικών δυνάμεων αλλά και εκλογή των εκπροσώπων του λαού για την βελγική πρωτεύουσα θα φέρουν και εξελίξεις στην κυβέρνηση. 

Και εξηγούμαστε. Κατά τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο η Ελλάδα – στην προκειμένη – η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει ποιον θα στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε για τη θέση ενός εκ των Επιτρόπων ή για θέση Αντιπροέδρου της Κομισιόν. Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν το καλοκαίρι λίγο πριν και λίγο μετά τα μπάνια του λαού. 

Τώρα, την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος είναι Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

Κατά πάσα πιθανότητα η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν θα είναι εκ νέου πρόεδρος της Κομισιόν. 

Στα δικά μας πάλι. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται τον Γιώργο Γεραπετρίτη για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου. Το γεγονός αυτό φέρνει από τώρα ανασχηματισμό τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Άρα με Γεραπετρίτη στην Κομισιόν ο ανασχηματισμός είναι αναπόφευκτος. 

Οι επίτροποι είναι 27 και η πρόεδρος τους αναθέτει την αρμοδιότητα για συγκεκριμένους τομείς πολιτικής. Με γνώμονα ότι ο κ. Γεραπετρίτης είναι εν ενεργεία Υπουργός Εξωτερικών δεν αποκλείεται το σενάριο – αν και είναι πολύ νωρίς – η Ελλάδα να διεκδικήσει τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. 

Στην ουσία, ο νυν Υπουργός Εξωτερικών να είναι ο κύριος συντονιστής και εκπρόσωπος της κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με λίγα λόγια τη θέση του Ισπανού Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος παρά την κριτική που δέχεται έχει θετικό πρόσημο καθώς η Ευρώπη δοκιμάστηκε με δύο πολέμους, οι οποίοι παραμένουν ανοιχτοί. 

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί – πράγμα που μένει να αποτυπωθεί και στις εκλογές – ότι η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι από τα μεγαλύτερα κόμματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ. 

Λέτε να δούμε τον Γιώργο Γεραπετρίτη Υπουργό Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Στα πρώτα έδρανα για την εκδήλωση της ευρω-ομάδας της Αριστεράς για τα Τέμπη (Photos)

Ευρωκοινοβούλιο-Τέμπη: Στην αίθουσα της Ολομέλειας οι συγγενείς των νεκρών – Ζητούν «δικαιοσύνη»

To… μήνυμα αγάπης Ανδρουλάκη για τον Άγιο Βαλεντίνο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 09:45