search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 06:39
MENU CLOSE

Αυτή είναι η αποικία κρατουμένων στην Σιβηρία όπου πέθανε ο Ναβάλνι (Photos/Video)

16.02.2024 18:56
filaki navalni siviria 987- new

Στην διαβόητη IK-3 “Polar Wolf” (Πολικός Λύκος), όπως ονομάζεται  η φυλακή στη Σιβηρία, άφησε την τελευταία του πνοή ο ηγέτης των φιλοδυτικών δυνάμεων στη Ρωσία Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε σε ηλικία 47 ετών και ενώ εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών για  «εξτρεμιστική δράση».

Η σωφρονιστική αποικία «ειδικού καθεστώτος» N°3 στο Χαρπ της ρωσικής Αρκτικής, στην περιφέρειας του Γιάμαλο-Νένετς, θεωρείται από τις πιο «σκληροπυρηνικές» και απομονωμένες φυλακές της Ρωσίας.

Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε στη φυλακή της Αρκτικής, περίπου 1.900 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Μόσχας, στα μέσα Δεκεμβρίου, μετά από ένα μυστικό ταξίδι σχεδόν 3 εβδομάδων.  

«Οι συνθήκες εκεί είναι σκληρές, με ειδικό καθεστώς στη ζώνη του μόνιμου παγετού. Είναι πολύ δύσκολο να φτάσετε εκεί και τα ταχυδρομεία δεν λειτουργούν» είχαν αναφέρει τότε σε ανακοίνωσή τους οι συνεργάτες του.

Όπως πολλές άλλες φυλακές στη Ρωσία, το IK-3 κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960 ως σοβιετικό «γκούλαγκ»: συνδύαζε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας για πολιτικούς αντιπάλους του σοβιετικού καθεστώτος και κανονικούς κρατούμενους που είχαν καταδικαστεί σε καταναγκαστικά έργα.  

Μαρτυρίες από νυν και πρώην κρατούμενους του IK-3 περιγράφουν ένα ιδιαίτερα σκληρό περιβάλλον, με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης μαζί με σωματική και ψυχολογική βαρβαρότητα.

«Οι συνθήκες σε αποικίες ειδικού καθεστώτος είναι τρομερές, είναι σαφές ότι πρόκειται για κράτηση σε μέγιστη απομόνωση», δήλωσε στους The Moscow Times ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Igor Kalyapin. 

«Πιστεύω ότι ο Ναβάλνι στάλθηκε εκεί ακριβώς για να διασφαλιστεί αυτή η μέγιστη δυνατή φυσική απομόνωση» είπε. 

Επίσης, με συνθήκες πολικού ψύχους και θερμοκρασίες κάτω των -30 βαθμών Κελσίου τον χειμώνα, πολλοί πρώην κρατούμενοι κάνουν λόγο για έλλειψη ρούχων. 

Ο κατάδικος Maxim Bakhvalov, ο οποίος εξέτισε ποινή στη συγκεκριμένη φυλακή από το 2017-2020, ισχυρίστηκε ότι κατά την άφιξή του στην αποικία, του παρασχέθηκαν μόνο ένα ζευγάρι χειμερινές μπότες και ένα φθαρμένο κοστούμι…

Η ανακοίνωση των ρωσικών σοφρωνιστκών υπηρεσιών

«Την 16η Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κέντρο N°3, ο κρατούμενος Ναβάλνι Α. Α. αισθάνθηκε αδιαθεσία έπειτα από περίπατο (…) τα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση των ρωσικών σωφρονιστικών υπηρεσιών.

«Εφαρμόσθηκαν όλες οι αναγκαίες μέθοδοι ανάνηψης, αλλά δεν έδωσαν αποτέλεσμα. Οι γιατροί έκτακτης ανάγκης διαπίστωσαν τον θάνατο του ασθενούς…».
 
Την ίδια ώρα, η μητέρα του Ναβάλνι φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Νόβαγια Γκαζέτα, πως ο γιος της ήταν «ζωντανός, υγιής και χαρούμενος» όταν τον είδε για τελευταία φορά στις 12 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, στο τελευταίο βίντεο του Ναβάλνι πριν από τον θάνατό του –  εμφανίστηκε την Πέμπτη, μέσω τηλεσύνδεσης σε αίθουσα δικαστηρίου για την υπόθεσή του- ο φυλακισμένος Ναβάλνι έδειχνε ευδιάθετος, κάνοντας μάλιστα και χιούμορ. 

Διαβάστε επίσης:

Μόνος στα βραβεία Bafta ο πρίγκιπας Ουίλιαμ – Αναρρώνει η Κέιτ Μίντλεντον

Θάνατος Ναβάλνι: «Να ξέρει ο Πούτιν και η κυβέρνησή του ότι θα τιμωρηθούν για αυτό, αν είναι αλήθεια» δήλωσε η σύζυγός του

Ερυθρά Θάλασσα: Νέα πυραυλική επίθεση σε πλοίο ανοιχτά της Μόχα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58