search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:52
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Κυρώσεις προσεχώς – Ο Κασσελάκης σταθμίζει το τάιμινγκ εν όψει Συνεδρίου – Το σενάριο αντικατάστασης Πολάκη

17.02.2024 06:09
kasselakis_siriza

Χωρίς να ανακοινωθούν συνέπειες για όσους δεν υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων, πέρασε η χθεσινή ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας εικόνα καθυστερήσεων ή και εμπλοκής.

Παρά το παρορμητικό ταμπεραμέντο του Στέφανου Κασσελάκη, εδώ η αντίδρασή του δεν ήταν άμεση για κάτι που συζητείται εδώ και εβδομάδες, ενώ ο ίδιος στην Πολιτική Γραμματεία είχε προαναγγείλει ότι θα υπάρξουν συνέπειες και το πρωί της Πέμπτης είχε στείλει μήνυμα πως η «η αποχή είναι για τους Βορίδηδες και η καταψήφιση για την ακροδεξιά».

Υπενθυμίζεται ότι ο Παύλος Πολάκης, βουλευτής Χανίων και συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας, απείχε δημοσιοποιώντας τους λόγους της διαφωνίας του, η βουλευτής Β’ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη ψήφισε «παρών» επί της αρχής και υπερψήφισε κάποια άρθρα, ενώ ο βουλευτής Επικρατείας Όθων Ηλιόπουλος, απείχε. Ο τελευταίος με ανακοίνωσή του αιτιολόγησε την αποχή του επικαλούμενος προσωπικό  κώλυμα της τελευταίας στιγμής, ενώ χαιρέτισε την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Η εκτίμηση που είναι κυρίαρχη αυτή τη στιγμή, χωρίς τα περισσότερα κορυφαία στελέχη να φαίνεται να γνωρίζουν κάτι συγκεκριμένο, είναι πως κυρώσεις θα υπάρξουν για τον Παύλο Πολάκη, αλλά όχι διαγραφή.

Αυτό που θεωρείται πλέον πιθανότερο είναι η απομάκρυνση από τη θέση του συντονιστή για τον Παύλο Πολάκη, αλλά και από τη θέση της Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτική για τη Νίνα Κασιμάτη. Δεν είναι σαφές τι θα ισχύσει για τον κ. Ηλιόπουλο μετά την ανακοίνωση στην οποία επικαλείται προσωπικό κώλυμα.

Πριν ή μετά το Συνέδριο;

Μάλιστα σε ό,τι αφορά τον βουλευτή Χανίων ο οποίος είναι το κύριο ζήτημα, από χθες, κυκλοφορεί έντονα το σενάριο πως έχει βρεθεί το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει και είναι η βουλευτής Νότιου Τομέα Ραλλία Χρηστίδου η οποία σήμερα είναι τομεάρχης Διαφάνειας.

Δεν υπάρχει εικόνα πάντως για το χρόνο που θα ανακοινωθούν οι κυρώσεις, καθώς σε 6 μέρες ξεκινά το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και αρκετοί χθες έδιναν την ερμηνεία πως ο λόγος που ο Στέφανος Κασσελάκης κράτησε τις ανακοινώσεις για αργότερα ήταν για να αποφύγει την εσωστρέφεια εν όψει του Συνεδρίου.

Χθες το πρωί σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών ο βουλευτής Επικρατείας Βαγγέλης Αποστολάκης είπε ουσιαστικά πως ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι συνεπής προς ό,τι έχει προαναγγείλει, καλώντας ουσιαστικά να μην κάνει πίσω: «θεωρώ ότι κάτι θα γίνει, περιμένουμε να δούμε.  Θεωρώ ότι κατ’ ελάχιστο πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει κάθε αρχηγός που λέει ότι “θα κάνω αυτό ή εκείνο”». 

Από την άλλη ο Κώστας Ζαχαριάδης είπε πως αν και δεν ξέρει τι θα κάνει ο πρόεδρος, θα πρέπει όλοι να αναλάβουν την ευθύνη τους για να προσθέσει «έχω βαρεθεί να απολογούμαι για τον Παύλο Πολάκη. Αυτό πρέπει να το λάβει υπόψιν του και ο ίδιος». Κάτι που μάλλον συμμερίζονται αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ, και πολλοί που έχουν «δυσανεξία» στον «αψύ» βουλευτή φαίνεται να θεωρούν ότι  τώρα είναι το μομέντουμ για να απομακρυνθεί.

Μένει να φανεί αν η μέχρι στιγμής «αφωνία» σχετίζεται με το κλίμα εν όψει του Συνεδρίου ή υπάρχουν και διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο ώστε να «μαλακώσει» η εικόνα «τιμωρίας» του ανθρώπου που ουσιαστικά προώθησε τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία.

Πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από αύριο Κυριακή θα βρίσκεται στο Λονδίνο εν όψει εκδήλωσης στο LSE το απόγευμα της Δευτέρας, και θα επιστρέψει την Τρίτη.

«Ταμείο» αντί για φαγωμάρα

Στην πράξη, η «αφωνία» αυτή επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να μην βγάλει κεντρικά εικόνα φαγωμάρας (αν και από κάτω η κόντρα Ραγκούση – Κασιμάτη μαίνεται), τη στιγμή που παρά τις 3 αποκλίσεις από τη γραμμή, ήταν από τα κόμματα με την πιο συμπαγή στάση με τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά την σκληρή κριτική Σαμαρά και τις 52 διαφοροποιήσεις βουλευτών της εκ των οποίων οι 20 καταψήφισαν. Αντιθέτως, τόσο ο Κασσελάκης όσο και τα στελέχη πρόβαλαν ως καταλυτική την συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση του νομοσχεδίου, επιχειρώντας να μπουν στο «κάδρο» της πρωτοβουλίας υπέρ της ΛΟΤΑΚΙ κοινότητας. Μάλιστα, ο πρόεδρος του κόμματος επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «ξεπέρασε σε συντήρηση τη ΝΔ» και πως χωρίς το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο θα περνούσε χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ όχι.

Διαβάστε επίσης:

Κουτσούμπας από Ηράκλειο: Το ΚΚΕ αναλαμβάνει την ευθύνη για να δυναμώσει η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση

Ρομπέρτα Μέτσολα: Στην Αθήνα την Τρίτη η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΣΥΡΙΖΑ: Παραίτηση μέλους από την Επιτροπή Δεοντολογίας και αποχώρηση από το κόμμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:51