search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 05:16
MENU CLOSE

Διχάζει η επίδειξη μόδας μπροστά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα

18.02.2024 17:27
moda (2)

Ανάμεικτα συναισθήματα και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επίδειξη μόδας στην αίθουσα όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο.

Υπενθυμίζεται πως ο τούρκος σχεδιαστής Ερντέμ Μοραλιόγλου πραγματοποίησε την πασαρέλα του οίκου Erdem, η οποία ήταν αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου.

Οργισμένες αντιδράσεις από το ΥΠΠΟ

Η οργισμένη αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη έκανε λόγο για «μηδενικό σεβασμό στα Γλυπτά και ευτελισμό των οικουμενικών αξιών»

Μιλώντας στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα», ο Χρήστος Δήμας, υφυπουργός Πολιτισμού, τόνισε πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν αποτελούν ντεκόρ για εκδηλώσεις, ενώ συμπλήρωσε πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι συστηματικές για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

«Το Βρετανικό Μουσείο συστηματικά τα τελευταία χρόνια ισχυρίζεται πως διαφυλάσσει και προστατεύει τα Γλυπτά του Παρθενώνα από κακή φύλαξη ή πλημμελή συντήρηση, ενώ στην πραγματικότητα με τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποδεικνύει όχι μόνο το αντίθετο, αλλά και την έλλειψη σεβασμού που ευτελίζει και προσβάλει τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι ντεκόρ για οποιαδήποτε εκδήλωση. Είναι τμήμα ενός μνημείου, κλεμμένα μάλιστα, που ζητούν την επανένωσή του», συμπλήρωσε.

Βασίλης Ζούλιας: «Ο οίκος τίμησε την Ελλάδα»

Ωστόσο, ο γνωστός σχεδιαστής Βασίλης Ζούλιας υποστήριξε πως ο τούρκος σχεδιαστής Ερντέμ Μοραλιόγλου τίμησε τη χώρα μας.

«Ο συνάδελφός μου έκανε πολύ καλά που έκανε την επίδειξή του εκεί και πολύ καλά η βρετανική κυβέρνηση έδωσε άδεια να γίνει εκεί. Έτσι θα πρέπει και η κα Μενδώνη να δείχνει συμπάθεια και στους Έλληνες όταν ζητάμε πρόσβαση σε κάποιο μουσείο, λαμβάνοντας υπόψη κάποια κριτήρια. Ήταν πολύ όμορφη εικόνα. Ο οίκος τίμησε την Ελλάδα», δήλωσε ο σχεδιαστής στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα».

Και πρόσθεσε: «Αυτά τα μάρμαρα έχουν αντέξει 2.000 χρόνια, θα χαλάσουν όταν περάσουν από μπροστά τους 35 κορίτσια με ωραία ρούχα; Όχι! Σαφώς τα Μάρμαρα να γυρίσουν, αλλού είναι το θέμα. Έγραψα και το πρωί στη Μαρέβα Μητσοτάκη ότι θα πρέπει να σταλεί επιστολή από τον πρωθυπουργό να το δουν αλλιώς το θέμα, σε σχέση με έλληνες σχεδιαστές που παίρνουν μονίμως ένα “όχι” για όλα. Ήμουν από τους πρώτους που είπα να μην δοθεί η Ακρόπολη στον οίκο Γκούτσι γιατί η υπεραξία της δεν μπορεί να μετρηθεί με κανέναν οίκο στον κόσμο. Όχι σε αυτή την περίπτωση. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, κανένας ποτέ σόου εκεί. Τα μουσεία πρέπει να ανοίγουν. Έχω πάρει πάρα πολλές φορές όχι από σχεδόν όλα τα μουσεία».

Διαβάστε επίσης:

Αλέξης Πατέλης: «Δεν θέλω να αποκτήσω παιδιά με τον σύντροφό μου» (Video)

Απάντηση Παππά σε Κασσελάκη: Το καταστατικό μάς δεσμεύει όλους – από τον πρώτο έως τον τελευταίο

Σπίρτζης: Το καταστατικό δεν προβλέπει διαδικασίες δημοσκοπικής καταγραφής – Αιχμές για «οργανωτικό χάος» και «έλλειψη σοβαρότητας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31