search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 05:37
MENU CLOSE

Μήνυμα της κυβέρνησης προς τους αγρότες: Εξαντλήθηκαν τα δημοσιονομικά περιθώρια

19.02.2024 13:09
marinakis briefing 776- new

Το μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθούν περαιτέρω οικονομικά αιτήματά τους στέλνει η κυβέρνηση στους αγρότες λίγες ώρες πριν την… κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ερωτηθείς σχετικά, ενώπιον και των κλιμακούμενων αγροτικών κινητοποιήσεων και αφού αναφέρθηκε στη συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα, συνάντηση την οποία χαρακτήρισε ως «εποικοδομητική», δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αν αυτό που ρωτάτε σημαίνει περαιτέρω ενίσχυση στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, η απάντηση είναι “όχι”, έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια και δεν θέλουμε να δημιουργούμε προσδοκίες στις οποίες δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε».

Ειδικά για το αγροτικό πετρέλαιο, εξήγησε ότι δεν υπάρχει κάποιο περιθώριο για τη φετινή χρονιά, την τρίτη διαδοχική χρονιά που δίνεται επιστροφή, συμπληρώνοντας ότι με σχετική απόφαση θα δοθεί και η προκαταβολή του 50%, όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, ωστόσο, συμπλήρωσε ότι για το 2025 αρχίζει η συζήτηση για έναν δικαιότερο και με μόνιμα χαρακτηριστικά τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου, λέγοντας, μάλιστα, ότι η επιστροφή αυτή «σταμάτησε να υφίσταται από το 2016. Είναι ένα λογικό αίτημα των αγροτών για να κάνουν τον προγραμματισμό τους και μετά από τρία χρόνια επιστροφής του από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει αυτό θα θεσμοθετηθεί με μονιμότερο και δικαιότερο τρόπο».

Όσον αφορά, δε, στην εξαγγελία της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη, για επίδομα παιδιού στις αγρότισσες, ο Π. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κάποια αντίφαση, λέγοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός υπέρ των αγροτών δεν είχαν δημοσιονομικό κόστος και προσθέτοντας ότι «το κάθε υπουργείο εφαρμόζει ένα πρόγραμμα με βάση τον προϋπολογισμό που διαθέτει και ό,τι πρωτοβουλία μπορεί να αναλάβει το κάθε υπουργείο στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει που μπορεί να αφορά και στον πρωτογενή τομέα, προφανώς θα συνεχίσει να την εφαρμόζει», διαχωρίζοντας τις πολιτικές αυτές από οριζόντια μέτρα που αφορούν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Περί Σαμαρά

Από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε να… υποβαθμίζει το ζήτημα των 52 «όχι» και αποχών της Κ.Ο. της ΝΔ επί του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και ειδικά της τοποθέτησης (εν είδη… μανιφέστου) του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι «δεν θα μπω ποτέ στη διαδικασία απάντησης σε έναν πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του κόμματος. Εκφράζει τις απόψεις του, όπως, προφανώς, έχει το δικαίωμα να κάνει. Εξέφρασαν κι άλλοι βουλευτές και από τη ΝΔ και από άλλα κόμματα τη διαφοροποίησή τους για ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο κάτι το αναμενόμενο, γιατί ο πρωθυπουργός είχε πει από την πρώτη στιγμή ότι κατά παράδοση της ψήφισης των νομοσχεδίων που άπτονται θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας».

Ο Π. Μαρινάκης απέκρουσε την κατηγορία Σαμαρά ότι η κυβέρνηση δεν ακούει την κοινωνία, λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση βρίσκονται κοντά στην κοινωνία και δεν υπάρχει τρανότερο παράδειγμα από τη συνάντηση με τους αγρότες την περασμένη εβδομάδα. […] Η κυβέρνηση προχωρά εφαρμόζοντας το πρόγραμμά της και πατά πολύ σταθερά πάνω στην ιδεολογική βάση και τις αρχές της ΝΔ», αλλά και τον ισχυρισμό του πρώην πρωθυπουργού περί… bullying σε βάρος βουλευτών της ΝΔ, καθώς σημείωσε ότι «δεν ασκήθηκε καμία πίεση στους βουλευτές, δημοσίως ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και στις ενημερωτικές συναντήσεις που έγιναν έγινε ένας πολύ πολιτισμένος διάλογος και ο καθένας και η καθεμιά ψήφισε με βάση το τι υπαγόρευε η συνείδησή τους».

«Από τη διαδικασία η ΝΔ βγαίνει ενωμένη και δεν υπάρχουν βουλευτές δύο ταχυτήτων με βάση τι ψήφισαν σε ένα νομοσχέδιο», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σέβεται επίσης τις απόψεις και τις θέσεις της εκκλησίας (αναφερόμενος στις αντιδράσεις ιεραρχών που συνεχίζουν να καταδικάζουν το νομοσχέδιο), πιστεύει στο διαχρονικό ρόλο της εκκλησίας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αλλά υπογράμμισε ότι η Πολιτεία και η Εκκλησία έχουν διακριτούς ρόλους. Επίσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο διαφοροποιήσεων βουλευτών  σε άλλα νομοσχέδια, όπως αυτό για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ, μιλώντας για «συμπαγή Κ.Ο.».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Σε πολεμικό κλίμα η συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας – Πώς θα απαντήσει ο Κασσελάκης στις επικρίσεις για το ερωτηματολόγιο

Θεοχαρόπουλος για ερωτηματολόγιο Κασσελάκη: «Τα κόμματα δεν είναι εταιρείες – Υπάρχει θέμα λειτουργίας και όχι αρχηγού» (video)

Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη – Οι «ΣΥΡΙΖΑίοι» και οι «ΠΑΣΟΚοι»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07